Protest la Guvern față de Legile Securităţii: România, stat milițienesc. Pentru țară vrem soluții, nu filări și persecuții! (Galerie foto)

Protest la Guvern față de Legile Securităţii: România, stat milițienesc. Pentru țară vrem soluții, nu filări și persecuții! (Galerie foto)

Asociația Declic a organizat, miercuri, un protest la Guvern, faţă de „Legile Securităţii”.

Câteva zeci de persoane s-au strâns în Piața Victoriei și au cerut eliminarea prevederilor ilegale din proiectul legilor privind siguranţa naţională.

"România, stat milițienesc!", au strigat membrii comunității Declic în fața Guvernului. "Vă rugăm să ne scuzați, ne simțim supravegheați!", "Tăcearea-i imorală când afectează o țară", "Legile securității, detrimentul libertății", "Pentru țară vrem soluții, nu filări și persecuții", au scandat protestatarii.

protest-declic-guvern
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

"Cerem eliminarea porevederilor ilegale din Legile Securității, prevederi care ne-ar afecta pe noi toți. Nu vrem să trăim într-un stat miliţienesc", au transmis organizatorii acțiunii.

ADVERTISING

Proiectul care amenință democrația din România

Potrivit reprezentanţilor Comunităţii Declic, în timp ce procurorii pierd din autoritate, pentru că trebuie să anunţe serviciile dacă ar îndrăzni să ancheteze un angajat al acestora, preşedintele ţării primeşte mai multă putere asupra serviciilor.

"Serviciile şi-au făcut legi pe ascuns şi şi-au dat puteri tot mai mari. În forma actuală, legile securităţii sunt un atac la democraţie şi ne întorc pe vremea Securităţii. SRI şi SIE vor, printre altele, să oblige cetăţenii şi firmele să dea informaţii în numele 'siguranţei naţionale', dar şi ca Parlamentul şi Curtea de Conturi să nu mai verifice cum au cheltuit fondurile", au transmis organizatorii, într-un comunicat de presă.

protest Declic la Guvern
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Peste 17.500 de cetăţeni au semnat petiţia "Renunţaţi la măsurile toxice din proiectele privind securitatea naţională". Comunitatea Declic a depus semnăturile la Guvern.

ADVERTISING

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat, vineri, referitor la pachetul de legi privind securitatea naţională, care a provocat critici atât în mediul politic, cât şi din partea societăţii civile, că va comenta conţinutul acestora după ce vor fi asumate în cadrul procesului legislativ, care va include consultare publică.

Pe 7 iunie, şi preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat despre proiectele de lege care vor modifica legislaţia în domeniul securităţii naţionale şi a spus că este o eroare majoră că au fost scurse în mass-media pe surse, deoarece momentan este vorba doar de nişte drafturi, iar ele vor fi dezbătute în Guvern, CSAT, Parlament.

ADVERTISING

Iată şi analiza Ioanei Ene Dogioiu despre aceste proiecte apărute în presă şi neasumate de nimeni: Legile securității, petarde și mize reale. A început negocierea


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇