Propunerile USR pentru reforma serviciilor secrete: Control parlamentar după model german, interzicerea folosirii „acoperiților” în politică, justiție și presă

Propunerile USR pentru reforma serviciilor secrete: Control parlamentar după model german, interzicerea folosirii „acoperiților” în politică, justiție și presă

Proiectele de lege care vor modifica legislaţia în domeniul securităţii naţionale sunt criticate de USR, astfel că formațiunea vine cu un set propriu de propuneri.

USR acuză SRI că vrea, cu ajutorul PSD, PNL și cu sprijinul direct al președintelui Iohannis, să obțină o putere similară cu Securitatea lui Ceaușescu.

Formațiunea precizează însă că nu vor reuși, pentru că noile legi ale securității naționale vor ajunge și pe masa Comisiei de la Veneția, a Comisiei Europene, a Consiliului Europei și a partenerilor din NATO.

ADVERTISING

”Doar două exemple alarmante: obligă civilii și firmele să coopereze cu serviciile secrete și acordă ofițerilor SRI o imunitată specială în fața justiției. Dacă vă sună cunoscută această practică, e pentru că se întâmplă deja în Rusia. Serviciile secrete nu au voie să fie deasupra legii”, precizează USR, într-un comunicat transmis SpotMedia.ro.

USR prezintă un set de propuneri, realizat de Departamentul de Politici Publice al partidului, care să întărească controlul civil asupra serviciilor secrete.

ADVERTISING
  1. Control parlamentar după model german.

Comisiile parlamentare vor verifica activitățile SRI pe tot parcursul operațiunilor, așa cum este recomandat la nivel internațional.

Directorii serviciilor de informații, prim-ministrul și miniștrii de Interne și ai Apărării să fie audiați anual, în ședințe publice.

Paritate și președinție rotativă a comisiei de supraveghere între partidele aflate la putere și cele din opoziție.

  1. Control asupra cheltuielilor serviciilor secrete, inclusiv cele operative.
  2. Crearea funcției de Avocat al Poporului în relația cu serviciile secrete.
ADVERTISING

La sesizarea cetățenilor, acesta va trebui să verifice cum se acordă mandatele de interceptare pe siguranța națională. Nu știm nimic nici despre numărul lor, nici în ce cauze au fost aprobate.

  1. Interzicerea prin lege a folosirii „acoperiților” în politică, justiție, presă sau în societatea civilă.

Reglementarea tuturor activităților sub acoperire, astfel încât „acoperirile” să fie identități și activități false.

  1. Crearea unui sistem de control intern în Comunitatea Națională de Informații, despre a cărui activitate nu știm nimic.

„Ne vom lupta în comisii, în Parlament și în instituțiile europe ca o asemenea nenorocire cum sunt aceste legi să nu se întâmple României” este promisiunea lui Cătălin Drulă.

Citește AICI documentul complet cu poziţia USR pe tema controlului democratic asupra serviciilor secrete.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇