Iohannis promite să nu reînvie Securitatea: Cineva, şi ştim bine cine, a considerat că e bine să dea legile pe surse. E o eroare majoră!

Iohannis promite să nu reînvie Securitatea: Cineva, şi ştim bine cine, a considerat că e bine să dea legile pe surse. E o eroare majoră!

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat marţi despre proiectele de lege care vor modifica legislaţia în domeniul securităţii naţionale şi a spus că este o eroare majoră că au fost scurse în mass-media pe surse, deoarece momentan este vorba doar de nişte drafturi, iar ele vor fi dezbătute în Guvern, CSAT, Parlament.

„Cineva, şi ştim bine cine, a considerat că e bine să le dea pe surse. E o eroare majoră pentru că oamenii sunt îngrijoraţi, doar că avem un prim draft. Aceste legi vor intra în dezbaterea Guvernului, a CSAT, a Parlamentului şi sigur, dacă anumite prevederi nu sunt bune, vor fi corectate”, a precizat şeful statului.

ADVERTISING

„Noi avem anumite legi pe domeniul securităţii naţionale făcute la începutul anilor '90, când democraţia a fost nouă, s-a încercat să se construiască instituţii moderne, care respectă drepturile cetăţeanului, însă în timp ştim că lucrurile trebuie adaptate contextului.

Pentru asta a fost întocmit câte un proiect pe anumite legi. Avem acum un draft pe aceste legi care nu e destinat publicului larg", a explicat preşedintele.

Acesta a subliniat că "nimeni nu îşi doreşte o restauraţie a vechii Securităţi sau o încălcare a drepturilor cetăţeneşti".

ADVERTISING

Preşedintele susţine că "aceste speculaţii sunt eronate", la fel ca scurgerea de informaţii în media.

"Personal mă voi îngriji ca acolo unde draftul nu a avut o formă corespunzătoare timpurilor noastre să fie corectat. Aceste îngrijorări nu sunt necesare sau dacă mai sunt îngrijorări care rămân în picioare trebuie aduse la cunoştinţa legiutorului pentru a fi corectate.

Îmi doresc să avem legi ale siguranţei naţionale moderne”, a declarat Klaus Iohannis.

Chestionat dacă e de părere că ar trebui să fie limitată durata mandatului şefilor de servicii, preşedintele a replicat: "Este o discuţie care se poartă şi în final când vom avea proiectele în forma care va fi prezentată publicului, atunci vom vedea. Nu vreau să mă pronunţ acum".

Declarații de presă susținute la finalul vizitei la Școala Gimnazială nr. 11 din Buzău

🔴 LIVE Declarații de presă ale Președintelui Klaus Iohannis, la finalul vizitei la Școala Gimnazială nr. 11 din Buzău

Publicată de Administrația Prezidențială a României pe Luni, 6 iunie 2022

Iată şi analiza Ioanei Ene Dogioiu despre aceste proiecte apărute în presă şi neasumate de nimeni: Legile securității, petarde și mize reale. A început negocierea


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇