Autoritatea nucleară din România ne linişteşte: nivelul radiațiilor e normal şi la noi, şi în Ucraina

Autoritatea nucleară din România ne linişteşte: nivelul radiațiilor e normal şi la noi, şi în Ucraina

După ce ministrul Sănătăţii a făcut apel la români să îşi ia din farmacii pastilele de iod, ca şi cum un accident nuclear ar fi iminent, fireşte că oamenii au intrat un pic în panică şi au înroşit telefoanele medicilor de familie, mai ales în contextul recentelor evoluţii periculoase de la cea mai mare centrală nucleară de la Zaporojie.

În consecinţă, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) s-a văzut nevoită să iasă cu un anunţ: Măsurătorile efectuate la nivel naţional confirmă valori normale ale nivelului de radiaţii.

„CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă, urmăreşte în permanenţă evoluţia situaţiei din punct vedere al monitorizării radiologice”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Sistemul de monitorizare a radioactivităţii mediului de pe teritoriul Ucrainei funcţionează normal şi nu indică depăşiri peste valorile normale, adaugă sursa citată.

ADVERTISING

Asta după ce ieri Energoatom, compania nucleară de stat din Ucraina, a informat că trei senzori de monitorizare au fost deteriorați, fiind lovită și o suprafață de 800 mp din apropierea unui depozit de combustibil nuclear uzat.

În România, nivelul radiaţiilor este monitorizat permanent prin Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM), din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM).

Specialiştii din Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 şi le transmit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naţionali şi internaţionali, precum şi a populaţiei, precizează autoritatea nucleară din România.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut să li se permită inspectorilor internaţionali accesul la centrala nucleară Zaporojie, după ce Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc cu privire la atacurile asupra acestei centrale.

ADVERTISING

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a considerat sâmbătă "din ce în ce mai alarmante" informaţiile provenite de la centrala Zaporojie, unde unul dintre reactoare a trebuit să fie oprit după atacul de cu o zi înainte.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇