Rafila a produs panică printre români. Medic de familie: Ne sună să le dăm urgent reţetele pentru iodura de potasiu. Şi vor să o şi înghită!

Rafila a produs panică printre români. Medic de familie: Ne sună să le dăm urgent reţetele pentru iodura de potasiu. Şi vor să o şi înghită!

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a făcut apel la românii sub 40 de ani să facă demersurile pentru a intra în posesia pastilelor de iod.

„Distribuţia pastilelor de iodură de potasiu este perfect funcţională. Îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara, listele se regăsesc la Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică, de unde îşi pot ridica gratuit aceste pastile.

ADVERTISING

Este un sistem perfect funcţional. Este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să îl punem la punct", a afirmat Rafila, luni, după o vizită la Spitalul de urgenţă Floreasca.

El a precizat că este posibil ca, pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, cererea de pastile de iodură de potasiu să crească.

"Pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, este posibil ca cererea să crească, dar medicii de familie trebuie să elibereze prescripţie acestor pacienţi care au dreptul să primească micro-comprimatele de iodură de potasiu", a explicat ministrul.

ADVERTISING

Iată ce trebuie să faci ca să obții pastilele de iod

UPDATE 16:16 - La câteva ore după declarațiile ministrului, un medic de familie i-a reproșat că este iresponsabil.

„Domnule ministru Alexandru Rafila, veniţi dumneavoastră la cabinet acum sa îmi consultaţi pacienţii programaţi?

În urma indicaţiilor total iresponsabile pe care le-aţi dat românilor astăzi, 'să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia', ne sună tuturor în continuu telefoanele să le dăm urgent reţetele pentru iodura de potasiu. Şi vor să o şi înghită, pentru că au înţeles de la dvs. că aşa trebuie, dacă e urgent”, a scris pe Facebook medicul Raluca Zoiţanu.

ADVERTISING

Declarațiile ministrului au venit în contextul în care Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc de atacuri asupra centralei nucleare din Zaporojie, cea mai mare din Europa. Astfel, luni, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a solicitat să li se permită inspectorilor internaţionali accesul la centrala nucleară, cerându-le soldaților să conștientizeze că „orice atac asupra unei centrale nucleare este sinucigaş”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇