Şeful ONU: Omenirea e la o neînţelegere distanţă de anihilarea nucleară

Şeful ONU: Omenirea e la o neînţelegere distanţă de anihilarea nucleară

Lumea se confruntă cu riscuri nucleare majore şi se află la un pas de interpretarea eronată a unui incident care ar putea conduce la distrugerea atomică, a avertizat luni secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres.

„Norii care se disipaseră după încheierea Războiului Rece se adună din nou. Am avut extraordinar de mult noroc până acum, dar norocul nu este o strategie şi nu este nici un scut împotriva tensiunilor geopolitice care pot genera un conflict nuclear”, a declarat Antonio Guterres, în discursul rostit la Conferinţa ONU pentru Revizuirea Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare (NPT) şi citat de Axios.com.

ADVERTISING

"În momentul de faţă, omenirea se află la doar o neînţelegere sau o interpretare greşită distanţă de distrugerea nucleară.

Statele caută o falsă securitate în acumularea de arme nucleare şi alocă sute de miliarde de dolari pentru arme care ar distruge planeta şi care nu îşi au locul. Eliminarea armelor nucleare este singura garanţie că nu vor fi utilizate niciodată", a subliniat secretarul general ONU.

Joe Biden aşteaptă ceva de la Rusia şi China

La rândul său, preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a cerut luni Rusiei şi Chinei să se implice în negocieri pentru un cadru multilateral pentru controlul arsenalelor nucleare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Liderul de la Casa Albă vrea reducerea rolului armelor atomice în strategia de securitate naţională.

"Astăzi, în contextul în care lumea se adună pentru a zecea Conferinţă de revizuire a Tratatului pentru Neproliferarea Armelor Nucleare (NPT), Statele Unite reînnoiesc angajamentul faţă de întreaga lume de a fi un administrator responsabil al arsenalului nuclear şi de a continua eforturile spre scopul final al unei lumi fără arme nucleare.

În virtutea acestui angajament, Statele Unite s-au alăturat în ianuarie altor naţiuni dotate cu arme nucleare pentru a exprima credinţa noastră comună că un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie să aibă loc niciodată, iar de aceea Administraţia mea a prioritizat reducerea rolului armelor nucleare în strategia noastră de securitate naţională", a afirmat preşedintele Biden.

ADVERTISING

Putin: nu pot fi câştigători într-un război nuclear

Şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnalat, în mesajul transmis la Conferinţa ONU că un război nuclear nu ar avea câştigători.

"Pornim de la premisa că nu pot fi câştigători într-un război nuclear şi nu trebuie să fie declanşat niciodată; susţinem securitatea egală şi indivizibilă a tuturor membrilor comunităţii mondiale", a afirmat Vladimir Putin, citat de Reuters.

Cuvintele sale la forumul NPT au părut menite să dea o notă liniştitoare şi să prezinte Rusia ca o putere nucleară responsabilă. Acestea au contrastat cu declaraţiile anterioare ale lui Putin şi ale altor politicieni ruşi, care au fost interpretate în Occident ca fiind ameninţări nucleare implicite.

Într-un discurs din 24 februarie, în momentul în care a lansat invazia rusă în Ucraina, Putin s-a referit cu insistenţă la arsenalul nuclear al Rusiei şi a avertizat puterile externe că orice încercare de a interveni "va duce la consecinţe pe care nu le-aţi întâlnit niciodată în istoria voastră".

Câteva zile mai târziu, el a ordonat ca forţele nucleare ale Rusiei să fie puse în stare de alertă maximă.

Războiul a ridicat tensiunile geopolitice la niveluri nemaiîntâlnite de la Criza rachetelor cubaneze din 1962, politicienii atât din Rusia, cât şi din Statele Unite vorbind public despre riscul unui al treilea război mondial.

Rusia, a cărei doctrină militară permite utilizarea armelor nucleare în cazul unei ameninţări existenţiale la adresa statului rus, a acuzat Occidentul că duce un "război proxy" împotriva sa prin înarmarea Ucrainei şi impunerea de sancţiuni Moscovei.

Anterior, luni, o sursă din cadrul Ministerului rus de Externe a pus sub semnul întrebării seriozitatea comentariilor preşedintelui american Joe Biden, care a cerut discuţii privind un cadru de control al armelor nucleare pentru a înlocui un tratat care expiră în 2026.

În aprilie, Rusia a efectuat un prim test de lansare a noii sale rachete balistice intercontinentale Sarmat, capabilă de lovituri nucleare împotriva Statelor Unite.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇