Rusia îi amenință pe „ranchiunoșii de români” cu rachetele nucleare Satan

Rusia îi amenință pe „ranchiunoșii de români” cu  rachetele nucleare Satan

Rusia a anunțat oficial că tratează ca pe un act ostil refuzul vecinilor Serbiei de a acorda culoar de zbor pentru avionul care ar fi trebuit să-l aducă pe Serghei Lavrov la Belgrad.

Ministrul rus de Externe avea astăzi programată o întâlnire în capitala Serbiei, dar a trebuit să și-o anuleze, după ce nu a fost lăsat să treacă. Lavrov este pe lista neagră a UE și are interdicție de a intra în spațiul blocului comunitar. Serbia are statut de țară candidată.

Moscova anunțase luni dimineață că statele care au închis cerul pentru avionul lui Lavrov au fost Bulgaria, Macedonia de Nord și Muntenegru, însă acum a apărut pe lista amenințărilor și România.

ADVERTISING

Ba chiar șeful Agenției spațiale ruse a amenințat cu rachetele Sarmat, cunoscute ca Satan 2.

Putin a descris aceste rachete drept „o armă unică, ce îi va face pe dușmanii Rusiei să reflecteze”.

„De asta e bine că avem Sarmat. Nu vom cere voie nimănui când vor zbura către lașii de bulgari, ranchiunoșii de români și către muntenegrenii care au trădat istoria noastră comună. Sau către multe alte țări, cum ar fi Suedia”, a scris pe Twiiter Dmitri Rogozin, șeful Roscosmos, potrivit Novinite.

Moscova susține că noua rachetă Sarmat nu poate fi interceptată de niciun sistem de apărare existent și că are o rază de acțiune de 11.000 de km. Sarmat poate transporta până la 10 ogive nucleare capabile să șteargă de pe fața pământului o metropolă întreagă, susțin autoritățile ruse.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Lavrov cheamă Serbia la el, dacă el n-a putut ajunge în Serbia

Rusia încearcă să atragă și Serbia în această dispută.

„Acțiunea de azi nu e împotriva unui avion. E împotriva Rusiei și Serbiei, ca state. Sper că reacția va fi comună și extrem de fermă, nu doar la nivel de protest diplomatic, ci cu acțiuni de ripostă practice, concrete, ca așa ceva să nu devină obișnuință”, a scris pe Telegram și vicepreședintele camerei superioare a Parlamentului rus, Konstantin Kasaciov.

În plus, Lavrov a anunțat că l-a invitat pe omologul său sârb la Moscova, insistând că vizita nu va putea fi obstrucționată: „Nimeni nu va putea distruge relaţiile noastre cu Serbia”, a spus Lavrov, ironizând apoi Vestul: „dacă o vizită a ministrului rus de Externe în Serbia este văzută în Occident ca o ameninţare la scară universală, atunci lucrurile stau clar foarte prost în Occident".

ADVERTISING

Ministrul rus a calificat drept „inimaginabilă” și scandaloasă măsura de a nu fi lăsat să meargă la Belgrad.

O reacție a venit luni și din Serbia. Ministrul de Interne, Aleksandar Vulin, a spus că Lavrov este „un mare și adevărat prieten al Serbiei” și că regretă profund că nu a putut ajunge la Belgrad.

„O lume în care diplomaţii nu pot căuta (să obţină) pace este o lume unde nu există pace. Cei care au obstrucţionat sosirea lui Serghei Lavrov (în Serbia) nu vor pace, ei vor înfrângerea Rusiei", a subliniat Vulin într-un comunicat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇