Ce se va întâmpla dacă Putin declanșează un atac nuclear

Oamenii din întreaga lume sunt îngrijorați de amenințările repetate venite din Rusia în legătură cu posibilitatea folosirii bombelor atomice. Nu există o soluție magică pentru a bloca o astfel de decizie a liderului de la Kremlin, dar SUA și NATO au un plan compus dintr-o serie de acțiuni defensive care au ca obiectiv descurajarea unui astfel de atac.
Ce se va întâmpla dacă Putin declanșează un atac nuclear
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • După o campanie dezastruoasă în Ucraina, toată influența președintelui rus se bazează pe combustibili fosili și amenințarea cu arme nucleare.
  • Aliații occidentali au luat decizia să nu se mai teamă și să acționeze pentru a deteriora și descuraja posibilitățile Moscovei de a duce un astfel de plan la îndeplinire.
  • Strategia SUA: o acțiune combinată de folosire a rachetelor ofensive, a celor defensive, dar și operațiuni de atac pentru distrugerea rachetelor rusești înainte de lansare.
  • În situația în care Putin decide să lanseze un atac nuclear asupra Ucrainei, SUA și NATO vor reacționa în așa fel încât un al doilea să nu mai fie posibil.

În ultimele zile, pe posturile de televiziune din Rusia, propaganda oficială încearcă să acrediteze ideea unui posibil război atomic declanșat de Moscova.

Zeci de ore, pe micile ecrane se discută despre importanța victorie cu orice preț împotriva Ucrainei.

„Există două posibilități”, a spus Margarita Simonian, 42 de ani, realizatoarea programului 60 de minute de la postul Rossia 1. 

„Fie câștigăm în Ucraina, fie începe un al treilea război mondial. Cunoscându-ne pe noi și pe liderul nostru Vladimir Vladimirovici Putin, nu există nicio șansă să renunțăm”. 

ADVERTISING

Realizatoarea a mai spus că „noi vom merge în Rai, iar ei, pur și simplu, vor arde în Iad”, amintind o declarație mai veche a președintelui rus, care amenința cu bomba nucleară.

MargaritaSimonianRusia
Margarita Simonian, propagandista lui Putin, anunță la televiziunea rusă începerea celui de-Al Treilea Război Mondial - Foto: Wikipedia.org

Toată această atmosferă toxică, generată de Kremlin prin folosirea mass-media pe care le controlează, are legătură cu dezastrul de pe front.

Vladimir Putin, de peste două luni de când a ordonat invadarea Ucrainei, nu a obținut nicio victorie. Războiul s-a transformat într-unul de uzură în care armata Rusiei înregistrează pierderi imense. 

Întreaga discuție despre un atac nuclear, deși puțin probabil, e posibilă din cauza disperării președintelui rus și a fricii acestuia că va fi înlăturat de la putere.

Poate fi Putin oprit să declanșeze un atac nuclear?

Teoretic, nu, dar practic există șanse. De exemplu, în prezent, serviciile de informații occidentale monitorizează atent facilitățile nucleare ale Rusiei. Nu se observă mișcări în direcția pregătirilor pentru un astfel de atac.

O altă problemă importantă este cea a lanțului de comandă în cazul unei astfel de decizii. 

Pentru declanșarea unui atac nuclear e nevoie de un număr de ordine și operațiuni, astfel încât acesta să aibă loc. Fiecare militar implicat trebuie să ia o decizie de viață și de moarte, dar nu numai cu privire la el, ci și la familia lui. 

Screenshot-2022-05-02-at-20.28.45
Vladimir Putin, pe zi ce trece, își pierde influența, iar amenințările sale repetate nu fac decât să-i înrăutățească situația - Foto: Kremlin.ru

În ce măsură aceste ordine vor fi executate într-un sistem militar care a înregistrat numai eșecuri, iar dezertările și nesupunerea sunt frecvente rămâne de văzut.

O a treia problemă este despre cum vor reacționa centrele de putere și opozanții președintelui care, acum, deși nu se manifestă pe față, lucrează în subteran împotriva liderului de la Kremlin.

Declanșarea unui atac nuclear nu e o treabă simplă nici măcar pentru Vladimir Putin.

O astfel de acțiune asupra Ucrainei “ar fi inutilă, nejustificată și absolut criminală. Putin a început acest război în absența unei amenințări reale la adresa securității ruse – în ciuda dezinformării și propagandei. Eșecul pe câmpul de luptă într-un conflict ilegal și imoral ar fi cu greu un motiv pentru a recurge la cele mai periculoase arme din lume”, au scris Fred Lucas, jurnalist, și Patty-Jane Geller, expert în apărare și deteriorarea amenințărilor nucleare. 

“Ucraina nu este membră NATO și, prin urmare, Statele Unite nu și-au întins umbrela protecției nucleare și asupra acestei țări. Nici SUA și nici NATO nu sunt implicate militar în conflict, în prezent, așa că nu au obligația de a răspunde folosind forța militară”, arată cei doi în analiza citată.

“Acestea fiind spuse, Statele Unite, împreună cu aliații săi din NATO, ar trebui, într-o asemenea situație, să coordoneze un răspuns puternic în cazul unui atac nuclear al lui Putin asupra Ucrainei și să descurajeze agresiunile ulterioare”, se arată în articol.

SUA și NATO nu vor sta cu mâinile în sân

Din aceste precizări deducem că un atac nuclear tactic, adică o bombă de mică putere, plasată într-o zonă nelocuită, ar avea mai puține efecte asupra SUA și a aliaților săi decât ar avea asupra Rusiei, care, din acel moment, și-ar pierde și puținii aliați, dar ar produce tensiune și groază în propria țară.

Ucraina, într-o astfel de situație, nu are cum pierde mai mult decât a pierdut. Orașul Mariupol e distrus de bombardamentele continue. Mii de civili au fost uciși, iar violurile, deportările, tortura și înfometarea sunt arme la fel de crude și inumane.

Guvernul SUA are o strategie clară în ce privește apărarea în fața unui atac inamic cu rachete nucleare.

“… o abordare cuprinzătoare și stratificată pentru prevenirea și înfrângerea atacurilor cu rachete ale adversarilor printr-o combinație de descurajare, de folosire a rachetelor ofensive, a celor defensive, dar și operațiuni de atac pentru distrugerea rachetelor ofensive înainte de lansare”, se arată în Raportul pentru Apărarea împotriva Rachetelor, al Departamentului Apărării din SUA. 

“Această abordare cuprinzătoare a apărării antirachetă ne întărește capacitatea de a proteja teritoriul SUA, forțele SUA din străinătate, aliații și partenerii. Descurajează amenințările și atacurile adversarului. Îi asigură pe aliați și pe parteneri. Se angajează în eforturi diplomatice de pe o poziție de forță. Creează obstacole împotriva unor viitoare situații de risc și păstrează libertatea de acțiune a SUA pentru a conduce operațiuni militare regionale în apărarea intereselor țării noastre”, se mai arată în document.

Adică, în situația în care Vladimir Putin începe pregătirea unui atac nuclear, SUA și NATO nu vor sta cu mâinile în sân. 

O decizie greu de luat pentru Putin

La nivelul celor două sisteme militare există planuri care presupun distrugerea facilităților nucleare din Rusia prin orice mijloace, înainte ca acestea să lanseze atacul prin lovituri de rachetă, operațiuni de desant sau sabotaj.

Dacă acestea nu reușesc, se intră într-o nouă fază prin care se încearcă lovirea rachetei lansate prin sistemele antirachetă. A se vedea scutul de la Deveselu și toată rețeaua defensivă de radare și sisteme de rachete terestre sau cele de pe navele de război ale SUA și NATO.

U.S. Aircraft Carrier Deploys Off Korean Peninsula
Un avion de luptă F/A-18C Hornet aterizează pe pista portavionului Abraham Lincoln - Foto: Hepta.ro

Pe de altă parte, “la câteva zile de la declanșarea invaziei asupra Ucrainei, a devenit clar că Rusia are doar două atuuri strategice: combustibilii fosili și armele nucleare”, arată Loren Thompson, într-o analiză pentru RealClearDefence.

“Performanța mediocră a forțelor convenționale ruse în Ucraina subliniază cât de dependent este Vladimir Putin de amenințarea războiului nuclear pentru a-și îndeplini obiectivele militare în Europa”, explică experta în apărare.

“Dependența Moscovei de amenințările nucleare nu va dispărea dacă Ucraina va fi învinsă. Incursiunile ulterioare în locuri precum statele baltice, conform pretențiilor sale, vor fi însoțite de noi amenințări cu privire la posibila utilizare a forțelor nucleare ruse”, se mai precizează în articolul citat.

CONCLUZIE. Amenințările lui Putin cu un atac nuclear au determinat SUA și NATO să sprijine Ucraina și să deterioreze capacitatea Rusiei de a susține un conflict militar sau de a provoca altele, inclusiv de natură nucleară. SUA și NATO dezvoltă planuri de a descuraja Rusia în ce privește folosirea armelor de distrugere în masă, folosind o rețea de acțiuni și de măsuri defensive care acoperă toate nivelele, politic, economic și militar.

În acest moment, cu toată propaganda, pentru Putin e mai greu să ia o decizie cu privire la un atac nuclear, decât pentru SUA și NATO care au luat o decizie și au o strategie de apărare împotriva unei astfel de situații, chiar dacă trebuie îmbunătățită și dezvoltată.

În situația în care Putin decide să lanseze un atac nuclear asupra Ucrainei, e destul de clar că SUA și NATO vor reacționa în așa fel încât un al doilea să nu mai fie posibil, iar aliații să nu fie afectați. Fiecare din cele două situații conțin multe necunoscute pentru că omenirea n-a mai trecut demult printr-o confruntare directă între puteri nucleare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇