Ziua 166 de război: Pentagonul spune că Rusia a pierdut 80.000 de soldaţi. Americanii mai trimit Ucrainei 4,5 miliarde de dolari şi arme de un miliard

Ziua 166 de război: Pentagonul spune că Rusia a pierdut 80.000 de soldaţi. Americanii mai trimit Ucrainei 4,5 miliarde de dolari şi arme de un miliard

Ziua 166 de război vine cu noi informații privind pregătirile pentru referendumurile de anexare a teritoriilor ucrainene ocupate de ruși.

Volodimir Zelenski a declarat că nu vor putea exista negocieri cu Ucraina sau cu aliaţii săi internaţionali, dacă Moscova va organiza aceste referendumuri.

Între timp, continuă atacurile, iar Pentagonul susţine că ruşii au pierdut vreo 80.000 de soldaţi, care au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei.

Statele Unite vor oferi Ucrainei o sumă suplimentară de 4,5 miliarde de dolari, ducând sprijinul bugetar total la 8,5 miliarde de dolari. Între timp, Kievul a primit deja primele trei sisteme Gepard din Germania.

Iar secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut să li se permită inspectorilor internaţionali accesul la centrala nucleară Zaporojie, după ce Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc cu privire la atacurile asupra ei.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Aproximativ 80.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei, a declarat numărul trei al Pentagonului, Colin Kahl, subliniind că obiectivele anunţate de preşedintele rus, Vladimir Putin, nu au fost încă atinse. Forţele ruse au pierdut, de asemenea, "3.000 sau 4.000" de vehicule blindate şi ar putea duce lipsă de rachete ghidate de precizie, în special rachete aer-sol şi mare-sol.
  • Sistemele HIMARS au lovit trupele ruse din Melitopol, fiind uciși 100 de soldați, a anunțat primarul în exil al orașului Ivan Fedorov.
  • Serghei Gaidai, șeful administrației militare regionale din Lugansk, acuză armata rusă că folosește locuitorii din regiunea ocupată Donbas pe post de „carne de tun”: Sunt trimiși în prima linie pentru a detecta pozițiile de tragere ale forțelor armate ucrainene.
  • Ucrainenii spun că soldații ruși au încercat să atace șase zone diferite din estul regiunii Donețk, dar nu au reușit să câștige niciun teritoriu. În schimb, în atacurile din ultimele 24 de ore din această regiune au ucis 5 persoane și au rănit ale 17.
  • Ucraina a efectuat lovituri la distanță asupra bazelor trupelor rusești și a două poduri cheie peste râul Nipru
  • Ocupanții ruși le promit locuitorilor din Herson câte 10.000 de ruble pentru participarea la „referendumul” privind aderarea la Rusia, spun reprezentanții administrației regionale.
  • Un tribunal ucrainean a condamnat un soldat rus la 10 ani de închisoare, după ce l-a găsit vinovat că a tras cu un tanc într-un bloc cu mai multe etaje.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pericolul de la Zaporojie

  • Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut să li se permită inspectorilor internaţionali accesul la centrala nucleară Zaporojie, după ce Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc cu privire la atacurile asupra acestei centrale, cea mai mare din Europa. „Orice atac asupra unei centrale nucleare este sinucigaş”, a spus Guterres.
  • În ciuda evidențelor, Rusia insistă că Ucraina a bombardat centrala de la Zaporojie. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că bombardarea „de către forţe armate ucrainene poate fi extrem de periculoasă” şi „ar putea avea consecinţe catastrofale într-o zonă vastă, inclusiv pe teritoriul european”.
  • Șeful companiei ucrainene de energie nucleară Energoatom a cerut ca unitatea din Zaporojie să fie declarată zonă nemilitarizată în urma incidentelor care au avut loc la centrala nucleară.
  • Între timp, autorităţile de ocupaţie numite de Moscova în Zaporojie au anunţat luni că lansează în mod oficial pregătiri ale unui referendum de anexare a acestei regiuni de către Rusia.
  • Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a acuzat Ucraina că a luat „Europa ostatică” din cauza situației de la centrala nucleară
ADVERTISING

Bani, arme şi pace

  • Statele Unite vor oferi guvernului Ucrainei o sumă suplimentară de 4,5 miliarde de dolari, ducând sprijinul bugetar total de la invazia Rusiei din februarie la 8,5 miliarde de dolari, a anunțat Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională.
  • Pentagonul a anunţat luni că oferă Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de un miliard de dolari, constând mai ales din rachete suplimentare pentru sistemele Himars. Acest nou ajutor ridică la 9,8 miliarde de dolari totalul asistenţei militare oferite de SUA Ucrainei.
  • Ucraina a primit primele trei sisteme antiaeriene autopropulsate Gepard din Germania.
  • Un clip video apărut pe rețelele de socializare arată că soldații ucraineni au primit obuze fabricate în România, în 2022. Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a demarat „niște verificări”.
  • Încă două nave cu cereale au plecat luni din porturile ucrainene din Marea Neagră ca parte a acordului de deblocare a exporturilor maritime ucrainene, a anunțat Ministerul turc al Apărării.
  • Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că nu vor putea exista negocieri cu Ucraina sau cu aliaţii săi internaţionali dacă Moscova va organiza referendumuri privind aderarea la Rusia în zonele ocupate.
  • Aproximativ 2.000 de ucraineni au fost duși în străinătate pentru a primi tratament medical în ultimele luni. De asemenea, în jur de 500 de copii bolnavi de cancer au plecat din Ucraina pentru a-și continua tratamentul în țări din Europa și din America de Nord.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇