- La momentul invaziei, Rusia era percepută ca o mare forță militară chiar de către experții occidentali, nu numai de propaganda Kremlinului.
- Americanii au crescut numărul de HIMARS trimise în Ucraina, dar și numărul de rachete pentru aceste sisteme.
- În ultimele șapte zile, au fost lovite peste 10 depozite mari de artilerie și muniție ale rușilor, mai multe depozite de petrol, aproximativ o duzină de posturi de comandă.
- Departamentul Apărării din SUA a anunțat că va livra Ucrainei un nou pachet de armament în valoare de 400 de milioane de dolari.
- Scopul nu ar trebui să fie evitarea unei înfrângeri ucrainene. Ar trebui să fie obținerea victoriei de către ucraineni. Acesta este singurul mod de a scurta războiul, susține un analist american.
După o perioadă de patru săptămâni în care trupele ucrainene au încercat să reziste ofensivei ruse pe frontul de est, apar semnele că forțele Kievului reușesc să echilibreze situația în urma folosirii elementelor de artilerie trimise de SUA și de alte state aliate.
Militarii ruși au cucerit regiunea Lugansk și desfășoară operațiuni în Donețk, dar de câteva zile avansul a înghețat, Kremlinul anunțând o pauză pentru schimbarea liniilor și refacerea trupelor.
În tot acest timp, artileria rusă a bombardat orașele Sloviansk și Kramatorsk, următoarele obiective ale Moscovei în încercarea de a cuceri și regiunea Donețk, ocupând astfel estul Ucrainei.
În ultimele zile, tot mai multe rapoarte de pe front anunță că forțele ucrainene au distrus depozite de muniție și sisteme de defensivă aeriană situate în spatele liniilor ruse, în regiunea Lugansk.
De asemenea, forțele ucrainene au declanșat un atac de artilerie și în regiunea Zaporojie, din sud, parțial ocupată de trupele ruse, provocând pagube și distrugerea mai multor batalioane tactice.
Aceste succese militare ale Kievului au o legătură directă cu dezvoltarea sistemelor defensive și, mai ales, cu obținerea unor elemente de artilerie competitive și precise.
Elementele care o transformă într-o armă adaptată conflictului din Ucraina
HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System - Sistem de rachete pentru artilerie cu o mare mobilitate) este un lansator multiplu de rachete, realizat la sfârșitul anilor ’90 de compania Lockheed Martin pentru armata SUA, care a fost montat pe un camion M1140 aflat în dotarea trupelor americane.
Trei elemente cheie ale acestei arme o fac extrem de prețioasă și utilă armatei ucrainene:
- Mobilitatea. Lansatorul, fiind montat pe un camion militar, poate fi deplasat cu ușurință acolo unde e nevoie. Se pot acoperi rapid distanțe lungi într-o perioadă scurtă de timp.
- Lungimea lansărilor. Pe HIMARS pot fi încărcate patru tipuri diferite de rachete care au o rază de acțiune între 70 și 500 de kilometri.
- Precizia. Toate tipurile de proiectile folosite de lansator dețin sisteme electronice de ghidare care au o acuratețe a atingerii țintelor de 98%, conform testelor făcute de producător.
În acest moment, pe teritoriul Ucrainei sunt folosite în operațiunile militare 9 sisteme HIMARS, conform oficialilor de la Kiev.
“Acest pachet pe care-l trimitem în Ucraina se concentrează pe capacități mai mari, de precizie, e vorba de arme cu rază de acțiune mai mare și, în cazul Statelor Unite, e vorba de furnizarea sistemului HIMARS și a sistemelor de lansare multiplă de rachete cu muniția aferentă pentru a permite Ucrainei nu doar să realizeze un sistem de apărare cu ajutorul artileriei, care e important să fie eficient, dar să fie capabilă de lovituri de precizie cu o rază suficient de lungă pentru a putea distruge nodurile logistice rusești”, a declarat în data de 8 iulie un oficial al Pentagonului, la o întâlnire cu presa.
“SUA au crescut numărul de HIMARS trimise în Ucraina, dar și numărul de rachete pentru aceste sisteme. Deja au reușit să distrugă ținte rusești din zonele ocupate, aflate în spatele liniei frontului, perturbând capacitatea Rusiei în ce privește desfășurarea operațiunilor de artilerie”, a mai declarat oficialul american.
Rusia, afectată de loviturile de artilerie ucrainene
În fiecare conflict există câteva elemente care pot schimba desfășurarea războiului. La momentul invaziei, Rusia era percepută ca o mare forță militară chiar și de către experții occidentali, nu numai de propaganda Kremlinului.
Cei mai mulți spuneau că ar fi o minune ca Ucraina să reziste trei săptămâni. De atunci au trecut peste 20, iar Rusia a avut pierderi foarte mari, fiind învinsă pe frontul de nord și împotmolindu-se în sud și est.
În prima fază a războiului, lansatoarele de proiectile anti-tanc NLAW au jucat un rol decisiv în stoparea ofensivei cu blindate a Rusiei.
După ce generalii Moscovei au schimbat tactica, declanșând atacuri intense de artilerie asupra orașelor și pozițiilor deținute de ucraineni, lipsa unui sistem defensiv al Kievului care să facă față acestor atacuri a creat un avantaj strategic forțelor ruse, care au reușit să cucerească Mariupol și să avanseze în est.
Dar intrarea în dotarea forțelor ucrainene a elementelor de artilerie occidentale a schimbat situația, iar HIMARS par a fi sistemele care pun în dificultate forțele ruse.
“Inamicul continuă să lanseze lovituri cu rachete în Donbas.
Aparent, sistemele rusești de apărare aeriană, care au făcut față atacurilor cu proiectile Tochka și Uraganov (de producție rusească - n.red.) s-au dovedit a fi ineficiente împotriva loviturilor masive ale rachetelor HIMARS. Astăzi, Şaktersk arde și se aud din nou explozii, mai puternice ca data trecută”, a scris blogger-ul Igor Strelkov, foarte popular în Rusia.
“În ultimele șapte zile, au fost lovite peste 10 depozite mari de artilerie și muniție, mai multe depozite de petrol, aproximativ o duzină de posturi de comandă și aproximativ același număr de cazărmi din spatele frontului, precum și mai multe poziții de apărare antiaeriană. Au fost pierderi foarte mari de personal și echipamente”, a mai anunțat Strelkov.
Singurul mod de a scurta războiul
În urmă cu câteva zile, Departamentul Apărării din SUA a anunțat că va livra Ucrainei un nou pachet de armament în valoare de 400 de milioane de dolari, acesta fiind format în principal din sisteme HIMARS și rachete de mare precizie.
Cea mai mare problemă în ce privește înarmarea Ucrainei cu sisteme moderne constă în operațiunile complicate de logistică și perioada de învățare și antrenament pentru militarii care urmează să le folosească.
În cazul HIMARS, oficialii americani susțin că trimiterea lor este dificilă. Trebuie încărcate în avioane C-130 de transport, dar apoi dezasamblate în componente cât mai mici, transferate în secret pe teritoriul Ucrainei şi reasamblate. Apoi e vorba de procesul de învățare care durează în jur de 3-4 săptămâni.
“...de ce administrația nu anunță chiar acum că intenționează să trimită 60 de HIMARS cât mai curând posibil și să intensifice antrenamentul pentru a se asigura că Ucraina are destui militari pregătiţi pentru a le folosi?”, se întreabă Max Boot, un analist de politică externă, într-un articol publicat în Washington Post.
El susține că “acest tip de angajament ar putea schimba echilibrul de putere din teren, permițând contraofensivei ucrainene să recupereze teritoriile pierdute”.
“Simplul anunț ar stimula moralul trupelor ucrainene și l-ar submina pe cel al rușilor. Armata americană este foarte bună în atingerea obiectivelor tactice: dacă le spui soldaților sau pușcașilor marini să cucerească un deal, ei vor muta cerul și pământul din loc pentru a ajunge în vârf. Problema e că obiectivul pe care încearcă să-l atingă programul de ajutor al SUA în Ucraina nu e deloc clar”, a mai scris Max Boot.
“Președintele Biden a promis recent că va continua să sprijine Ucraina atâta timp cât va fi nevoie, pentru a se asigura că nu va fi învinsă de Rusia, dar asta nu este suficient. Scopul nostru nu ar trebui să fie evitarea unei înfrângeri ucrainene. Ar trebui să fie obținerea victoriei de către ucraineni. Acesta este singurul mod de a scurta războiul și de a pune capăt suferinței oamenilor”, a concluzionat analistul pentru cotidianul american.