UE ia măsuri în Moldova ca să împiedice scenariul războiului din fosta Iugoslavie: Armele din Ucraina nu sunt mereu pe mâini bune

UE ia măsuri în Moldova ca să împiedice scenariul războiului din fosta Iugoslavie: Armele din Ucraina nu sunt mereu pe mâini bune

Uniunea Europeană este îngrijorată de deturnarea în Republica Moldova a unor materiale militare livrate de Occident către Ucraina.

UE şi-a consolidat luni cooperarea cu Republica Moldova, pentru a o ajuta să-şi controleze mai bine frontiera cu Ucraina şi a preveni riscul unui trafic de armament provenind din această ţară aflată în război, relatează AFP.

Comisarul europan însărcinat cu Afaceri Interne, Ylva Johansson, a anunțat într-o reuniune, la Praga, a miniştrilor europeni ai Afacerilor Interne cu omologii lor moldovean şi ucrainean, înfiinţarea unui "hub de susţinere a securităţii interne şi gestionare a frontierelor Republicii Moldova".

ADVERTISING

Statele membre UE, Republica Moldova şi Ucraina, dar şi agenţiile Europol şi Frontex, lucrează la stabilirea unui cadru pentru schimbul de informații și cooperarea pe teren a poliției.

Prima reuniune, prevăzută luni şi care implică 12 state membre UE, este consacrată traficului de arme de foc.

"Avem câteva indicii despre un trafic de armament", a declarat Ylva Johansson. "Ştim câte arme se află în Ucraina şi bineînţeles că nu toate sunt mereu pe mâini bune", a subliniat ea, fără să facă alte precizări.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

UE este îngrijorată să nu se repete scenariul războiului din fosta Iugoslavie. "Avem în continuare probleme cu traficul de armament (din această regiune) pentru profitul crimei organizate, care alimentează violenţa reţelelor infracţionale din UE. Aşadar, trebuie să ne pregătim împreună de la bun început", subliniază comisarul suedez.

"Ne postăm la frontiera cu Republica Moldova, pentru că de acolo poate sosi în principal traficul de armament", a anunțat directoarea generală interimară a Agenţiei europene de grăniceri şi gardă de coastă (Frontex), Aija Kalnaja.

ADVERTISING

Cooperarea cu Republica Moldova priveşte, totodată, lupta împotriva unor reţele de trecători de migranţi, traficul de persoane, traficul de droguri şi terorismul.

"Organizaţiile infracţionale se lansează în ceea ce este rentabil, indiferent că e vorba despre comerţ cu persoane sau armament, atât timp cât asta le aduce bani. Ele sunt extrem de flexibile, agile, iar noi trebuie să fim la fel", a avertizat Kalnaja.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇