Viața în Rusia după cinci luni de război: Putin arestează opozanți, oamenii se tem să discute de Ucraina, iar piesele pentru BMW-uri vin din China

În supermarket-uri sunt ouă, la cofetării se găsesc prăjituri, iar benzina e mai ieftină ca-n Europa anunță câțiva bloggeri și jurnaliști din Rusia, remarcând, totuși, că în ultima perioadă viața oamenilor s-a schimbat, dar că aceștia fac eforturi să se adapteze la noua realitate.
Viața în Rusia după cinci luni de război: Putin arestează opozanți, oamenii se tem să discute de Ucraina, iar piesele pentru BMW-uri vin din China
  • Toate tipurile de brânzeturi în stil european sunt fabricate în Rusia și pot fi găsite la o calitate aproape identică.
  • Katerina Tikhonova, fiica mai mică a lui Vladimir Putin, a fost numită să coordoneze “Programul de Substituire a Importurilor”.
  • Războiul din Ucraina și performanța mediocră a armatei ruse pe câmpul de luptă au declanșat paranoia lui Putin cu privire la o posibilă lovitură de stat.
  • Propaganda Moscovei încearcă să prezinte o imagine distorsionată cu privire la sancțiuni și la responsabilitatea pentru ororile comise în Ucraina.

Ar fi greu pentru cineva să descopere, la prima vedere, impactul războiului în Moscova și în Sankt Petersburg, cele două mari metropole din partea europeană a Rusiei.

După 20 de săptămâni de la ordinul de invadare a Ucrainei dat de Putin, oamenii încă se adaptează la noua realitate, căutând să trăiască la fel ca înainte, să nu se gândească la război.

Niki Proshin e un tânăr care locuiește în Sankt Petersburg și are un canal de YouTube unde prezintă viața de zi cu zi din oraș și din împrejurimi.

De când a început războiul, video-urile lui au sute de mii de vizualizări, oamenii fiind interesați să afle cum se descurcă rușii într-o țară supusă unui regim draconic de sancțiuni economice.

Sursa: https://www.youtube.com/c/NikiProshin

Niki filmează cofetării, prezentând prăjituri tradiționale. Intră în supermarket-uri care au rafturile pline, descrie produse și spune cât costă. 

ADVERTISING

Face plinul cu benzină la o mașină destul de veche, spunând că a plătit 30 de dolari pentru 40 de litri, un preț incomparabil mai mic ca-n Europa, pregătindu-se pentru o călătorie în afara orașului alături de câțiva prieteni despre care autorul filmării spune că în ultimele luni, războiul a pus o mare presiune emoțională pe ei.

Nastia, una dintre fetele aflate în mașină, declară în fața camerei că fratele ei a fugit din țară ca să scape de închisoare, fiind un protestatar la adresa regimului.

Fiica lui Putin, responsabilă cu înlocuirea importurilor

Rușii încearcă să se adapteze la o nouă realitate. Produsele de import care nu mai ajung pe piața internă au fost înlocuite cu altele fabricate local.

Mai multe companii care au părăsit țara au lăsat în urmă linii de producție preluate de investitori ruși care continuă, cum pot, activitățile economice.

Katerina Tikhonova, fiica mai mică a lui Vladimir Putin, a fost numită de tatăl său într-o poziție cheie, aceea de a coordona înlocuirea produselor importate până acum cu unele fabricate în țară- Sursa: Moscow Times / spbu.ru

“Acum, toate tipurile de brânzeturi în stil european sunt fabricate în Rusia și pot fi găsite la o calitate aproape identică (deși Parmigiano-ul mai trebuie îmbunătățit). O poveste similară e și cu vinul. Pe coasta Mării Negre din Rusia se produc vinuri excelente”, a scris Chris Devonshire-Ellis pentru Russia Briefing.

Înlocuirea bunurilor importate din Occident cu unele realizate pe plan local a devenit politică de stat. Katerina Tikhonova, fiica mai mică a lui Vladimir Putin, a fost numită să coordoneze “Programul de Substituire a Importurilor”, administrat de Uniunea Industriașilor și Antreprenorilor din Rusia, a anunțat cotidianul Moscow Times în ediția din 13 iulie.

Cei care au trăit în regimul Ceaușescu își mai amintesc, probabil, de același tip de abordare prin care totul se fabrica în România. Calitatea multor produse era slabă, iar cele din Occident se vindeau pe piața neagră la prețuri ridicate.

Rusia se îndreaptă încet, dar sigur, spre o astfel de lume în care oamenii încearcă să-și construiască o viață normală cu eforturi tot mai mari. Mulți dintre ei nu reușesc.

Noul sistem al lui Putin

“Pe plan industrial, au existat articole în mass-media occidentală despre probleme în obținerea de piese de schimb pentru mașini. Îi întreb pe prietenii mei, inclusiv pe cei cu vehicule europene scumpe precum BMW, dacă acest lucru e adevărat. Ei spun că nu e nicio problemă în aprovizionarea cu componente. Doar că nu le mai cumpără direct de la BMW, ci se aprovizionează online de la alți producători. China este menționată de multe ori”, a mai explicat Chris Devonshire-Ellis pentru Russia Briefing.

CartierSanktPetersburgRusia
Dimineața, într-un oraș satelit de lângă Sankt Petersburg - Foto: Captură You Tube - Niki Proshin

În ciuda mesajelor optimiste ale unor ruși, uneori șlefuite și de reprezentanții propagandei de stat, cei care au trăit în țări supuse sancțiunilor știu că acestea lucrează ca o boală greu de detectat, dar care macină încet, zi după zi, organe vitale, slăbind organismul și erodându-i vitalitatea.

În filmările lui Niki Proshin sunt greu de ascuns drumurile desfundate, blocurile cenușii sau sărăcia de pe marginea șoselei.

“În noul sistem al lui Putin, corupția este permisă, dar practicanții riscă pedepse mari cu închisoarea. Trucul e ca nimeni să nu știe cine va fi următoarea victimă, ce minister sau ce agenție vor intra în vizorul liderului de la Kremlin. Astfel, fiecare oficial, fiecare ministru și fiecare general din poliție sau din serviciile de securitate stă cu sabia deasupra capului”, spune Andrei Soldatov, un jurnalist rus de investigații care trăiește în Occident.

Soldatov, autor al mai multor cărți despre corupția din Rusia și despre modul în care funcționează serviciile secrete, lucrează acum pentru Centrul European de Analiză Politică. El a scris zilele trecute despre un nou val de arestări ale unor ofițeri superiori din poliție și anchetarea lor de către FSB.

Propaganda Rusiei - NATO e de vină

“Războiul din Ucraina și performanța mediocră a armatei ruse pe câmpul de luptă au declanșat paranoia lui Putin cu privire la o posibilă revoltă a elitelor care să ducă la o lovitură de stat.

Prin urmare, Putin a apelat la metodele folosite cândva de Stalin pentru a-și ține elitele sub control. Realitatea din Rusia devine din ce în ce mai stalinistă nu numai pentru opoziție și protestatari, ci și pentru aliații președintelui. Singura întrebare este cât de brutală va deveni represiunea pentru ca Putin să fie mulțumit?”, a scris Andrei Soldatov.

Viața în Rusia s-a schimbat pe toate planurile. Oamenii își continuă activitățile de zi cu zi și evită să vorbească de Ucraina  pentru a nu-și complica existența.

VanzatorSteaguriRusia
Un vânzător ambulant de steaguri rusești - Foto: Captură You Tube - Niki Proshin

Pe de altă parte, statele NATO și-au păstrat solidaritatea și împreună caută soluții la tot ce înseamnă provocări generate de războiul din țara vecină.

“La NATO nu petrecem prea mult timp vorbind despre cereale. Lăsăm acest lucru în responsabilitatea altor organizații capabile să rezolve acest lucru și unor țări ca România, care a fost incredibil de inovatoare și creativă în încercarea de a găsi modalități de a scoate grâul din Ucraina. Acest lucru e, evident, o prioritate nu numai pentru aliații transatlantici, ci, sincer, pentru întreaga lume”, a declarat Julianne Smith, ambasadoarea SUA la NATO, prezentă într-o vizită în România.

Oficialul american a vorbit și despre propaganda Moscovei care încearcă să prezinte o imagine distorsionată atât cu privire la sancțiuni cât și la responsabilitatea pentru ororile comise în Ucraina.

JulianneSmithRomania

“Rusia se bazează pe dezinformare pentru a crea un fel de narațiune alternativă despre război. Pentru asta a lansat câteva mituri. Unul este că NATO participă la acest conflict, trimite trupe și arme în Ucraina. Niciunul dintre aceste enunțuri nu e adevărat. NATO nu oferă asistență militară Ucrainei. Unii aliați individuali oferă o astfel de asistență, iar NATO nu este parte activă în război. Rusia a transmis, de asemenea, un mesaj potrivit căruia politica ușilor deschise a NATO este de vină pentru ceea ce se întâmplă în Ucraina, când, de fapt, NATO este o alianță defensivă și nu obligă nicio țară să adere”, a explicat ambasadoarea Julianne Smith.

Vladimir Putin construiește o realitate alternativă pentru ruși în care problemele sistemului sunt ascunse, fiind scoase în evidență fragmente, aparent normale, de viață. Oamenii evită să discute anumite subiecte, iar experiențele traumatizante sunt îngropate cât mai adânc în sufletele contorsionate de războiul interzis de rostit. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇