Din august-septembrie, războiul din Ucraina va lua o altă turnură Interviu

Din august-septembrie, războiul din Ucraina va lua o altă turnură <span style="color:#990000;font-size:100%;">Interviu</span>
Acest articol face parte din proiectul
INTELECTUALI FAȚĂ CU ISTORIA
realizat cu sprijinul
Konrad-Adenauer-Stiftung

Ucraina are nevoie de un tratat de pace, nu de un Minsk 3 sau un armistițiu. Are nevoie de armament din Occident. Rusia poate depăși numeric armata Ucrainei, dar armamentul sovietic e mult inferior celui din Occident.

Într-un interviu acordat spotmedia.ro, Ileana Racheru, doctor în științe politice (Universitatea București) și expert în spațiul ex-sovietic, spune că etapa de uzură a războiului va fi depășită în august – septembrie, când ucrainenii vor primi și vor fi învățat să folosească armamentul occidental.

Ileana Racheru, putem spune deja că războiul declanșat de Rusia în Ucraina este unul de uzură? Au trecut patru luni și deja nu mai vorbim despre evenimente majore pe front, ci mai degrabă despre uzură.

Cred că este mai degrabă doar o mica paranteză de uzură, dacă privim situația din perspectiva Kievului.

Prima fază a războiului a fost câștigată clar de ucraineni, pentru că Rusia nu a reușit să cucerească Kievul și alte orașe mari ale Ucrainei, să determine prăbușirea regimului politic condus de Volodimir Zelensky.

ADVERTISING

În a doua fază, ucrainenii ar fi trebuit să îi trimită pe ruși dincolo de granițele recunoscute la nivel internațional (cu excepția Crimeei - foarte militarizată). Dar ucrainenii nu își permit să acopere și să securizeze un front foarte mare - atât în sud, pentru a preveni crearea Novorossiei, cât și în oblasturile Donețk, Lugansk, Harkiv/Harkov - și nu mai au armament, fabricile și depozitele ucrainene au fost distruse de ruși, armamentul din Occident fie a fost deja folosit, fie nu a ajuns.

Tot ce au putut să facă forțele ucrainene a fost să reziste cât mai mult în Mariupol, regiunile Lugansk, Harkiv/Harkov, Donețk pentru a nu le permite rușilor să avanseze în sud spre Mikolaiiv/Nikolaev și Odesa, să blocheze astfel total accesul Ucrainei la Marea Neagră, să ajungă la gurile Dunării. În același timp, în regiunile ocupate din Herson, Zaporojie se creează și desfășoară atacuri împotriva ocupantului grupuri de partizani.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Trebuie menționat și faptul că Rusia nu a reușit să impună „modelul Crimeea” sau al republicilor populare în aceste regiuni –„referendumuri” trucate, urmate de crearea unor republici separatiste și/sau anexări. Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat joi o pauză operațională, pentru o perioadă neprecizată, care este necesară pentru odihna și refacerea efectivelor combatante.

Această pauză nu va pune capăt ofensivelor terestre limitate, atacurilor ocazionale cu artilerie și rachete. La 3 iulie, rușii au anunțat că au ajuns la granițele administrative ale oblastului Lugansk, unul dintre obietivele anunțate de Vladimir Putin.

În Sieverodonetk și Lisiceank forțele ucrainene au organizat retrageri tactice, ceea ce presupune faptul că au ales să controleze linii de comunicare și aprovizionare, în locul unor orașe depopulate și aproape rase de pe fața pământului.

ADVERTISING

Paranteza despre care am vorbit mai devreme ar trebui să se închidă în august-septembrie, când ucrainenii vor primi și vor fi învățat să folosească armamentul occidental, mult mai performant decât ce mai scot rușii din depozitele lăsate moștenire de URSS.

Cum și-a schimbat Rusia strategia, ce urmărește acum? A renunțat la capturarea totală a Ucrainei sau e doar o etapă?

Mental, o parte importantă a elitei politice și militare din Rusia nu va renunța niciodată la ideea de imperiu.

Parafrazând un clasic al studiilor de relații internaționale: Rusia nu va fi imperiu fară Ucraina. Dar, pentru runda aceasta de război, atât a putut armata rusă: o strategie greșită de război, o analiză total eronată a capacităților politice, militare și psihice ale liderilor, armatei și populației Ucrainei de a respinge și de a rezista unui atac total.

Acest lucru nu înseamnă că Putin nu ar putea să hotărască oricând că vrea ca războiul să continue cu obiectivul nerealist al ocupării Ucrainei până la Nipru sau al creării Novorossiei.

La fel de bine, ar putea să declare oricând „victoria” pentru a încerca să salveze Rusia din agonia prăbușirii economice.

De ce anume depinde victoria sau, din contra, înfrângerea Ucrainei? Care este elementul care ar putea înclina decisiv balanța?

Ucraina trebuie să învingă. Ucraina are nevoie de un tratat de pace, nu de un Minsk 3 sau un armistițiu. Fară un tratat de pace, peste câțiva ani, va urma o noua runda de război. Are nevoie de armament din Occident. Rusia poate depăși numeric armata Ucrainei, dar armamentul sovietic e mult inferior celui din Occident.

În plus, moralul și motivațiile armatei ucrainene sunt altele decât cele ale soldaților și mercenarilor ruși.

În primele săptămâni de război, Rusia și-a concentrat propaganda mai degrabă acasă. S-a repoziționat Rusia și pe palierul informațional al războiului? Cum anume? Care sunt tezele rotstogolite de Kremlin acum?

Eu cred că propaganda a lucrat la turații maxime, atât în Federația Rusă cât și în exterior. Doar temele au fost altele.

Acum, populația Rusiei așteaptă marile victorii care nu vin nici macar din mesajele de propagandă. În schimb vin morții de pe front.

Pentru exteriorul Rusiei, inclusiv în România, tema actuală a propagandei este că Ucraina a pierdut războiul, care a fost câștigat de marea Rusie. Și nu doar Ucraina a pierdut războiul, l-au pierdut și NATO, UE, SUA - aliații Ucrainei.

Rusia este un imperiu cu importante resurse militare, cu un teritoriu vast, care poate să includă și părți ale teritoriului Ucrainei, deși normele de drept internațional din secolul al XXI-lea nu sunt calculele și negocierile geopolitice dintre imperiile de secol XIX. Scopul acestui mesaj este unul simplu: liderii occidentali să îl forțeze pe Zelenski să accepte un Minsk 3, populația din statele occidentale să nu mai suștină ideea continuării sprijinului umanitar și militar pentru Ucraina, pentru că deja a pierdut războiul.

În plus, este cultivată ideea măreției spirituale și culturale a Rusiei, superioară culturii ucrainene, care nu are altă șansă decât să fie absorbită în lumea rusa - russkii mir.

În plus, putem înțelege ușor și că România nu ar trebui să fie de partea Occidentului, ar trebui să aibă o poziție neutră, că să nu supere marea Rusie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇