Cum face Putin rost de soldați ca să alimenteze batalioanele decimate care luptă în Ucraina

Un militar cu contract câștigă peste 1.000 de dolari pe lună, iar cei mai mulți vin din zonele sărace ale Rusiei. Voluntarii sunt convinși să se înroleze prin propaganda desfășurată pe toate posturile TV controlate de Kremlin, iar discursul naționalist dă unele rezultate, dar pe termen scurt.
Cum face Putin rost de soldați ca să alimenteze batalioanele decimate care luptă în Ucraina
  • Printr-o lege adoptată în anul 2021, toți bărbații cu vârsta între 18 și de 27 de ani trebuie să efectueze serviciul militar obligatoriu pentru o perioadă de un an.
  • Armata activă a Kremlinului se bazează pe 460.000 de soldați cu contract și pe 210.000 de militari în termen.
  • Fără ca guvernul să declare starea de război, militarii cu contract pot oricând să-și dea demisia, exercitându-și activitatea ca orice angajat.
  • Clipurile cu soldații ruși dezorientați, luați prizonieri de ucraineni, nu au ridicat doar moralul celor din urmă, dar au creat multă furie și în Rusia.
  • Toată pregătirea pentru război a unui soldat cu contract a durat trei zile în care n-a avut voie să pună mâna pe nicio armă.

Cea mai mare problemă cu care se confruntă armata Rusiei este lipsa soldaților. Criza de personal e greu de înțeles pentru că un regim autoritar cum e cel al lui Vladimir Putin ar putea oricând să impună o lege care să anunțe mobilizarea generală, dar situația e mult mai complicată.

ADVERTISING

Strategia mobilizării generale e la fel de periculoasă ca și lipsa de soldați.

În Rusia există legislație care interzice folosirea militarilor în termen în război. De aceea, reprezentanții Kremlinului, când vorbesc de ce se întâmplă în Ucraina, spun că acolo desfășoară o “operațiune specială”. 

Printr-o lege adoptată în anul 2021, toți bărbații cu vârsta între 18 și de 27 de ani trebuie să efectueze serviciul militar obligatoriu pentru o perioadă de un an.

După cele 12 luni, orice soldat are posibilitatea să se înscrie pentru un contract de trei ani în forțele armate ruse, fiind plătit, în medie, cu 1.100 de dolari pe lună, un salariu destul de mare pentru multe regiuni din Rusia.

Armata activă a Kremlinului se bazează pe 460.000 de soldați cu contract și pe 210.000 de militari în termen. 

Ukraine Russia Military Operation
Militari ruși, într-un transportor, în zona Harkov, frontul de est al Ucrainei - Foto: Hepta.ro

Cifrele arată cât de mare e efortul de război al Rusiei pentru a cuceri Ucraina. Până acum, a implicat în jur de 150.000 - 200.000 de oameni, aproape jumătate din totalul forțelor armate.

Fără ca guvernul să declare starea de război, militarii cu contract pot oricând să-și dea demisia, exercitându-și activitatea ca orice angajat. 

S-a înrolat după ce s-a uitat la clipuri pe YouTube

Victor Shaiga este un voluntar rus care s-a înrolat pentru a lupta în Ucraina. El și-a publicat experiența pe Live Journal, în limba rusă, mărturiile sale fiind o sursă importantă pentru a înțelege ce se întâmplă în armata rusă.

Raportul său despre perioada în care a luptat în Ucraina a fost analizat de mai mulți experți militari, iar o parte din informațiile sale au fost confirmate din mai multe surse. Jurnalul a fost publicat în limba rusă, pe rețelele sociale din această țară, fiind destinat soldaților și celor care vor să se înroleze în armata rusă. A fost tradus în limba engleză și publicat și pe platformele din Europa și SUA.

“Numele meu este Victor. În cea de a 12-a zi a operațiunii militare speciale din Ucraina (părerea mea este că, în esență, e vorba de un război uriaș, sângeros și de amploare), după ce am văzut pentru prima dată pe YouTube un videoclip cu prizonierii noștri (ruși), răniți, abuzați de militari inumani din forțele armate ucrainene, am luat decizia de a mă alătura armatei ca soldat cu contract, pentru a ajuta armata noastră în acest război”, și-a început soldatul jurnalul.

Acele clipuri cu soldații ruși dezorientați, luați prizonieri de ucraineni, nu au ridicat doar moralul celor din urmă, dar au creat, după cum se poate observa, multă furie și în Rusia, generând înrolarea mai multor voluntari.

“Am domiciliul înregistrat în regiunea Belgorod. Am aplicat pentru un contract la punctul de recrutare regional. Am fost examinat de o comisie medicală. În data de 3 aprilie am ajuns la Divizia a 3-a Motorizată Pușcași Vislenskaia, la ordinele comandanților Suvorov și Kutuzov, în regimentul 752 motorizat (unitatea 34.670), în poziția de pușcaș-asistent, lansator de grenade. Am semnat un contract pentru o perioadă de jumătate de an.

Înainte de asta, am fost militar în termen în divizia Ministerului Afacerilor Interne (MIA) Dzerzinski”, a scris Victor Shaiga.

Din sufragerie în prima linie a frontului, în mai puțin de-o săptămână

“În ordinul comandantului districtului militar de vest privind trimiterea mea într-o unitate era indicat că trebuie să fiu trimis la cursuri de pregătire accelerată de supraviețuire. Cursurile durau două săptămâni.

De asemenea, instructorul meu de la punctul regional de recrutare mi-a spus că mă vor învăța cum să trag cu toate armele – lansator de grenade, mitralieră, pușcă cu lunetă.

În realitate, toate acestea s-au dovedit a fi o minciună. Niciunul dintre noi, în total 22 de recruți, nu am fost învățați nimic. Nici măcar nu aveam voie să atingem armele. Pe data de 6 aprilie trebuia să fim trimiși în Ucraina, în orașul Izium, dar expedierea noastră a fost amânată de două ori, iar în final am plecat în data de 9 aprilie, dimineața”, a mai scris militarul rus.

ViktorShaygaTwitter
Imaginea cu care Victor Shaiga a ilustrat jurnalul de front, susținând că este o fotografie de-a sa - Sursa: Twitter

Toată pregătirea pentru război a unui soldat cu contract a durat trei zile, în care n-a avut voie să pună mâna pe nicio armă, iar, apoi, a fost trimis în prima linie a frontului.

Oficialii militari de la Kiev anunță că peste 41.000 de soldați ruși și-au pierdut viața de la începutul războiului. Cifra oficială poate fi exagerată, dar conform celor mai ponderate estimări, Moscova a pierdut în jur de 25.000 de militari pe frontul ucrainean.

“Echipamentul nostru nu era cel mai bun – nu ni s-au dat saci de dormit sau rezerve cu muniție. Am sosit pe 9 aprilie la o fermă de animale situată la nord de Izium. Noaptea, un atac cu mortiere de precizie, două bombe, au lovit BTR-ul (vehicul blindat rusesc), aparținând unei companii de logistică, care avea sediul în fermă. Așa am făcut cunoștință cu bombele. A fost înfricoșător…”

Militarul rus a reușit să supraviețuiască războiului și a demisionat, dar ceea ce a trăit descrie destul de bine modul în care propaganda Rusiei reușește să atragă noi soldați, după care aceștia se confruntă rapid cu o realitate dură pe care nu o înțeleg și nu știu cum să se raporteze la ea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇