Rusia leagă Crimeea cu sudul ocupat al Ucrainei: Trenuri și autobuze păzite de Garda Națională

Rusia leagă Crimeea cu sudul ocupat al Ucrainei: Trenuri și autobuze păzite de Garda Națională

Mai multe linii de tren şi autobuz vor lega, de la 1 iulie, Crimeea anexată de Rusia în 2014 de regiunile cucerite în sudul Ucrainei, au anunţat miercuri autorităţile proruse de ocupaţiex.

„Ministerul de Interne” autoproclamat din regiunea Herson, ocupată din martie de trupe ruse, anunţă într-un comunicat că autobuzele vor efectua rute dus-întors, de două ori pe zi, de la Simferopol, capitala Crimeei, la Herson.

Potrivit aceleiaşi surse, autobuzele vor asigura, de la 1 iulie, legături între Simferopol şi oraşele ucrainene cucerite Melitopol şi Berdeansk, situate în regiunea ucraineană Zaporojie, ocupată în parte de către armata rusă.

ADVERTISING

Totodată, o linie feroviară urmează să funcţioneze între oraşele Djankoi, Herson şi Melitopol, transmite AFP.

"Securitatea transporturilor va fi asigurată de către Rosgvardia", Garda Naţională rusă, se arată în comunicat.

Introducerea liniilor de transport în comun este o premieră de la anexarea Crimeii, în 2014, de către Moscova, şi suspendarea legăturilor între aceste regiuni.

De la cucerirea acestor teritorii situate în sudul Ucrainei, Moscova duce o politică de rusificare. Moscova a impus aici moneda rusă, rubla, a început să distribuie paşapoarte ruseşti şi reprimă voci critice.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Primarul ucrainean al oraşului Herson, Igor Kolîhaev, înlăturat de la putere în aprilie, a fost arestat marţi.

Noii conducători locali proruşi îşi clamează neîntrerupt voinţa de a organiza referendumuri prin care aceste regiuni să fie anexate Rusiei.

Adjunctul şefului administraţiei de ocupaţie din Herson, Kirill Stremousov, a reafirmat miercuri, pe Telegram, că un referendum se află în pregătire, fără să prezinte vreun calendar în acest sens.

În paralel, mai multe atentate vizându-i pe reprezentanţi ai Kremlinului au avut loc în regiune în ultimele săptămâni. La 24 iunie, un reprezentant prorus a fost asasinat la Herson, în explozia maşinii sale, act catalogat "terorist" de Moscova.

ADVERTISING

În ultimele săptămâni, forţele ucrainene au relansat o ofensivă în regiunea Herson şi au recucerit zone ocupate de ruşi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇