Pregătiri în Melitopol pentru referendumul de alipire: "Viitorul nostru este alături de Rusia"

Pregătiri în Melitopol pentru referendumul de alipire: "Viitorul nostru este alături de Rusia"

Galina Danilcenko, care a preluat conducerea orașului Melitopol după ocuparea regiunii Zaporojie de către forțele ruse, a anunțat începerea pregătirilor pentru referendum.

Serghei Kirienko, prim-adjunctul șefului administrației prezidențiale ruse, a vizitat de curând orașul, a declarat Danilcenko, pe care presa rusă o indică drept șefa administrației militare și civile din Melitopol.

"Serghei Vladimirovici Kirienko a făcut o vizită în orașul nostru Melitopol. Suntem încântați să auzim cuvinte plăcute despre orașul nostru (…) Știm că viitorul nostru este alături de Rusia. Federația Rusă va fi aici pentru totdeauna. Iar acum vom începe să ne pregătim pentru referendum", a spus Danilcenko, într-o înregistrare video difuzată de RIA Novosti.

Aceasta nu a precizat care va fi tema referendumului, notează Meduza.

ADVERTISING

Planuri pentru legarea regiunii Zaporojie de Crimeea

În luna mai, Vladimir Rogov, membru al administrației impuse de Rusia în regiunea Zaporojie, a declarat că "noile autorități" ar urma să se alăture Rusiei.

Rogov a spus pentru RIA Novosti că s-a înregistrat "un progres" în organizarea referendumului de alipire a regiunii la Rusia. "Referendumul se va ține anul acesta. Pregătirile vor dura câteva luni. Întrebarea va fi prezentată în viitorul apropiat. Majoritatea locuitorilor regiunii vor să se întoarcă în locul lor natal cât mai repede posibil și să devină parte a Marii Rusii", a declarat Rogov.

Acesta a adăugat că există planuri pentru reluarea legăturilor feroviare pentru transportul de călători și marfă între Crimeea și Zaporojie, întrerupt în urmă cu opt ani, după anexarea peninsulei de către Rusia.

ADVERTISING

Anexare pe "modelul" Crimeea

Igor Kasțiukevici, deputat din partea partidului Rusia Unită în Duma de Stat a Rusiei, a spus că Serghei Kirienko a vizitat și orașul Herson, pe 7 iunie. Într-o postare pe această temă, deputatul a scris că prim-adjunctul șefului administrației prezidențiale ruse a răspuns "la o serie de întrebări ale localnicilor", în special la cele despre emiterea pașapoartelor ruse și la ajutoarele sociale.

Kasțiukevici a mai scris că "includerea regiunii Herson în Rusia se va face cu drepturi depline, asemenea intrării Crimeei". Meduza precizează că nu a putut verifica dacă acestea au fost întocmai cuvintele deputatului rus.

ADVERTISING

Activistul Kirill Stremusov, pe care presa rusă îl prezintă drept adjunctul șefului administrației militare-civile din Herson, a anunțat anterior intrarea acestei regiuni în Federația Rusă. El a spus, însă, că nu va exista un referendum, în timp ce Kremlinul a transmis că localnicii "ar trebui să-și decidă destinul".

Andrei Turceak, secretarul Consiliului General al Rusiei Unite, a declarat pe 1 iunie pentru agenția de stat RIA Novosti că regiunile Herson și Zaporojie, precum și autoproclamatele republici populare Donețk și Lugansk, vor face parte din Rusia. El a spus că în Herson și Zaporojie "va fi organizat un referendum" și că "decizia ar trebui luată de cetățeni".

Potrivit agenției ruse, Turceak a fost atunci cel mai înalt oficial rus care a vorbit direct despre planul alipirii regiunilor ucrainene la Rusia.

Conform legislației ruse, un stat străin sau o parte a acestuia nu se poate alătura Rusiei fără acordul liderilor acelui teritoriu. De aceea, în 2014, autoritățile proruse din Crimeea au adoptat mai întâi declarația de independență, iar apoi au organizat un referendum pentru a face parte din Rusia, scrie Meduza.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇