Rușii cer direct anexarea Hersonului. Nici măcar nu mai mimează un referendum. Reacția Kremlinului

Rușii cer direct anexarea Hersonului. Nici măcar nu mai mimează un referendum. Reacția Kremlinului

Adjunctul „noii administrații” pro-ruse de la Herson a anunțat că regiunea va cere alipirea la Rusia.

„Hersonul este Rusia, nu va avea loc niciun referendum. Va fi un singur decret trimis de conducerea regiunii Herson către președintele Federației Ruse și cererea va fi de includere totală în Federația Rusă”, a spus Kiril Stresmousov.

Potrivit Ria Novosti, planurile sunt ca procesul de alipire să fie încheiat înainte de finalul anului.

De la Kremlin, reacția a venit rapid prin vocea purtătorului de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.

ADVERTISING

„Desigur, cu sau fără această solicitare, cei care trebuie să decidă sunt locuitorii regiunii. Ei ar trebui să-și decidă soarta. Și, în orice caz, aceasta este o speță ce va trebui clarificată și atent verificată de juriști, pentru că o decizie atât de importantă trebuie să fie bazată solid pe lege, să fie absolut legitimă, așa cum a fost în cazul Crimeii”, a spus Peskov, potrivit Meduza.io.

Ziua 77 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor

Herson este primul și singurul oraş important capturat de forţele ruse după invazia începută pe 24 februarie.

ADVERTISING

Rușii au instalat, la finalul lunii aprilie, un nou guvern local care să le servească interesele. La scurt timp după numire, vicepreşedintelele Administraţiei Civil-Militare, Kiril Stremousov, anunța că Hersonul va adopta în curând rubla.

Kievul anunțase încă de la capturare că planul Moscovei este să repete aici scenariul Crimeea sau Donbas. Pe 22 aprilie, Zelenski acuza că e planificat aici un „referendum pentru independență”, urmând să fie fraudat votul.

„Nu va exista Republica Populară Herson. Dacă cineva doreşte o nouă anexare, sancţiuni şi mai puternice vor lovi Rusia”, a ameninţat preşedintele Zelenski.

ADVERTISING

Cetățenii din Herson nu își doresc nicidecum să devină peste noapte parte din Rusia şi asta se vede pentru că, în ciuda reprimărilor violente, oamenii au protestat continuu.

Rușii au făcut mai multe victime de la începutul ocupației, după ce au încercat să disperseze mulțimile cu grenade lacrimogene și paralizante și focuri de armă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇