Zelenski a laudat „puterea supraomenească” a trupelor ucrainene în lupta cu armata rusă invadatoare, în cea de-a 77-a zi de război în Ucraina.
Și soldații de la Azovstal rezistă și încearcă să-și țină moralul ridicat. Răniții de aici ar putea fi evacuați în schimbul unor prizonieri de război ruși.
Între timp, Moscova încearcă să-și securizeze teritoriile ocupate, astfel că „noua conducere” numită în Hersonul ocupat a anunțat că va cere alipirea la Federația Rusă. Ucrainenii spun că se pot alipi și cu „Marte sau Jupiter”, nu contează.
Zelenski a declarat că războiul se va termina doar după ce Ucraina își va recueri teritoriile furate de ruși.
Tot în această zi, Marea Britanie tocmai a semnat acorduri prin care se obligă să apere Suedia și Finlanda, dacă sunt atacate. Iar peste ocean se pregătește un nou pachet de 40 de miliarde de dolari pentru sprijinirea Ucrainei.
Spotmedia.ro v-a prezentat în format LIVE TEXT evenimentele din 11 mai 2022, ziua 77 de război în Ucraina:
23:01 - „Scopul nostru este ca Putin să eșueze în Ucraina”, a declarat secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, aflat într-o vizită la Washington.
„Pe termen lung, a pierdut deja… deci orice s-ar întâmpla în Ucraina, putem considera că Rusia este o țară mai slabă acum decât era înainte de această invazie”, a mai spus Wallace.
22:15 - Camera Reprezentanților din SUA tocmai a votat pentru încă un pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de aproape 40 de miliarde de dolari, anunță președintele Zelenski. Al doilea vot va avea loc în curând, în Senatul SUA, apoi legea trebuie semnată de președintele Joe Biden, pentru a intra în vigoare.
„Sunt recunoscător oamenilor din America și tuturor prietenilor noștri din Congres și administrație pentru sprijinul acordat”, spune Zelenski.
22:00 - Ucraina a propus Rusiei ca luptătorii grav răniți din complexul industrial Azovstal să fie evacuați în schimbul eliberării unor prizonieri de război ruși, a declarat vicepremierul Irina Vereșciuk.
21:33 - Volodimir Zelenski transmite că a vorbit din nou cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei. Ei au discutat despre ajutorul defensiv, cooperarea în sectorul energetic și creșterea sancțiunilor împotriva Rusiei.
„Apreciem nivelul ridicat al dialogului cu Germania și sprijinul care ne este acordat”, spune președintele Ucrainei.
21:07 - Germania este deschisă la varianta reconstruirii Ucrainei cu banii confiscați de la Banca Centrală a Rusiei.
20:05 - Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a semnat un acord bilateral de apărare și cu Finlanda.
„În cazul unui dezastru sau în cazul unui atac asupra oricăruia dintre noi, atunci ne vom veni în ajutor unii celorlalți, inclusiv cu asistență militară”, a precizat Johnson.
19:39 - Un militar rus, de 21 de ani, capturat în Ucraina, va fi primul reprezentant al forţelor armate ruse care va fi judecat pe teritoriul ucrainean, a anunţat miercuri procurorul general de la Kiev, Irina Venediktova.
19:11 - Aproape o treime din locurile de muncă din Ucraina - 4,8 milioane în total - au fost pierdute de la invazia rusă, potrivit ONU.
18:45 - Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că războiul se va încheia doar atunci când „Ucraina îşi va recupera ceea ce îi aparţine, teritoriul său”.
18:00 - Ucraina promite că va elibera Hersonul indiferent dacă regiunea separatistă se unește cu Rusia, cu „Marte sau cu Jupiter”.
„Armata ucraineană va elibera Hersonul, indiferent de jocurile de cuvinte inventate de ocupanţi”, a declarat Mihailo Podoliak, consilier prezidenţial de la Kiev.
17:48 - Peste 100 de cehi vor merge voluntar în Ucraina să lupte împotriva rușilor, după ce au primit aprobarea premierului și a președintelui Cehiei.
17:21 - România va trimite în Ucraina materiale și echipamente de protecție și monitorizare CBRN, pentru riscuri chimice, biologice, radiologice şi nucleare, a decis, miercuri, Comitetul Național pentru Situații de Urgență.
17:15 - Doi jurnalişti români care se aflau în Transnistria au fost reţinuţi de forţele de securitate din regiune. După intervenția MAE, aceștia au fost eliberați și duși la Chișinău, de unde se vor întoarce în România.
17:12 - Liderul cecen Ramzan Kadîrov susține că în această dimineață soldații săi din divizia Akhmat a forțelor ruse, împreună cu luptători din Lugansk, au preluat controlul asupra satelor Iuzhni și Voevodovka, situate în apropiere de Rubizgonie. El susține că au fost uciși „200 de naționaliști” și continuă „curățarea teritoriilor de grupurile naționaliste dispersate”.
16:50 - Guvernul Bulgariei a obținut gaz mai ieftin de la americani, decât plătea înainte rușilor. La finalul lunii aprilie, Gazprom a oprit gazul către Bulgaria și Polonia după ce au refuzat să plătească în ruble.
16:44 - Marea Britanie a semnat un acord de securitate cu Suedia și urmează să adopte același tip de document și în relația cu Finlanda.
Acordurile presupun o cooperare mai strânsă între serviciile de informații, exerciții militare comune iar, în cazul în care cele două țări ar fi atacate, Marea Britanie e obligată să asigure asistență militară.
16:41 - Procurorul general al Ucrainei anunță că de la începutul războiului 226 de copii au fost uciși în Ucraina și alți 417 răniți.
16:27 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că răbdarea Kievului e tot mai mică în negocierile cu Rusia.
„Cu fiecare Bucea, cu fiecare Mariupol, cu fiecare nou oraș unde zeci de oameni sunt uciși, cu fiecare caz de viol, cu fiecare atrocitate, dorința noastră de a negocia dispare, la fel și posibilitatea de a rezolva acest conflict pe care diplomatică”, a spus Zelenski, într-un discurs video susținut la o universitate din Franța.
16:03 - Premierul finlandez Sanna Marin a vorbit despre posibilitatea aderării țării sale la NATO, într-o conferință susținută la Tokyo alături de omologul său japonez, Fumio Kishida.
„Dacă Finlanda face acest pas istoric, va fi pentru securitatea cetățenilor săi. Aderarea la NATO ar întări întreaga comunitate internațională, adunată în jurul valorilor comune”, a spus Sanna Marin.
15:46 - În Harkov, la metrou, unde se adăpostesc multe persoane, copiii fac ore în fiecare zi.
15:32 - Procuratura Ucrainei a trimis în judecată primul dosar în care acuză un militar rus de uciderea unui civil, în regiunea Sumî.
Sergentul Vadim Șișimarin este acuzat că, împreună cu alți 4 soldați, au tras asupra unei mașini civile și au furat-o, apoi au condus până în satul Ciupakhovka unde au văzut un bărbat de 62 de ani care vorbea la telefon. Unul dintre militari i-a ordonat lui Șișimarin să îl omoare pe bărbat ca să nu contacteze forțele armate ucrainene și sergentul a executat ordinul. El riscă acum închisoare pe viață.
15:15 - Chișinăul încearcă să evite implicarea în retorica de război, după declarațiile Directorului Comunității de Informații din SUA, Avril Haines, care a avertizat marți că Putin nu se oprește la Donbas, ci vrea și Transnistria.
„Cumulul de informații nu indică asupra riscului de extindere a războiului pe teritoriul nostru”, a transmis Ministerul Apărării din Republica Moldova, care face apel la opinia publică să nu scoată din context declarațiile șefului spionajului american.
14:50 - Matilda Bogner, şefa misiunii ONU de monitorizare a respectării drepturilor omului în Ucraina, spune că există dovezi credibile că forțele Kievului torturează prizonierii ruși de război.
„Am primit informații credibile despre tortură, rele tratamente și detenție a prizonierilor ruși fără a le fi asigurat dreptul la apărare, tratament medical sau comunicare cu familia”, a spus Bogner.
În plus, oficialul ONU a subliniat că încă apar, din ambele tabere, filmulețe cu prizonieri de război umiliți și obligați să ceară iertare.
Bogner a cerut atât Ucrainei, cât și Rusiei să lanseze anchete ale acestor informații și să își instruiască personalul militar să nu aplice astfel de tratamente care încalcă regulile de război și convențiile internaționale.
14:36 - Consilierul ministrului de Interne din Ucraina, Viktor Andrusiv, spune că forțele Kievului pregătesc o contraofensivă ce îi va șoca pe ruși.
Astfel ucrainenii vor să-i alunge pe ocupanți din Harkov, dar și din Herson, acolo unde liderii pro-ruși tocmai au anunțat că cer anexarea la Rusia.
„Cu cât pregătim mai bine contraofensiva, cu atât mai puține victime vor exista. Aceste pregătiri au loc nu doar pentru Herson. Cred că în viitorul apropiat rușii vor fi șocați de puterea cu care forțele armate îi vor zdrobi. Situația se va schimba în funcție de cum vom fi întăriți cu arme de Occident”, a spus consilierul.
14:04 - Peskov le-a spus jurnaliștilor, într-o conferință de presă, câteva lucruri despre situația prezentă:
„Nu există planuri pentru declararea legii marțiale în Rusia”.
„Există negocieri între Rusia și Ucraina, dar se desfășoară lent și, până la acest moment, fără rezultat”.
„Rusia și-a îndeplinit întotdeauna și își va îndeplini în continuare obligațiile contractuale pentru aprovizionarea cu gaz a Europei”.
„Am retras acreditarea Meduza.io pentru că publicația nu mai are niciun fel de conexiuni cu Rusia”.
Meduza.io este o publicație rusească independentă, care a fost blocată în primele zile de război. Meduza a fost ținta cenzurii Kremlinului în ultimii ani, astfel că redactorul șef al publicației, Ivan Kolpakov, a mutat redacția, de mai mulți ani, în Letonia, temându-se pentru viața sa și a celorlalți jurnaliști.
13:53 - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a comentat miercuri în legătură cu situația din Herson, unde autoritățile proruse tocmai au anunțat că vor cere anexarea la Rusia.
„Desigur, cu sau fără această solicitare, cei care trebuie să decidă sunt locuitorii regiunii. Ei ar trebui să-și decidă soarta. Și, în orice caz, aceasta este o speță ce va trebui clarificată și atent verificată de juriști, pentru că o decizie atât de importantă trebuie să fie bazată solid pe lege, să fie absolut legitimă, așa cum a fost în cazul Crimeii”, a spus Peskov.
13:44 - Papa Francisc s-a întâlnit cu soțiile unora dintre militarii din Regimentul Azov, ultima linie de rezistență în Mariupol. Informația a fost făcută publică de Petr Verzilov, de la Mediazona, care a fost și el prezent la întâlnire.
„Absolut incredibil. Tocmai am fost primit de Papa Francisc la Vatican. Am fost împreună cu Katia Prokopenko, soția comandantului apărătorilor Mariupolului de la Azovstal, și Iulia Fedosiuk, soția unui alt luptător. I-am cerut papei să se implice în soarta apărătorilor de la Azovstal.
13:08 - Autoproclamații lideri pro-ruși din Donețk au interzis accesul la Facebook și Instagram.
12:55 - Adjunctul „noii administrații” pro-ruse de la Herson a anunțat că regiunea va cere alipirea la Rusia.
„Hersonul este Rusia, nu va avea loc niciun referendum. Va fi un singur decret trimis de conducerea regiunii Herson către președintele Federației Ruse și cererea va fi de includere totală în Federația Rusă”, a spus Kiril Stresmousov.
Potrivit Ria Novosti, planurile sunt ca procesul de alipire să fie încheiat înainte de finalul anului.
12:36 - Jurnaliștilor independenți de la Meduza le-a fost interzis accesul la conferințele zilnice ținute, prin telefon, de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Decizia a fost luată fără niciun fel de explicație.
Meduza.io este o publicație rusească independentă, care a fost blocată în primele zile de război. Meduza a fost ținta cenzurii Kremlinului în ultimii ani, astfel că redactorul șef al publicației, Ivan Kolpakov, a mutat redacția, de mai mulți ani, în Letonia, temându-se pentru viața sa și a celorlalți jurnaliști.
12:21 - Încrederea rușilor în televiziune a scăzut la 23% de la începutul războiului și până acum.
O sondaj realizat de GroupM arată că pe 17 martie, 33% dintre rușii intervievați au indicat televiziunile ca principala sursă de informație de încredere. Pe 27 aprilie, același răspuns l-au dat doar 23%.
11:52 - Dmitri Medvedev a comentat pe Telegram pachetul de ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, propus de Biden și adoptat în Camera Reprezentanților.
„Suma este uriașă și vor fi mulți din industria de armament din SUA care vor vâna banii, precum și hoți de pe ambele părți ale oceanului, după cum am putut observa de curând.
Este evident că un ajutor de o magnitudine fără precedent nu e nicidecum explicat de iubirea pentru Ucraina sau dorința de a sprijini economia proprie. Scopul principal este continuarea acestui război indirect împotriva Rusiei, din dorința de a ne îngenunchia țara, de a ne limita dezvoltarea economică și influența politică în lume.
Nu va funcționa. Tiparnița lor, care nu face decât să crească inflația, se va strica rapid. Ca să nu mai vorbim de prețurile nebunești de la mâncare și benzină, pentru care americanii ar trebui să le mulțumească liderilor lor rusofobi. Obiectivele operațiunii speciale vor fi atinse”, a scris Medvedev.
11:31 - Primarul din Mariupol spune că până la finalul anului bilanțul morților ar putea ajunge la 10.000, având în vedere condițiile mizere în care oamenii trăiesc, fără a avea acces la tratamente medicale.
„Noi morminte apar mereu în curțile blocurilor, fără să aibă loc bombardamente și atacuri”, spune primarul.
11:15 - O femeie a fost arestată în Moscova după ce s-a dus la birou cu o fundă în culorile galben și albastru.
11:02 - Rachetele rusești au lovit miercuri Slovianskul, oraș din estul Ucrainei considerat principalul obiectiv la acest moment al forțelor Moscovei. Capturarea Slovianskului ar asigura avansul în regiunea Donețk. Primarul orașului, Vadim Liakh, a anunțat că nu au fost raportate victime, dar că încă sunt evaluate pagubele produse.
10:54 - Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zakharova, a comentat decizia Lituaniei de a declara Rusia „stat care susține și perpetuează terorismul”.
„Astfel de declarații și inițiative sunt extremiste, nu e alt cuvânt să le descrie. Toate aceste țări sunt membre NATO. De-a lungul ultimelor decenii am fost de multe ori martorii unor acțiuni ilegale și agresive ale NATO, care au dus la pierderea multor vieți. Această declarație este privită ca o provocare, extremism și ipocrizie politică”, a spus oficialul rus.
10:49 - Dyk a fost găsit de soldații ucraineni într-unul dintre satele pustiite de ruși. Abandonat și trist, el a început să se apropie de militari, așa că la nivelul comandamentului s-a decis adoptarea sa. În cele din urmă a ajuns într-o zonă pașnică din Ucraina și soldații i-au găsit o familie iubitoare.
10:45 - Ministrerul ucrainean al Apărării anunță că luptele continuă pentru recâștigarea controlului pe Insula Șerpilor. Ucrainenii au atacat cu drone Bayraktar avioanele și navele rusești care încearcă să aprovizioneze cu armament ocupanții.
10:42 - Boris Johnson face astăzi o vizită oficială de 24 de ore în Suedia și Finlanda, unde va discuta cu liderii celor două țări despre „securitatea Europei”. Marea Britanie anunțase anterior că e gată să garanteze securitatea militară a celor două țări, pe parcursul procesului de aderare la NATO. Suedia și Finlanda ar urma să depună oficial cererile de aderare săptămâna viitoare.
10:27 - FSB anunță că a dejucat un atac terorist la Kaliningrad, care ar fi vizat personalul militar de la una dintre baze. Atacul ar fi urmat să aibă loc în ajunul Zilei Victoriei, iar suspectul a fost ridicat din apartamentul său, unde agenții FSB ar fi găsit o bombă. Serviciul rus mai susțin că atacatorul ar fi plănuit să fugă în Ucraina după ce ar fi comis atentatul.
10:00 - Separatiștii pro-ruși din Donețk acuză că armata ucraineană a atacat de 19 ori în ultimele 24 de ore, cu peste 130 de proiectile și că 2 civili au murit în atacuri.
09:43 - Ungaria ar putea primi compensații pentru a susține cel de-al șaselea pachet de sancțiuni al UE, care include embargoul asupra importurilor de petrol din Rusia, scrie Politico.
09:12 - Maria Alehina, membră proeminentă a trupei punk/activiste Pussy Riot, a reuşit să fugă din Rusia în pofida faptului că se afla sub supravegherea poliţiei.
08:49 - Oamenii din Harkov își continuă viața în blocurile bombardate de ruși.
08:17 - Rusia ar putea domina nord-vestul Mării Negre dacă va reuși să-și consolideze poziția pe Insula Șerpilor, potrivit Ministerului britanic al Apărării.
07:56 - Continuă bombardarea uzinei Azovstal din Mariupol.
07:40 - Zelensky anunță că forțele ucrainene au reușit să recucerească mai multe localități din regiunea Herson.
07:19 - Statul american Mississippi s-a înfrățit cu regiunea ucraineană Hmelnițki. „Pentru prima dată în istorie, un stat american a luat o astfel de decizie”, afirmă președintele administrației regionale Hmelnițki, Serhi Hamaliy.
07:05 - Un înalt oficial al Departamentului de Apărare din SUA a declarat că poziția actuală a trupelor Rusiei este cu aproximativ două săptămâni în urmă față de ceea ce Putin și-ar fi dorit.
06:46 - Camera Reprezentanților condusă de democrați a votat un proiect de lege care prevede un ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Proiectul trebuie adoptat și de Senat iar apoi va ajunge la președintele Joe Biden pentru a fi semnat.
06:24 - Zelenski i-a încurajat pe parlamentarii maltezi să "vadă ce ruşi încearcă să se ascundă" folosind aşa-numita schemă a "paşaportului de aur".
"Opriţi privilegiile pentru Rusia începând cu schema paşapoartelor de aur şi dubla cetăţenie. Vă rugăm să nu le permiteţi să abuzeze de insula voastră", a spus Zelenski într-un discurs de zece minute adresat parlamentului maltez.
06:11 - Sute de cetăţeni ruşi au fost arestaţi în Ucraina după declanşarea războiului, pe 24 februarie, a declarat, pentru Agerpres, şeful Poliţiei Naţionale a Ucrainei, generalul Ihor Klymenko.
06:04 - Locuitorii Kievului sunt consultaţi într-un proces de vot online pentru a schimba denumirile staţiilor de metrou care amintesc de Rusia, inclusiv de personalităţi precum scriitorul Lev Tolstoi.
05:55- Preşedintele Volodimir Zelenski a lăudat marţi seara "puterea supraomenească" a trupelor ucrainene în lupta ţării împotriva armatei ruse invadatoare.
"Sunt recunoscător tuturor protectorilor noştri care ripostează şi dau dovadă de o putere cu adevărat supraomenească pentru a alunga armata invadatorilor", a afirmat preşedintele Zelenski.
05:43 - Primul și al doilea etaj ale uzinei „Azovstal” sunt în flăcări. Se aud explozii.
05:30 - Pentagonul crede că Rusia a folosit aproximativ 10-12 din armele sale hipersonice de la începutul războiului din Ucraina, potrivit unui oficial al Apărării. Oficialul le-a spus, marţi, jurnaliştilor că SUA nu are o "numărătoare perfectă" a desfăşurării armelor.