Un pilot rus a fugit cu tot cu elicopterul în Ucraina. Povestea unei dezertări demne de Hollywood

Un pilot rus a fugit cu tot cu elicopterul în Ucraina. Povestea unei dezertări demne de Hollywood

Personalul de la baza aeriană militară ucraineană Poltava (regiunea Harkov) a fost surprins în dimineața zilei de miercuri, 23 august, când un elicopter de luptă rus Mi-8 a aterizat pe aerodrom.

Rapoartele inițiale de pe canalele de propagandă rusești susțineau că echipajul s-a dezorientat și a aterizat la baza ucraineană din greșeală. Unii bloggeri au sugerat că echipajul ar fi fost atacat de forțele armate ale Ucrainei, aeronava fiind avariată și echipajul ucis sau rănit.

Ulterior, pe rețelele de socializare ucrainene, povestea se schimbă şi jurnalistul Iuri Butusov semnalează „prima predare conștientă a unor astfel de echipamente de către Federația Rusă”.

ADVERTISING

El a subliniat că aerodromul unde a aterizat elicopterul se află la aproximativ 300 de kilometri de linia frontului și, zburând la joasă altitudine, reperele trebuie să fi fost vizibile, iar distanța parcursă evidentă. Butusov a continuat spunând că elicopterul a fost recuperat complet intact și va fi folosit pentru a consolida armata Ucrainei, în urma unui studiu detaliat al echipamentelor sale, scrie Kiev Post.

După-amiaza, însă, povestea a luat o turnură și mai uluitoare când purtătorul de cuvânt al Direcției de Informații Militare (GUR), Andrii Iusov, a anunțat la TV că apariţia elicopterului a fost rezultatul unei operațiuni speciale planificate timp de șase luni de spionajul militar ucrainean.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Din motive evidente, detaliile complete ale operațiunii nu sunt date publicităţii, dar ceea ce se știe este totuși uimitor și un triumf pentru echipa lui Kirilo Budanov, generalul în vârstă de numai 37 de ani care conduce Directoratul General pentru Informaţii al Ucrainei.

Se pare că pilotul a fost singurul dintre cei trei oameni de la bord care știa ce se întâmplă. GUR a aranjat ca familia pilotului să fie scoasă din Rusia și adusă în Ucraina cu ceva timp în urmă, pentru a pregăti dezertarea acestuia.

Aeronava transporta (teoretic) piese de schimb pentru avioanele rusești Su-27 și Su-30 între două baze aeriene rusești, sarcină care i-a permis pilotului să camufleze durata zborului.

ADVERTISING

La sosirea la Poltava, aeronava a fost luată în primire de forțele ucrainene, ceilalți doi membri ai echipajului nu au vrut să se predea și, drept urmare, au fost – în cuvintele GUR – „eliminați”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇