Soldații ruși dezertează în masă: Moscova trimite Garda Națională să-i caute

Soldații ruși dezertează în masă: Moscova trimite Garda Națională să-i caute

Tot mai mulți militari ruși fug de pe front. Doar în regiunea Zaporojie peste 200 de fugari sunt căutați de forțele Moscovei.

Potrivit Statului Major al armatei ucrainene, soldații și mercenarii ruși dezertează în masă în Zaporojie. Mai multe unități ale Rosgvardia, Garda Națională a Rusiei, au fost trimise în orașul Prîmorsk pentru a-i căuta pe cei peste 200 de dezertori, relatează Ukrainska Pravda.

Armata ucraineană a anunțat că peste 150 de militari ruși au fost răniți în luptele din ultimele zile din regiunea Zaporojie, iar numărul celor uciși este în actualizare. De asemenea, un sistem antirachetă S300 și mai multe componente ale unor echipamente militare rusești au fost distruse.

ADVERTISING

Vladimir Putin a promulgat în septembrie câteva amendamente la o lege, care prevăd pedepsirea cu până la zece ani de închisoare a militarilor care dezertează sau refuză să lupte în perioada de mobilizare, înăsprind sancțiunile la doar câteva zile după ce a decretat mobilizarea rezerviştilor în Ucraina.

Rusia a mobilizat peste 300.000 de rezerviști pentru a sprijini așa-zisa "operațiune militară specială", în cadrul unei ample campanii de recrutare lansată în septembrie. Sute de mii de bărbați au fugit din țară pentru a evita recrutarea, iar în mai multe zone din Rusia au izbucnit cele mai multe revolte anti-Kremlin de la invadarea Ucrainei, în februarie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Peste 104.560 de militari ruși au murit în Ucraina de la debutul războiului, potrivit bilanțului de joi dimineață al armatei ucrainene.

Kievul spune că mai are de confirmat lichidarea a încă 790 de soldați ruși, uciși până în 29 decembrie.

Ziua 309 de război: 120 de rachete lansate din Marea Neagră asupra Ucrainei. A fost lovit și Kievul

T.D.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇