5 scenarii pentru războiul din Ucraina în 2023: "Ofensiva Rusiei în primăvară va fi cheia"

5 scenarii pentru războiul din Ucraina în 2023: "Ofensiva Rusiei în primăvară va fi cheia"
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Conflictul dintre Rusia și Ucraina e pe cale să intre în al doilea an calendaristic. Analiștii militari anticipează cum ar putea evolua războiul în 2023.

Se va termina războiul în 2023? Și dacă da, cum? Pe câmpul de luptă sau la masa negocierilor? Sau luptele se vor prelungi până în 2024?

Analiștii militari selectați de BBC pe baza experienței și opiniilor lor diferite încearcă să deslușească evoluția conflictului.

Ofensiva Rusiei în primăvară va fi cheia

Cei care caută să invadeze o altă țară din stepele eurastiatice sunt condamnați să petreacă iarna acolo, consideră Michael Clarke, director asociat al Institutului pentru Studii Strategice din Exeter, Marea Britanie.

El dă exemplele ilustre ale lui Napoleon, Hitler și Stalin - toți au fost nevoiți să-și împingă armatele prin iernile stepelor, iar acum, când invazia lui a luat-o înapoi, Vladimir Putin își pregătește forțele pentru iarnă ca să aștepte o nouă ofensivă în primăvară.

Ambele tabere au nevoie de o pauză, dar ucrainenii sunt mai bine echipați și motivați să continue, așa că ne putem aștepta ca ei să continue să preseze, cel puțin în Donbas. Sunt foarte aproape de o mare victorie lângă Kreminna și Svatove, ceea ce ar împinge forțele rusești cu vreo 65 de kilometri înapoi spre linia lor defensivă naturală, aproape de locul în care au început invazia.

ADVERTISING

Kievul nu va dori să se oprească tocmai acum, când premiul imediat e atât de mare. Ofensivele ucrainene ar putea, însă, să se oprească temporar în sud-vest, după recucerirea Hersonului.

Trecerea pe malul stâng al râului Nipru pentru a pune presiune pe legăturile rutiere și feroviare slabe ale Rusiei ar putea fi, totuși, prea solicitantă. Însă posibilitatea ca Ucraina să lanseze o nouă ofensivă nu poate fi exclusă niciodată, apreciază Clarke.

Pentru 2023, factorul determinant va fi soarta ofensivei din primăvară a Rusiei. Putin a recunoscut că în jur de 50.000 de soldați nou-mobilizați sunt deja pe front; ceilalți 250.000 se pregătesc pentru anul viitor. Nu există alt scop decât mai mult război.

O scurtă și firavă încetare a focului e singura alternativă. Putin a spus clar că nu se va opri, iar Ucraina va continua să lupte pentru existența sa.

Ucraina își va recâștiga teritoriile

Andrei Piontkovsky, cercetător și analist din Washington, este mai optimist, anticipând că Ucraina va câștiga prin refacerea completă a integrității sale teritoriale până cel târziu în primăvara anului 2023. Doi factori conturează această concluzie:

ADVERTISING
  • motivația, determinarea și curajul armatei ucrainene și ale națiunii ucrainene, ceea ce este fără precedent în istoria războiului modern.
  • după ani în care i-a făcut pe plac dictatorului rus, Occidentul a înțeles, în sfârșit, amploarea provocării istorice pe care o înfruntă. Aceasta e ilustrată cel mai bine de declarația recentă a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg: "Prețul pe care noi îl plătim este în bani. Prețul pe care ucrainenii îl plătesc este în sânge. Dacă regimurile autoritare vor vedea că această forță este răsplătită, vom plăți cu toții un preț și mai mare. Iar lumea va deveni una mai periculoasă pentru noi toți."

Momentul precis al victoriei ucrainene inevitabile va fi decis de viteza cu care NATO poate livra un nou pachet militar de arme de asalt care va face diferența (tancuri, avioane, rachete de croazieră).

Expertul se așteaptă ca Melitopol să devină un punct-cheie al luptelor din următoarele luni, poate chiar săptămâni. Dacă vor lua acest oraș, ucrainenii se vor deplasa ușor spre Marea Azov, tăindu-le rușilor liniile de comunicare și aprovizionare cu Crimeea.

ADVERTISING

Capitularea Rusiei va fi stabilită formal la discuțiile tehnice după ofensivele devastatoare ale ucrainenilor pe câmpul de luptă. Iar forțele învingătoare - Ucraina, SUA, Marea Britanie - vor creiona o nouă arhitectură de securitate.

Nu se întrevede sfârșitul

Barbara Zanchetta, de la departamentul pentru studiul războiului din cadrul King's College London, are o altă viziune.

Putin se aștepta ca Ucraina să accepte acțiunile vecinului său mai puternic, fără ca alte țări să se implice. Această gravă eroare a dus la un conflict prelungit, fără un deznodământ în perspectivă.

Iarna va fi grea, iar atacurile rușilor asupra infrastructurii ucrainene vor încerca să înfrângă moralul și rezistența populației zdruncinate de război. Însă reziliența ucraineană s-a dovedit remarcabilă. Vor rămâne neclintiți. Războiul va continua. Și va tot continua, apreciază Zanchetta.

Perspectivele pentru negociere sunt slabe. Pentru un posibil acord de pace e nevoie ca măcar una dintre părți să aibă nevoie de o schimbare. Nu există indicii că asta se întâmplă sau că se va întâmpla curând.

Costurile războiului, atât materiale, cât și umane, ar putea disloca atașamentul elitei politice ruse. Cheia se află în interiorul Rusiei.

Războaiele anterioare în care calculul greșit s-a dovedit un element crucial, precum Vietnamul pentru Statele Unite sau Afganistanul pentru Uniunea Sovietică, s-au încheiat doar în acest fel. Condițiile politice autohtone s-au schimbat în țările care au făcut eroarea de calcul, făcând ieșirea din război, onorabilă sau nu, singura opțiune viabilă.

Asta s-ar putea întâmpla acum doar dacă Occidentul rămâne neclintit în sprijinirea Ucrainei, în fața presiunilor crescânde ale costului războiului. Din păcate, aceasta va continua să fie o luptă politică, economică și militară de lungă durată. Și până la sfârșitul anului 2023, cel mai probabil, va fi încă în desfășurare, consideră Barbara Zanchetta.

Nicio altă variantă în afară de înfrângerea Rusiei

Ben Hodges, fostul comandant al forțelor americane din Europa, crede că este prea devreme pentru a vorbi despre o paradă a victoriei la Kiev, însă nu se îndoiește că Ucraina va câștiga acest război, probabil în 2023.

Lucrurile se vor mișca puțin de-a lungul iernii, dar forțele ucrainene vor fi mai pregătite decât cele ruse, grație echipamentului care provine din Marea Britanie, Canada și Germania. Până în ianuarie, Ucraina ar putea fi în poziția de a începe faza finală a campaniei, anume eliberarea Crimeii.

"Știm din istorie că războiul este un test al voinței și un test al logisticii. Văzând determinarea poporului ucrainean și a soldaților și îmbunătățirea rapidă a situației logistice a Ucrainei, nu găsesc alt rezultat decât o înfrângere a Rusiei", arată Hodges.

El spune că retragerea rușilor din Herson l-a condus parțial spre această concluzie. În primul rând, e un succes psihologic pentru poporul ucrainean, în al doilea rând, e o rușine pentru Kremlin, iar în alt treilea rând, le oferă forțelor Kievului un avantaj operațional decisiv - toate intrările în Crimeea sunt acum în raza de acțiune a sistemelor militare ale Ucrainei.

Ben Hodges crede că la sfârșitul anului viitor vom vedea Crimeea reintrată complet sub controlul Ucrainei, deși ar putea exista un acord care să-i permită Rusiei să-și încheie o parte din prezența navală în Sevastopol, poate chiar înainte de sfârșitul tratatului (aproximativ 2025) existent înainte de anexarea ilegală a peninsulei de către Rusia.

Războiul va continua la fel

În loc să analizeze cum se va termina războiul, David Gendelman, expert militar din Tel Aviv, preferă să arate ce va obține fiecare parte în următoarea fază a conflictului.

Doar jumătate din cei 300.000 de soldați mobilizați de Rusia sunt în zona de conflict. Ceilalți, împreună cu trupele scoase din luptă după retragerea din Herson, îi dau Rusiei oportunitatea de a lansa o ofensivă.

Ocuparea regiunilor Lugansk și Donețk va continua, dar o mișcare majoră a Rusiei, cum ar fi o ofensivă majoră din sud spre Pavlograd pentru a încercui forțele ucrainene, e puțin probabilă.

Mai degrabă vom asista la o continuare a tacticilor actuale - o măcinare lentă a forțelor ucrainene pe direcții înguste și o avansare ușoară, precum în zonele Bahmut și Avdiivka, cu posibil aceleași tactici în zona Svatove-Kreminna.

Continuarea atacurilor asupra infrastructurii energetice ucrainene și alte atacuri în spatele liniilor de apărare ale Ucrainei vor completa această strategie a războiului de uzură, estimează Gendelman.

Retragerea rușilor din Herson a eliberat, însă, și importante forțe ucrainene de sarcinile din regiune. Pentru acestea, cea mai plauzibilă direcție este sudul, către Melitopol și Berdiansk, pentru a tăia principalul culoar terestru al rușilor către Crimeea. Aceasta ar putea fi o victorie majoră a Ucrainei și, de aceea, rușii întăresc Meliopolul.

O altă opțiune pentru Ucraina este Svatove - un succes aici ar amenința întreg flancul nordic al frontului rusesc.

Marea întrebare este câte trupe ucrainene sunt disponibile în acest moment pentru ofensivă și ce date are pe masă acum generalul Zalujnîi despre numărul de brigăzi și unități de rezervă care trebuie să fie gata într-o lună, două sau trei, inclusiv cu arme, blindate și armament greu.

După ce noroiul va îngheța, vom avea răspunsul la această întrebare. Iar acest răspuns ne va aduce puțin mai aproape de "cum se va termina", conchide expertul israelian.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇