Un comandant rus a sugerat că utilizarea armelor nucleare ar putea fi singura modalitate prin care Rusia poate câștiga războiul său împotriva Ucrainei.
Comentariile lui vin la peste nouă luni după ce președintele rus Vladimir Putin a decis invadarea Ucrainei, în februarie, în speranța unei victorii rapide, scrie Newsweek.
Cu toate acestea, apărarea puternică a Ucrainei, susținută de ajutorul umanitar și militar occidental, a dat peste cap planurile Moscovei. Trupele lui Putin continuă să lupte pentru a atinge obiective substanțiale.
Au apărut preocupări cu privire la o eventuală decizie a lui Putin de a folosi armele nucleare, dacă simte că nu are altă cale de a câștiga războiul.
Alexander Hodakovski, comandantul miliției ruse din Donețk, a declarat marți la televiziunea de stat că armele nucleare sunt o modalitate prin care Rusia ar putea câștiga războiul.
El a spus că autoritățile militare ruse își dau seama că resursele lor „sunt limitate”, sugerând că ar putea fi nevoite să apeleze la arme nucleare pentru a învinge Ucraina.
„Toată lumea realizează că următorul pas nu poate fi decât etapa nucleară a războiului”, a spus Hodakovski.
Rusia ar putea desfășura arme nucleare dacă NATO depășește „anumite granițe” și devine „implicată direct” în conflictul militar, a spus Hodakovski. Până acum, Occidentul și-a limitat implicarea la furnizarea de sprijin umanitar și militar în Ucraina, deoarece trimiterea de trupe ar duce probabil la o escaladare a războiului.
El a recunoscut că Rusia nu are capacitatea de a lupta împotriva NATO folosind arme convenționale.
„Nu avem capacitatea, suntem o țară care se luptă acum cu întreaga lume occidentală și nu avem resurse pentru a învinge NATO cu mijloace convenționale. Dar avem arme nucleare pentru asta. Le-am construit special pentru astfel de situații. De aceea, există o singură opțiune”, a spus el.
În ciuda remarcilor lui Hodakovski, NATO nu a indicat niciun plan de a se implica direct în războiul din Ucraina.
Ce a spus Rusia despre utilizarea armelor nucleare
Rusia a oferit semnale mixte cu privire la utilizarea armelor nucleare pe tot parcursul conflictului. La început, autoritățile au respins oficial ideea desfășurării acestor arme.
În septembrie, însă, Putin a venit cu o amenințare împotriva țărilor despre care crede că încearcă să-l „șantajeze” cu armele lor nucleare.
Atât Rusia, cât și Occidentul și-au prezentat colecțiile de arme nucleare ca mijloace de descurajare menite să prevină lovituri care ar cauza suferințe pe scară largă.
„Cei care încearcă să ne șantajeze cu arme nucleare ar trebui să știe că și vânturile se pot întoarce în direcția lor”, a spus Putin.
Cu toate acestea, în octombrie, Putin a minimalizat posibilitatea de a folosi arme nucleare, spunând că „nu are rost nici politic, nici militar”.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a avertizat săptămâna trecută că Putin își crește și își modernizează arsenalul nuclear.