O trecere în revistă a amenințărilor nucleare ale Rusiei. Kremlinul tocmai a susținut că nu le-a făcut niciodată

O trecere în revistă a amenințărilor nucleare ale Rusiei. Kremlinul tocmai a susținut că nu le-a făcut niciodată

Kremlinul pare că a uitat de toate amenințările cât se poate de clare și directe cu un atac nuclear și dă vina acum pe Occident pentru retorica periculoasă.

Întrebat joi de faptul că președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat marți că reprezentanții Statelor Unite și cei ai Rusiei au convenit în urma discuțiilor de la Ankara că „pentru moment nu vor face nicio încercare de a folosi arme nucleare”, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a avut un răspuns cel puțin ciudat.

„Considerăm că aceste întrebări în sine sunt inacceptabile. Dacă observați, în Rusia nimeni nu vorbește și nu a vorbit despre acest subiect. Acest subiect este discutat în capitalele europene, oriunde, crescând astfel tensiunea într-o zonă complet inacceptabilă și potențial periculoasă", a spus Peskov, potrivit Meduza.io.

ADVERTISING

Acest episod de amnezie al purtătorului de cuvânt al Kremlinului cere o trecere în revistă a câtorva dintre multe momente în care autoritățile și propaganda din Rusia au amenințat Europa cu folosirea armelor nucleare, din februarie încoace.

La sfârșitul lui septembrie, în discursul în care a anunțat mobilizarea, Putin a făcut amenințări nucleare, lăudându-se că are arme de distrugere în masă mult mai moderne decât ale Occidentului. „Nu este un bluf!”, a dat atunci asigurări liderul de la Kremlin.

Avusese același tip de discurs și în cadrul unei reuniuni cu parlamentarii ruși în aprilie: „Dacă cineva decide să se amestece în evenimentele în curs și să creeze amenințări strategice inacceptabile pentru Rusia, trebuie să știe că răspunsul nostru va fi fulgerător. Avem toate instrumentele pentru asta, cu care nimeni altcineva nu se poate lăuda. Și le vom folosi, dacă va trebui”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Și chiar Peskov vorbise despre arme nucleare încă din martie: „Rusia va folosi arme nucleare doar dacă însăşi existenţa ei ar fi ameninţată”.

Asta ca sa nu mai spunem că din primele zile ale invaziei, pe 27 februarie, Putin a ordonat forțelor nucleare să intre în stare de alertă, sub pretextul unor așa-zise amenințări din partea țărilor NATO.

Iar apropiații președintelui rus au fost mult mai expliciți.

Liderul autoritarist al Republicii ruse cecene Ramzan Kadîrov a fost avansat în grad de Putin, în octombrie, la doar câteva zile după ce „măcelarul de la Groznîi” i-a cerut liderului de la Kremlin să folosească arme nucleare tactice în Ucraina.

ADVERTISING

Fostul președinte și premier Dmitri Medvedev a amenințat că Rusia poate rupe relațiile cu Occidentul și ieși din Tratatul nuclear sau că există posibilitatea izbucnirii unui război Rusia-NATO care să degenereze în această direcție. A vrut ca teritoriile anexate ilegal în Ucraina să fie apărate cu arme nucleare strategice, iar în iunie povestea cum „călăreții Apocalipsei sunt deja pe drum”.

Propagandiștii de top ai lui Putin au fost chiar și mai vocali.

În luna mai, prezentatorul TV rus Dmitri Kiseliov, supranumit „adevăratul purtător de cuvânt al lui Putin", l-a îndemnat pe Putin să șteargă Marea Britanie de pe hartă folosind cele mai puternice arme nucleare ale sale.

Vorbind în timp ce în spatele său era prezentată o imagine care arată că Regatul Unit este șters de pe harta lumii, Kiseliov a adăugat: „Insula lor este atât de mică încât o rachetă Sarmat este suficientă pentru a o îneca o dată pentru totdeauna. Acest val mare este, de asemenea, un purtător de doze extrem de mari de radiații. Trecând peste Marea Britanie, va transforma totul într-un deșert radioactiv, inutilizabil pentru orice. Cum vi se pare această perspectivă?"

În septembrie, Olga Skabeieva, una dintre cele mai cunoscute prezentatoare TV din Rusia, a declarat într-un talk-show că Rusia ar fi trebuit să bombardeze nuclear Regatul Unit în timpul funeraliilor reginei Elisabeta a II-a: „Ar fi trebuit s-o facem azi (să bombardeze nuclear Marea Britanie, n.red.). Toată lumea bună este acolo, să asiste la funeraliile (reginei Elizabeth a II-a)".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇