Americanii au un plan dacă Putin lansează un atac nuclear: Vor fi efecte catastrofale, atât pentru Rusia, cât și pentru alții

Americanii au un plan dacă Putin lansează un atac nuclear: Vor fi efecte catastrofale, atât pentru Rusia, cât și pentru alții

Orice folosire a armelor nucleare ar avea un efect catastrofal, a avertizat secretarul de Stat american, Antony Blinken.

Oficialul american a confirmat, într-un interviu acordat în cadrul emisiunii „60 minutes” a postului de televiziune CBS News, că Statele Unite au un plan pentru cazul în care „inimaginabilul s-ar produce” iar Rusia ar declanșa un atac nuclear, dar a refuzat să explice care ar fi răspunsul Americii.

"Nu voi intra în detalii despre ce consecințe ar putea fi. Orice folosire a armelor nucleare ar avea efecte catastrofale pentru țara care le folosește, evident, dar și pentru multe altele", a spus Blinken.

ADVERTISING

Atnony Blinken a adăugat că oficialii americani au făcut apel la Kremlin, prin canale directe, să renunțe la retorica folosirii armelor nucleare. "E foarte important ca Moscova să audă de la noi și să afle de la noi că urmările ar fi oribile și am transmis asta foarte clar", a spus el.

"Vladimir Putin are o cale de ieșire foarte clară din războiul pe care el l-a început și aceasta este să-i pună capăt. Dacă Rusia încetează să mai lupte, războiul se termină. Dacă Ucraina încetează să mai lupte, Ucraina este terminată", a declarat secretarul de Stat american.

ADVERTISING

Blinken a pus amenințarea lui Putin privind folosirea armelor nucleare și pe seama faptului că nimeni nu are curajul să-i spună că greșește.

"Ei au un lanț de comandă - fie că funcționează, fie că nu - dar cred că e o mare provocare, iar acesta este călcâiul lui Ahile pentru sistemele autocrate, că de obicei nimeni nu are capacitatea sau dorința de a-i spune adevărul puterii. Și cred că o parte din motivul pentru care Rusia s-a băgat singură în încurcătură este că nu există nimeni în sistem care să-i spună efectiv lui Putin că face un lucru greșit", a explicat el.

ADVERTISING

Vladmir Putin a spus, într-un discurs rostit săptămâna trecută, că este pregătit să lanseze un atac nuclear dacă integritatea teritorială a Rusiei va fi amenințată și că nu blufează, o amenințare condamnată vehement de statele occidentale.

Președintele american Joe Biden a avertizat, la rândul său, că răspunsul SUA va fi "în consecință", dar a refuzat să ofere mai multe detalii pe această temă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇