Lumea întreagă e împotriva lui Putin: Liderii mondiali vorbesc de eșecul Rusiei și martirizarea Ucrainei, iar amenințările nucleare îi lasă reci

Lumea întreagă e împotriva lui Putin: Liderii mondiali vorbesc de eșecul Rusiei și martirizarea Ucrainei, iar amenințările nucleare îi lasă reci

Liderii din întreaga lume reacționează după ce Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială, cu scopul de a trimite în Ucraina de două ori mai mulți soldați decât până acum.

Totodată, liderul de la Kremlin a acuzat SUA și UE că împing războiul pe teritoriul rus și a făcut amenințări nucleare, lăudându-se că are arme de distrugere în masă mult mai moderne decât ale Occidentului.

Prima reacție americană a venit de la ambasadoarea SUA în Ucraina, Bridget Brink.

„Referendumurile fictive și mobilizarea sunt semn al slăbiciunii, al eșecului rușilor. SUA nu vor recunoaște niciodată pretențiile Rusiei de a anexa teritorii ucrainene și vom continua să susținem Ucraina, oricât e nevoie”, a scris Brink pe Twitter.

China a făcut apel la toate părțile implicate să revină la masa negocierilor și să rezolve problemele de securitate pe calea dialogului. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing nu a făcut alte comentarii, reiterând că „poziția Chinei cu privire la Ucraina este clară și nu s-a schimbat”, potrivit Sky News.

ADVERTISING

De la Vatican, papa Francisc a reacționat după discursul lui Putin, spunând că „Ucraina este martirizată”. Fără a-i numi pe Putin sau Rusia, suveranul pontif a condamnat „sălbăticia, monstruozitățile și tortura” la care sunt supuși ucrainenii.

Și Olanda condamnă măsurile anunțate de la Moscova. Premierul Mark Rutte a spus că vede un semn de panică, după victoriile recente ale Ucrainei.

„Mobilizarea, referendumurile sunt un semn de panică. Retorica lui Putin referitoare la armele nucleare am mai auzit-o de multe ori și ne lasă reci. Fac apel la calm”, a spus Rutte.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

O reacție a venit și din Cehia, premierul Petr Fiala acuzându-l pe Putin de escaladarea războiului împotriva Ucrainei, „o dovadă în plus că Rusia este singurul agresor și e nevoie ca Ucraina să fie ajutată, și din interes propriu”.

Printre primele reacții le-a avut Ucraina, care l-a ironizat pe Putin, în timp ce Londra vede în noile măsuri semnul că Ucraina câștigă războiul. Ceva mai rezervată în discurs s-a arătat Germania, care va cântări ce măsuri se impun.

Iată şi ce spune Ciucă despre anunţul lui Putin de mobilizare în Rusia.

ADVERTISING

Vă recomandăm şi analiza istoricului Cosmin Popa: Ce înseamnă mobilizarea parțială anunțată de Putin, cât de real a devenit șantajul nuclear și de ce încă nu suntem aproape de finalul războiului din Ucraina


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇