Proteste anti-război în Rusia: „Mi-e foarte frică, dar am ieșit să spun că eu mă opun” (Galerie foto)

Proteste anti-război în Rusia: „Mi-e foarte frică, dar am ieșit să spun că eu mă opun” (Galerie foto)

Panica s-a instalat marți în Rusia, după ce Duma de Stat a votat, în unanimitate, amendamente la Codul Penal care deschid calea mobilizării generale și au apărut semnale că urmează decretarea legii marțiale.

Măsurile au venit oricum pe un trend ascendent de nemulțumire la adresa Kremlinului, astfel că în mai multe orașe au apărut diverse forme de protest anti-război.

În unele cazuri, e vorba doar de inscripții anonime pe ziduri sau foi lipite pe garduri, pe când în altele autorii și-au asumat protestul și au fost reținuți de polițiști, arată ONG-ul rus pentru drepturile omului OVD Info.

ADVERTISING

În St. Petersburg, Valentina Parașkina a fost reținută pentru că ținea în mână o foaie pe care scria „Unde e libertatea de exprimare, când ne bagă la închisoare și pentru o postare pe rețelele sociale. Libertate pentru deținuții politici, vreau schimbarea regimului!”.

Și în Krasnodar poliția a reținut un bărbat, Ilia Nikitin, care a ieșit singur în stradă cu o pancartă pe care scria „Fascistul este acela care condamnă pentru un afiș anti-fascism! Nu fascismului!”.

ADVERTISING

Nikitin a fost dus la secție, pus să dea o declarație și a fost eliberat fără să-i fie aduse acuzații pe moment.

La Moscova, în timp ce națiunea aștepta primul discurs al lui Putin de la cel în care a anunțat startul invaziei, Anton Gusev s-a dus în Piața Roșie cu o foaie pe care a scris „Mi-e foarte frică, dar am ieșit să spun că eu mă opun”. Pe cealaltă parte a colii a scris „Pacifist”.

El a fost pus sub acuzare pentru discreditarea armatei și în cele din urmă eliberat, câteva ore mai târziu.

Tot la Moscova, dar de data aceasta în fața Ministerului Apărării, s-a dus să protesteze Lev Sircenko. Pe pancartă a scris „Nu am pierdut nimic” - Putin, 9.09.2022 și apoi mesajul „soldații ruși morți nu sunt considerați pierdere de către regim. Nu războiului”.

ADVERTISING

Și el a fost dus la secție, pus sub acuzare pentru discreditarea armatei și apoi eliberat.

În Novocherkassk, regiunea Rostov, a fost pusă o recompensă pentru găsirea celor care au îndrăznit să rupă două bannere care glorificau armata rusă. Tot două astfel de bannere au fost distruse și în Aksai.

În Ceboksari, trei activiști locali, Semion Kocikin, Alexander Paramonov și Alexander Kudriașov, au fost puși sub acuzare pentru discreditarea armatei în postări pe Telegram. Într-una dintre ele, ei făceau apel la femeile din Ciuvașia să nu-și lase fiii, soții și frații să ucidă și să moară în Ucraina.

Ziua 209. Moscova face referendumuri pentru noi anexări, Putin își amână discursul. Prima confirmare despre legea marțială


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇