Teama că Putin pregătește mobilizarea și legea marțială, după modificarea Codului Penal cu amendamente din vremea lui Stalin

Teama că Putin pregătește mobilizarea și legea marțială, după modificarea Codului Penal cu amendamente din vremea lui Stalin

Deputații Dumei de Stat au votat, în unanimitate, amendamente la Codul Penal care deschid calea mobilizării generale în Rusia.

Unul dintre amendamente stabilește pedepse în cazul „infracțiunilor comise în perioada mobilizării sau a declarării legii marțiale, pe timp de război”, potrivit Meduza.io.

Un altul stabilește până la 10 ani de închisoare pentru dezertori sau militarii în rezervă care nu se prezintă la mobilizare și până la 15 ani de închisoare pentru jafuri pe timp de război.

Mai mult, a fost introdusă pedeapsă și pentru cei care nu respectă ordinele primite de la un superior pe perioada în care este decretată legea marțială pe timp de război sau conflict armat.

ADVERTISING

Și cei care refuză să participe la operațiunile militare sunt de acum încolo pasibili de o pedeapsă între 2 și 3 ani de închisoare.

Prima confirmare că se pregătește legea marțială

Președintele Consiliului Federației Valentina Matvienko, întrebată despre posibilitatea decretării mobilizării, le-a răspuns jurnaliștilor întorcând întrebarea: „Voi credeți că e necesară?”.

Și senatoarea Olga Kovitidi a răspuns criptic, arată publicația citată: „Nu, mobilizarea generală nu a fost decretată în țară”.

Viktor Sobolev, deputat al Partidului Comunist, a spus că era nevoie ca aceste modificări să fie făcute cu mult timp în urmă și că nu ar avea legătură cu ce se întâmpla în prezent.

ADVERTISING

„Nu suntem în război, suntem în vreme de pace în timpul căreia avem o operațiune militară specială. Împotriva Rusiei a fost declanșat în război hibrid, la nivel diplomatic, politic, economic, sportiv și cultural. Vestul ne-a declarat război hibrid. Dar vremurile sunt pașnice”, a spus Sobolev.

Președintele Comisiei de Apărare din Duma de Stat Andrei Kartapolov a spus că „nu va fi nicio mobilizare generală, dar e posibil ca legea marțială să fie introdusă în anumite zone”.

Putin îl copiază pe Stalin

Lev Șlosberg, liderul aripii Pskov din partidul rus Yabloko, a criticat însă demersul Dumei de Stat.

ADVERTISING

„Este imposibil să nu observăm că amendamentele adoptate copiază aproape literă cu literă Codul Penal stalinist, inclusiv amendamente adoptate în timpul Marelui Război Patriotic, care a dus la crearea gulagurilor”, a criticat Șlosberg.

Amintim că presa rusă anunțase că Vladimir Putin se va adresa marți seara națiunii, pentru prima dată de la începutul invaziei pe 24 februarie. Întâi a fost vehiculată ora 20:00, apoi ora 21:00, însă președintele rus nu a ieșit în fața microfoanelor până la ora publicării acestui articol.

În schimb, pe site-ul Kremlinului a fost publicată o fotografie de la o întâlnire pe care a avut după-amiază cu ministrul Justiției Konstantin Ciuicenko. Nu sunt prezentate subiectele discutate, ci e precizat doar că ministrul a fost înștiințat că va fi decorat cu Ordinul în Serviciul Patriei, în gradul III.

Presa rusă independentă a transmis că în țară s-a declanșat panica, mai ales după ce au început să circule zvonuri că încă de la miezul nopții va fi decretată interdicția ca bărbații apți de înrolare să iasă din țară. În mai multe orașe au apărut și diverse forme de protest anti-război.

Ziua 209. Moscova face referendumuri pentru noi anexări, rușii protestează. Nou atac la centrala nucleară din Zaporojie


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇