Putin a pierdut războiul pe computer. Îl pierde și pe cel din teren

Avioanele, dronele și radarele alianței captează zilnic informații din spațiul ucrainean, care sunt prelucrate și puse în context pentru a aflat totul despre forțele Moscovei. Apoi, algoritmii programelor de strategie militară încep să caute punctele slabe pentru a pregăti un nou plan de atac.
Putin a pierdut războiul pe computer. Îl pierde și pe cel din teren
  • Împreună cu experții americani, ucrainenii au testat mai multe strategii militare pentru a descoperi formula potrivită pentru o ofensivă de amploare.
  • Jocurile de război, odată cu evoluția tehnologiei, au intrat într-o nouă fază, cea în care planul se dezvoltă cu ajutorul computerelor ce pot rula mii de scenarii, alegându-l pe cel optim.
  • Forțele ucrainene n-ar fi reușit să treacă de liniile defensive ale rușilor de pe frontul de sud.
  • Putin a făcut și o altă eroare în momentul în care a decis să atace Ucraina. Pe lângă faptul că a crezut că o să controleze Kievul în două săptămâni, nu a realizat că Ucraina, sprijinită de SUA și NATO, va avea acces la o cantitate imensă de informații militare, una la care Moscova nici nu putea visa.
  • Moscova duce un război primitiv, violent și ineficient în care irosește resurse umane și militare, făcând mii de victime din rândul civililor.

În luna august, Volodimir Zelenski a avut mai multe întâlniri cu generalii săi, cărora le-a cerut să găsească soluții, astfel încât să le poată arăta cetățenilor și lumii că Ucraina are capacitatea de a împinge Rusia dincolo de granițele țării.

Președintele voia să evite ca războiul să devină unul de uzură, fără sfârșit și fără speranță pentru soldați și populație, se arată într-un articol publicat de New York Times în data de 13 septembrie.

ADVERTISING

Ideea conducerii armatei ucrainene, susținută de Zelenski, era să declanșeze o mare ofensivă în sud, încercând să elibereze regiunea Herson.

Împreună cu experții americani, ucrainenii au testat mai multe strategii militare - war games - pentru a descoperi formula potrivită pentru o ofensivă de amploare.

“Statele Unite poartă un dialog de rutină la mai multe niveluri cu Ucraina. Nu vom comenta specificul acestor angajamente. În general, le oferim ucrainenilor informații pentru a-i ajuta să înțeleagă mai bine amenințările cu care se confruntă și să-și apere țara împotriva agresiunii ruse.

În cele din urmă, ucrainenii iau deciziile finale pentru operațiunile lor”, a declarat generalul de brigadă Pat Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului, citat de CNN.

Strategiile testate au dat rezultate negative. Forțele ucrainene n-ar fi reușit să treacă de liniile defensive ale rușilor de pe frontul de sud.

Avionul NATO de spionaj (AWACS) e un Boeing modificat care are capacitatea de a detecta aeronave, nave, vehicule, rachete și proiectile trase de la distanțe mari. Poate comanda și controla spațiului de luptă într-un angajament aerian prin direcționarea loviturilor avioanelor - Foto: Wikimedia

Rezultatul “jocurilor de război” arătau că, în regiunea Herson, era mai bine dacă dezvoltau atacuri concentrate în puncte strategice și, în niciun caz, pe un front larg.

Testările au continuat și ele au oferit câteva soluții. 

„Am făcut modelări și exerciții care au sugerat că există anumite căi pentru o contraofensivă ce ar putea avea mai mult succes. Am oferit acest sfat, iar apoi ucrainenii l-au analizat și au luat propria decizie”, a declarat și generalul Colin Khal, șeful politicilor de apărare de la Pentagon, citat de New York Times.

Cu bățul pe nisip

Din cele mai vechi timpuri, pentru a câștiga o luptă a fost nevoie de un plan. De la desenele cu bățul în țărână și până la mese întinse pe care erau așezate miniaturi de soldați, tunuri, tancuri, șefii armatelor au încercat să realizeze cea mai bună strategie de luptă, cea care i-ar fi dus la victorie.

Jocurile de război, odată cu evoluția tehnologiei, au intrat într-o nouă fază, cea în care planul se dezvoltă cu ajutorul computerelor ce pot rula mii de scenarii, alegându-l pe cel optim.

Dar atât planul cu bățul în nisip, cât și cel asistat de computer, pentru a fi de succes, au nevoie de informații mai multe, mai precise și mai diverse decât deține adversarul.

Rezultatul obținut de americani, britanici și ucraineni a fost că o ofensivă pe frontul de est în direcția localității Balaklaia are mai mare șanse de izbândă decât una în sud.

Putin a făcut și o altă eroare în momentul în care a decis să atace Ucraina. Pe lângă faptul că a crezut că o să controleze Kievul în două săptămâni, nu a realizat că Ucraina, sprijinită de SUA și NATO, va avea acces la o cantitate imensă de informații militare, una la care Moscova nici nu putea visa. 

Cu ajutorul avioanelor și dronelor specializate, a sistemelor de supraveghere electronică de la sol, radare mobile și fixe, forțele aliate pot înregistra o mare parte din mișcările trupelor Moscovei din Ucraina, din Rusia, comunicațiile de la toate nivelele armatei ruse, dar și distribuirea trupelor pe front.

Drona americană RQ-4, care din acest an a intrat și în dotarea forțelor NATO, este o aeronavă de supraveghere la mare altitudine, pilotată de la distanță. Oferă o imagine de ansamblu amplă și o supraveghere sistematică, folosind un radar cu deschidere sintetică de înaltă rezoluție și senzori electro-optici/infraroșu cu timpi lungi expunere peste zonele țintă. Poate supraveghea o zonă de dimensiunea Islandei - Foto: Bobbi Zapka - Wikimedia

Computere de capacitate mare pot prelucra datele și oferi o imagine precisă și în timp real a forțelor Moscovei. 

Un joc de război oferă descrierea punctelor slabe ale adversarului, unde se află, cu ce strategie, arme și număr de militari poate fi învins.

Rusia, un război primitiv

“Există programe de computer care permit recrearea și explorarea virtuală a scenariilor de război din viața reală, printr-o vedere de sus, așa cum e folosită în jocurile de strategie în timp real, cum ar fi Company of Heroes, sau dintr-o perspectivă personală (a unui soldat sau comandant), ca în jocuri precum Counter Strike”, a explicat Joe Robinson, un inginer de la compania de tehnologie digitală Improbable, pentru BBC News.

Scenă din jocul "City of Heroes" în care lupta e urmărită de la înălțime, iar strategia poate fi îmbunătățită în timp real - Foto: Wikimedia

“De la impactul atacurilor cibernetice și al dezinformării până la demografie și infrastructură - toate nenumăratele aspecte care afectează războiul modern sunt canalizate în programul de computer și au un impact asupra modului în care rulează scenariile. E mult mai mult decât plasarea trupelor și mișcările lor pe un device electronic”, a mai spus Robinson.

Decalajul dintre Rusia și NATO se vede și în domeniul strategiilor militare. 

Moscova duce un război primitiv, violent și ineficient în care irosește resurse umane și militare, făcând mii de victime din rândul civililor.

Pe de altă parte, chiar dacă la începutul conflictului Ucraina era mai slab echipată militar, decalajul s-a redus, iar accesul la informațiile și capacitatea uriașă de prelucrare a datelor pe care le dețin NATO și SUA fac ca Rusia să nu aibă, practic, nicio posibilitate de a-și atinge obiectivele.

Ofensiva ucraineană a scăzut în intensitate. S-a transformat din nou într-una punctuală prin care încearcă să-și consolideze cuceririle și să pună presiune pe liniile defensive ale Rusiei atât în est, cât și în sud.

În paralel, o nouă serie de “jocuri de război” rulează pe computerele aliaților pentru a descoperi noua strategie învingătoare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇