Ucraina negociază în secret cu SUA să trimită F-16, Patriot și Gray Eagle. Ce s-a schimbat față de acum câteva luni

Ucraina negociază în secret cu SUA să trimită F-16, Patriot și Gray Eagle. Ce s-a schimbat față de acum câteva luni

Ucraina a încetat să mai ceară public arme de ultimă generație SUA, însă negocierile au continuat în secret.

Jurnaliștii americani de la Politico scriu că între Kiev și Washington continuă discuțiile pentru livrarea de avioane de luptă F-16, drone de recunoaștere și atac Gray Eagle și sisteme anti-rachetă Patriot.

Motivul pentru care nu mai există declarații publice pe acest subiect, ca în primele luni de război, este că liderii ucraineni au adoptat o abordare mai înțeleaptă, astfel încât negocierile să nu fie afectate de reacții ale Rusiei.

ADVERTISING

Și oficialii americani par să fie mult mai deschiși spre astfel de livrări, după ce ucrainenii au demonstrat eficiența contraofensivei în Harkov. Acum, Kievul este sfătuit să își concentreze cererile pe acele arme și echipamente care ar permite alungarea totală cât mai rapidă a rușilor, potrivit unor surse din industria de armament care țin legătura cu Kievul.

Motivul pentru care nu au fost livrate încă nu ar fi neapărat că Rusia ar privi asta ca pe o provocare, ci mai degrabă că procesul de mentenanță e unul complex și ar putea să încurce forțele ucrainene chiar în toiul contra-ofensivei.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ar mai exista și problema prioritizărilor. Deja mai muți aliați NATO stau la coadă pentru a obține sisteme Patriot și avioane de luptă. Deja livrarea către Slovacia a 14 F-16 a fost întârziată cu un an și Taiwanul este de asemenea în capul listei, dată fiind amenințarea tot mai mare a Chinei.

Așa că, spun sursele Politico, cel puțin avioanele ar urma să fie livrate Ucrainei după încheierea războiului, pentru a putea fi făcut instructajul necesar și asigurată mentenanța.

Cât despre sistemul Patriot, acesta este mult mai nou și performant decât cel al Ucrainei. Liderii de la Kiev spun că prezența acestui sistem chiar ar duce la dezescaladarea conflictului, pentru că ar forța Rusia să rărească sau chiar să oprească atacurile aeriene.

ADVERTISING

În ce privește dronele Gray Eagle, temerile sunt că acestea ar cădea în mâinile rușilor, care ar copia apoi tehnologia americană.

Discuțiile însă continuă și este clar că americanii sunt pregătiți să ofere Ucrainei asistența necesară să pună capăt războiului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇