Președintele Turciei a declarat într-un interviu că, după întâlnirea din Uzbekistan cu Vladimir Putin, a rămas cu senzația că acesta este dispus să pună cât mai curând capăt războiului și că se va face „un pas important” pentru ca acest lucru să se întâmple.
Aflat la New York, la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, Recep Erdogan a declarat într-un interviu acordat postului american de televiziune PBS că a avut „discuții foarte ample” cu Vladimir Putin săptămâna trecută, în Uzbekistan, relatează BBC.
"Mi-a arătat că este dispus să pună capăt acestei situații cât mai curând posibil. Asta a fost impresia mea, fiindcă modul în care decurg lucrurile acum este destul de problematic; 200 de prizonieri vor fi schimbați printr-un acord între cele două părți. Cred că se va face un pas important în față", a declarat Erdogan, fără să dea detalii despre acordul menționat.
Întrebat dacă Rusiei ar trebui să i se permită să păstreze vreunul din teritoriile cucerite după începerea invaziei, Erdogan a răspuns categoric: "Nu și fără îndoială nu."
"Când vorbim de o înțelegere reciprocă, la asta ne referim. Dacă se va stabili o pace în Ucraina, desigur, returnarea teritoriilor care au fost invadate va deveni cu adevărat importantă. Asta este ceea ce se așteaptă. Asta este ceea ce se dorește. Domnul Putin a făcut anumiți pași. Noi am făcut anumiți pași. Teritoriile care au fost invadate vor fi returnate Ucrainei", a detaliat liderul turc.
Acesta a precizat că Rusia nu trebui să păstreze nici Crimeea, anexată în 2014, menționând că de atunci a tot discutat cu "dragul său prieten" Putin despre returnarea peninsulei "către proprietarii ei de drept", dar de atunci nu s-a făcut niciun pas înainte în această direcție.
Erdogan a mai spus că invazia Rusiei nu poate fi justificată. "Nicio invazie nu poate fi justificată", a subliniat el.
De la începerea răzoiului din Ucraina, președintele Turciei și-a exprimat în mai multe rânduri dorința de a media conflictul dintre Moscova și Kiev. Bazându-se pe o relație cordială cu Vladimir Putin, Erdogan a promovat o poziție "echilibrată" a Turciei, stat membru NATO, opunându-se, în același timp, sancțiunilor occidentale aplicate Rusiei.
Recep Erdogan a ajutat, de asemenea, ONU să medieze reluarea exporturilor de cereale din Ucraina și a anunțat săptămâna trecută că încearcă să organizeze discuții directe pentru încetarea focului.