Putin nu lasă fără răspuns vizita lui Erdogan în Ucraina și amintește Occidentului de ce a sancționat Turcia

Putin nu lasă fără răspuns vizita lui Erdogan în Ucraina și amintește Occidentului de ce a sancționat Turcia

Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan se pregătește să meargă în Ucraina. Dacă cu Vladimir Putin s-a întâlnit față în față de mai multe ori de când a început războiul, va fi prima întâlnire cu Volodimir Zelenski.

Potrivit agendei, vor fi discutate chestiuni precum acordul pentru exportul de cereale, dar și securitatea centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, care este scena bombardamentelor de mai multe săptămâni.

Faptul că Moscova nu e cea mai fericită de această vizită îl arată că, la scurt timp după anunț, un oficial rus a ieșit să anunțe semnarea unui nou contract cu Ankara pentru livrarea unui al doilea lot de sisteme de apărare antiaeriană S-400. Însă turcii au venit cu corecturi, arătând că achiziţia era inclusă în acordul iniţial și nu e nicio noutate de anunțat aici.

ADVERTISING

„Achiziţia unui al doilea lot era inclusă în planul iniţial şi în contractul aferent. Procesul este în desfăşurare şi nu există noi acorduri”, a spus oficialul turc.

Achiziţia iniţială a sistemului rus S-400 de către Turcia, care este membră a NATO, în 2020, a nemulţumit Statele Unite, care au impus sancţiuni unor oficiali turci din sectorul apărării, ca măsură de retorsiune.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇