Precedent extrem de periculos: Turcia i-a lăsat pe ruși să treacă cu cereale furate din Ucraina

Precedent extrem de periculos: Turcia i-a lăsat pe ruși să treacă cu cereale furate din Ucraina

Ministerul de Externe din Ucraina l-a convocat de urgență pe ambasadorul Turciei, după ce Ankara a decis să lase să plece mai departe nava rusă Jibek Joly, care era încărcată cu cereale furate din Ucraina.

„Regretăm că navei ruse Jibek Joly, care era plină cu cereale furate din Ucraina, i s-a permis să plece din portul Karasu, în ciuda dovezilor pe care le-am prezentat autorităților turce”, a scris pe Twitter Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev, potrivit Reuters.

ADVERTISING

El a adăugat că ambasadorul Turciei a fost convocat să clarifice această „situație inacceptabilă”.

Amintim că la sfârșitul săptămânii trecute Turcia a anunțat că a reținut o navă rusă de marfă despre care Ucraina a informat-o că transportă cereale furate. Kievul a cerut Ankarei să confiște cerealele și să i le înapoieze.

Moscova nu a făcut niciun secret că cerealele provin din Ucraina. Ba chiar liderul desemnat de ruși în regiunea ocupată Zaporojie s-a lăudat că este prima navă comercială care a plecat din portul ucrainean după luni de război și le va duce „țărilor prietene” proviziile de care au nevoie disperată.

ADVERTISING

Poziția Turciei este extrem de periculoasă pentru viitor și pune în pericol major securitatea alimentară. Și asta pentru că toate transporturile comerciale de produse alimentare ucrainene prin Marea Neagră au fost oprite de la începutul invaziei, iar Rusia folosește asta ca șantaj la adresa Occidentului, ca să ridice sancțiunile și să oprească ajutoarele pentru Ucraina.

Rusia a tot insistat că porturile pe care le-a ocupat sunt sigure și operaționale și că asigură coridor comercial. Însă asta s-ar traduce prin situația ca rușii să-i forțeze pe fermierii ucraineni să le predea recoltele pentru a le vinde în beneficiu propriu. Din acest motiv, precedentul stabilit de Turcia în acest caz este extrem de periculos.

ADVERTISING

Ziua 134 de război. Rusia amenință omenirea cu extincția și folosește ca scut cea mai mare centrală nucleară din Europa


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇