Ziua 134 de război vine cu amenințări ale Rusiei la adresa întregii omeniri. Asta a spus fostul președinte Dmitri Medvedev că poate fi consecința sancțiunilor împotriva Rusiei, „o mare putere nucleară”. Moscova nu a uitat nici de SUA, pe care a amenințat-o că-și va lua înapoi Alaska. Scenarii de război total vin și din Belarus, care amenință că Polonia va fi prima sa țintă.
În ce privește situația din Ucraina, rușii par să fi luat o pauză operațională, ca să se regrupeze. Însă atacuri punctuale continuă și au vizat Odesa, Insula Șerpilor și ce a mai rămas din Donbas. O situație delicată este la Zaporojie, unde rușii folosesc ca scut cea mai mare centrală nucleară din Europa, transformând-o în bază militară.
Au fost publicate și noi cifre ale războiului: 347 de copii morți, 646 răniți și aproape 9 milioane de refugiați.
Situația pe front
- Rușii au atacat noaptea trecută un district din regiunea Odesa. Două ferme au fost avariate și au ars 35 de tone de grâu.
- Rușii au bombardat un debarcader de pe Insula Șerpilor, provocând pagube semnificative. Moscova susține că au fost uciși soldați ucraineni, dar Kievul nu le-a confirmat decât pe cele materiale.
- Wall Street Journal scrie că rușii au transformat centrala nucleară de la Zaporojie într-o bază militară. Au fost detașați aici peste 500 de soldați și sisteme de artilerie grea, bazându-se că nimeni nu o să-i atace pe teritoriul celei mai mari centrale nucleare din Europa.
- Institutul pentru Studierea Războiului transmite că rușii au luat o pauză operațională, care presupune refacerea efectivelor și consolidarea pozițiilor câștigate anterior. Asta nu înseamnă că au oprit însă complet atacurile.
- Forțele ruse susțin că au distrus două sisteme de rachete HIMARS, trimise de americani în estul Ucrainei, și depozitele de muniție aferente.
- Drone operate de ucraineni au atacat două puncte de frontieră de pe teritoriul Rusiei în regiunea Kursk.
Amenințări dincolo de Ucraina
- Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a revenit cu amenințările nucleare: „Ideea de a pedepsi una dintre cele mai mari puteri nucleare este absurdă și e o amenințare potențială la adresa existenței omenirii”.
- Adjunctul şefului de Stat Major al forţelor armate belaruse, Ruslan Kosighin, spune că, în cazul în care țara sa va fi atacată în scenariul în care războiul depășește granițele Ucrainei, Polonia va fi prima țintă și vor fi lovite infrastructura de război şi posturile de comandă ale Varşoviei.
- Președintele Dumei de Stat Viaceslav Volodin a amenințat Statele Unite că Rusia și-ar putea lua înapoi Alaska, ba vicele său a propus chiar și organizarea unui referendum de alipire.
- Dmitri Peskov a comentat plecarea iminentă a lui Boris Johnson de la conducerea Marii Britanii: „Lui nu îi place de noi, nici nouă de el. Sperăm ca într-o bună zi să ajungă la putere în Marea Britanie persoane mai profesioniste şi în măsură să ia decizii prin dialog".
- Una dintre rachetele lansate de ruși asupra Odesei a lovit petrolierul sub pavilion moldovean Millenial Spirit, ce plutea în derivă, fără echipaj, din 25 februarie, după ce a fost una dintre primele victime colaterale ale războiului. Încărcat cu 500 de tone de motorină, nava a devenit o „bombă ecologică cu explozie întârziată”, avertizează Kievul.
- Belarusul a transferat aerodromul Ziabrovka de lângă Gomel (sud-est) sub controlul total al Rusiei, a declarat joi adjunctul şefului Direcţiei principale de operaţiuni a Statului Major al armatei ucrainene. În prezent, aici au loc lucrări de amenajare a unei baze militare. Pe acest aerodrom se află o subunitate (divizion) de rachete Iskander-M şi una de sisteme antiaeriene S-400 Triumf ale forţelor armate ruse.
Ajutor pentru Ucraina
- Lituania anunță că a trimis Ucrainei drone Byraktar Vanagas, cumpărate cu banii strânși într-o colectă națională.
- Volodimir Zelenski spune că, în sfârşit, simte că armele primite de la parteneri au început să aibă o eficienţă foarte bună. El a subliniat că potenţialul ofensiv al armatei Rusiei scade şi că toţi criminalii, torţionarii şi violatorii ruşi vor fi traşi la răspundere.
Economie
- Ankara a permis navei ruse Jibek Joly, care transporta cereale furate din Ucraina, să părăsească portul turc Karasu. Kievul a catalogat situația ca inacceptabilă și l-a convocat pe ambasadorul Turciei.
- Exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut cu 68,5% față de aceeași perioadă a anului trecut. Ministrul Agriculturii de la Kiev spune că în primele 6 zile Ucraina a exportat doar 163.000 de tone. Iulie e prima lună a sezonului agricol 2022-2023.
- Linia ferată cu ecartament larg din Portul Galaţi a fost redeschisă, joi dimineaţă, iar asta înseamnă că trenurile de marfă care vin din Ucraina pot descărca cerealele direct în Portul Galaţi, fără a mai avea nevoie de transbordare la frontieră.
- Premierul francez Elizabeth Borne îşi previne țara să se pregătească pentru posibilitatea ca Rusia să taie gazul.
- Rușii anunță că portul Mariupol funcționează la capacitate maximă, dar nu spun ce operațiuni desfășoară acolo.
- HSBC ar urma să plece curând din Rusia și să-și vândă operațiunile, anunță Bloomberg.
Crime de război și refugiați
- ONU a anunțat vineri că din 24 februarie și până acum 8,79 milioane de oameni au ieșit din Ucraina.
- Procurorul general al Ucrainei investighează 21.897 de crime de război și 10.727 de atentate la securitatea națională. În dosarele deschise sunt vizați 623 de lideri politici și militari din Rusia.
- De la începutul războiului au fost uciși 347 de copii, în timp ce 646 au fost răniți.