Nava minciunilor rusești: Cum ar putea vasul cu cereale furate din Ucraina să „scufunde” orice armistițiu în Marea Neagră

Nava minciunilor rusești: Cum ar putea vasul cu cereale furate din Ucraina să „scufunde” orice armistițiu în Marea Neagră
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În dimineața zilei de 30 iunie, a apărut vestea că nava rusească de transport Jibek Joly a părăsit portul ucrainean Berdiansk, transportând 7.000 de tone de cereale.

Șeful local desemnat de Moscova al regiunii ocupate Zaporojie a spus că este prima navă comercială care a plecat din portul ucrainean după luni de război și le va duce „țărilor prietene” proviziile de care au nevoie disperată.

Însă mulți analiști cred că marfa e probabil furată din magazinele ucrainene, relatează Politico. Ei avertizează că soarta transportului de cereale amenință acum să pună în pericol discuțiile fragile despre un armistițiu permanent în Marea Neagră, slăbind și mai mult speranțele de pace și adâncind criza alimentară din întreaga lume.

„Aceasta este o farsă totală”, a spus Nazar Bobitski, reprezentantul Uniunii poloneze a Patronatului și Antreprenorilor din Ucraina.

ADVERTISING

„Este foarte probabil ca Rusia să spună „uite, putem organiza coridoare sigure pentru cereale”, dar din porturile ocupate de ruși – ceea ce înseamnă că fermierii ucraineni vor trebui să predea cerealele forțelor ruse pentru a fi transportate”, a completat el.

Decizia Rusiei de a trimite nava Jibek Joly în această călătorie este provocatoare și ar putea avea consecințe puternice. Se crede că nava a părăsit Berdyansk pe 28 iunie – cu două zile înainte de anunț – și s-a îndreptat către portul turc Karasu, punând guvernul de la Ankara într-o poziție dificilă.

Pe măsură ce războiul dă peste cap piețele globale de mărfuri, țările din Africa de Nord și Orientul Mijlociu se confruntă cu o penurie de grâu, pe care l-ar procura în mod normal din Ucraina. Toate transporturile comerciale de produse alimentare ucrainene prin Marea Neagră au fost oprite de la începutul invaziei. ONU a avertizat că lumea s-ar putea confrunta cu foamete.

ADVERTISING

Turcia s-a instalat în poziția de broker independent, în discuțiile dintre Rusia și Ucraina care vizează redeschiderea în siguranță a căilor maritime de transport. Dar dacă Ankara permite navei Jibek Joly să-și debarce încărcătura pe teritoriul său, va risca să fie acuzată de Kiev ca procesează bunurile furate din Ucraina de Vladimir Putin.

Ambasadorul Ucrainei la Ankara a declarat în weekend că vasul Jibek Joly a ajuns la Karasu și că guvernul de la Kiev a cerut Turciei să ia „măsuri urgente”, potrivit presei. Luni, Ankara a anunțat că a oprit nava şi investighează acuzaţiile ucrainene.

„Putem furniza sau reexporta grâu, orz, ulei de floarea soarelui și alte produse agricole către țările care au nevoie”, a declarat Erdogan, într-o conferință de presă, potrivit agenției de presă ruse TASS.

Președintele turc este gata să discute problema exporturilor în timpul convorbirilor telefonice cu Vladimir Putin și cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski, a precizat agenția, adăugând că discuțiile ar putea avea loc în orice zi.

ADVERTISING

Ucrainenii practică un act de echilibristică foarte dificil

„Ucrainenii practică un act de echilibristică foarte dificil. În acest caz, nu vor să pară obstrucționiști, chiar și atunci când Rusia le fură cerealele”, a spus Asli Aydıntaşbaş, de la Consiliul European pentru Relații Externe.

„Întregul joc al Rusiei este de a determina Ucraina să renunțe la acest mecanism de export de cereale”, a spus ea, „astfel încât rușii să poată spune că sunt deschiși la negocieri și la un acord rezonabil, dar ucrainenii nu sunt”.

Miza rămâne foarte mare. Pe măsură ce prețurile mărfurilor cresc, stimulând inflația, Rusia blochează peste 20 de milioane de tone de cereale în Ucraina.

La începutul acestei săptămâni, premierul italian Mario Draghi și-a exprimat speranța că un acord privind redeschiderea căilor maritime din Marea Neagră este aproape, spunând că este nevoie doar de un „Da” final din partea Rusiei.

Oficialii ucraineni au afirmat, de asemenea, că asigurările de securitate corecte din Turcia sau din altă țară NATO ar putea debloca fluxul de cereale în câteva zile.

„Ucrainenii nu vor să-și strice relația cu Turcia, care nu se referă doar la exportul de cereale”, a spus Aydıntaşbaş.

„Va continua să fie o țară foarte importantă pentru ucraineni atâta timp cât acest război va continua. Există înțelegerea că, la un moment dat, Ucraina ar putea avea nevoie de negocieri și că Turcia este o țară care ar putea să găzduiască aceste discuții pentru pace. Este clar că Turcia este țara preferată a Rusiei pentru a purta negocieri, iar acum ucrainenii nu își pot permite să-l supere pe Erdogan”, a completat el.

Sait Akman, directorul de la Centrul pentru Studii Comerciale Multilaterale de la Institutul de Cercetare a Politicii Economice din Turcia (TEPAV), a declarat că Rusia încearcă să aprovizioneze Ankara cu cereale care „ar ajuta la reducerea prețurilor grâului în Turcia, un factor important în creșterea prețurilor la pâine.”

Dar poate exista și un preț. „O astfel de măsură din partea Rusiei va fi contestată de Ucraina (și de Occident). Astfel de incidente pot afecta negativ rolul critic și credibilitatea Turciei în asigurarea protecției pentru a asigura un coridor sigur prin Marea Neagră”, a subliniat Akman.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇