Cât de mare e pericolul de la Zaporojie? Moscova nu-și permite un accident nuclear

Agenția pentru Energie Atomică a publicat un mesaj semnat de 42 de țări printre care și România prin care-i cere liderului rus să înceteze jocul de-a explozia atomică și să lase forțele ONU să asigure paza complexului nuclear de pe malul râului Nipru.
Cât de mare e pericolul de la Zaporojie? Moscova nu-și permite un accident nuclear
  • Oficial ucrainean: Se trage zi și noapte. E tot mai rău, iar angajații încearcă să-și pună familiile la adăpost. 
  • Experții în energie anunță că o explozie nu e imposibilă, deși puțin probabilă, cea mai mare îngrijorare e legată de eventuale scurgeri de radiații în urma unor avarii provocate de schimbul de focuri.
  • Centrala nucleară de la Zaporojie a fost transformată de ruși într-o armă atomică pe care o folosesc ca pârghie pentru a amenința Ucraina și Occidentul.
  • Presiunea occidentală asupra Rusiei crește, dar nu se știe dacă va avea efect în ce privește detensionarea situației din jurul centralei atomice.
  • Moscova nu-și poate permite producerea unui accident nuclear ce ar putea duce la o escaladare a conflictului și intervenția forțelor NATO în Ucraina.

În Zaporojie, oraș de aproape 800.000 de locuitori înainte de începerea războiului, aflat în partea central-sudică a Ucrainei, de Sfânta Maria au fost 32 de grade. O zi perfectă pentru locuitori să se bucure de plajele cu nisip fin de pe malul uriașului râu Nipru, în schimb. aceștia tremură de teama unui accident nuclear din cauza luptelor din jurul centralei atomice.

Localnicii urmăresc cu sufletul la gură informațiile despre confruntarea armată care în ultimele zile s-a intensificat.

ADVERTISING

Dar nu numai ei sunt îngrijorați, ci și o mare parte a Europei simte amenințarea unui accident nuclear asemănător celui din 1986, de la Cernobîl.

Centrala, cea mai mare din Europa, este de la începutul războiului în centrul conflictului de pe frontul sudic al Ucrainei.

zaporojie-1

A fost cucerită de ruși în primele săptămâni, dar este operată în continuare de personalul ucrainean.

Dimitri Orlov, primarul refugiat al localității Enerhodar, localitatea din suburbiile Zaporojie în care se află centrala, a spus că în jurul complexului industrial “se trage zi și noapte. E tot mai rău, iar angajații încearcă să-și pună familiile la adăpost. Fiecare a auzit diverse zvonuri despre ce se poate întâmpla, dar nimeni nu știe ce se petrece cu adevărat în mintea rușilor”, a declarat Orlov, citat de cotidianul american “New York Times”.

Diversiunea rusă

Experții în energie anunță că o explozie nu e imposibilă, deși este puțin probabilă, cea mai mare îngrijorare e legată de eventuale scurgeri de radiații în urma unor avarii provocate de schimbul de focuri și tirurile de artilerie din jurul centralei.

Michael Black, directorul Centrului de Inginerie Nucleară de la Imperial College London, a declarat că principala îngrijorare este legată și de o posibilă conectare a centralei la rețeaua de curent electric din Crimeea, aflată sub ocupație rusă din 2014, care ar putea întrerupe alimentarea externă a reactoarelor. „E nevoie de surse de curent electric pentru a fi răcite reactoarele... Atâta timp cât acestea funcționează, atunci totul este în regulă”, a spus el, citat de postul de televiziune Aljazeera.

De la începutul invaziei, atât Vladimir Putin, cât și susținătorii viziunii sale imperialiste au amenințat direct sau subtil cu posibilitatea folosirii armelor nucleare tactice asupra Ucrainei în cazul în care Kievul refuză să se supună.

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost transformată de ruși într-o armă atomică pe care o folosesc ca pârghie pentru a amenința Ucraina și Occidentul.

Profitând de faptul că au reușit să înconjoare centrala din primele săptămâni de război, acum, când pierd teren pe frontul din sud, rușii au început o serie de diversiuni în jurul complexului industrial pentru a crește îngrijorarea locuitorilor, dar și a liderilor europeni.

Protest internațional la adresa lui Putin

România alături de alte 41 de țări din întreaga lume a cerut Rusiei să-și retragă trupele militare din jurul centralei și să înceteze operațiunile ce pun în pericol funcționarea acesteia.

“Prezența forțelor militare ruse la centrala nucleară Zaporojie împiedică operatorul și autoritățile ucrainene să-și îndeplinească obligațiile de siguranță în ceea ce privește situația nucleară și radiațiile în conformitate cu convențiile internaționale și standardele de siguranță IAEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică). 

Îi cerem Federației Ruse să-și retragă imediat forțele militare și personalul neautorizat de la centrala nucleară Zaporojie, din vecinătate și din toată Ucraina astfel încât operatorul și autoritățile ucrainene să-și continue responsabilitățile și personalul legitim să-și îndeplinească sarcinile fără amestec din exterior, amenințări sau condiții de muncă inacceptabil de dure. Condamnăm ferm folosirea de către Rusia a dezinformării în tentativa de a-și justifica acțiunile ilegale în Ucraina. Comunitatea internațională va trage la răspundere Rusia pentru agresiunea sa”, se arată în comunicatul semnat de cele 42 de țări și publicat de IAEA.

Din acest comunicat se observă că statele occidentale înțeleg foarte bine ce se întâmplă la centrala nucleară și cum Rusia folosește diversiunea militară pentru a obliga statele NATO să oprească livrarea de armament către Ucraina.

Jocul atomic al Moscovei se poate întoarce împotriva puterii de la Kremlin

În ultimele două săptămâni, forțele Kievului, datorită elementelor de artilerie mobilă primite din SUA, Franța și Germania, au reușit să oprească ofensiva Rusiei pe frontul de est și să destabilizeze defensiva Moscovei din regiunea Herson, frontul de sud.

PutinParadaNavalaKremlinRU
Vladimir Putin, în timpul paradei navale din luna iulie 2022 - Foto: Kremlin.ru

Principalele patru poduri pe care se face aprovizionarea orașului Herson, aflat sub controlul rușilor, au fost lovite de artileria ucraineană și sunt utilizate cu greutate.

Mii de militari, vehicule blindate și tancuri au fost izolaţi, iar rușii construiesc poduri mobile peste Nipru pentru a nu bloca traficul și accesul la resurse.

“Sunt indicii că aprovizionarea trupelor rusești peste râul Nipru se degradează, fiind observat deficit de combustibil și muniție în rândul forțelor ruse aflate în vestul regiunii Herson. De asemenea, au fost semnalate vehicule rusești abandonate, scăderea intensității schimbului de focuri și încetarea asalturilor terestre și a atacurilor de artilerie rusești. E remarcată creșterea numărului de cazuri de jafuri, rapoarte sporite ale soldaților ruși cu privire la deficiențele de aprovizionare și un număr crescut de prizonieri de război ruși luați de forțele ucrainene. Se mai observă absența transportoarelor grele în vestul Herson-ului”, se arată într-un raport al Institutului pentru Studiul Războiului din SUA.

Presiunea occidentală asupra Rusiei crește, dar nu se știe dacă va avea efect în ce privește detensionarea situației din jurul centralei atomice.

E greu de presupus că rușii vor înceta diversiunile și atacurile, dar Moscova nu-și poate permite producerea unui accident nuclear ce ar putea duce la o escaladare a conflictului și intervenția forțelor NATO.

O opinie publică internațională expusă la pericolul unui accident nuclear poate duce la prăbușirea regimului lui Vladimir Putin, care și așa face față tot mai greu crizei economice și intensificării reacțiilor negative ale rușilor față de război. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇