Ziua 176 de război. Complot la centrala nucleară? Ruşii anunţă o suspectă zi liberă

Ziua 176 de război. Complot la centrala nucleară? Ruşii anunţă o suspectă zi liberă

Rușii continuă bombardamentele în ziua 176 de război. 12 persoane au fost ucise şi 20 rănite, între care şi copii, într-un atac asupra oraşului Harkov.

În paralel, Moscova şi Kievul se acuză reciproc că ar pregăti o provocare pentru vineri la centrala nucleară din Zaporojie.

Evenimentul zilei este vizita preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care s-a întâlnit cu omologul său, Volodimir Zelenski, la Liov. Iată prima fotografie de la întâlnirea celor doi:

Tot azi, Zelenski a vorbit cu secretarul general ONU, Antonio Guterres, despre acordul privind cerealele şi despre cetăţenii ucraineni deportaţi.

La final, Zelenski a spus că pacea cu Rusia nu e posibilă atât timp cât trupele Moscovei sunt pe teritoriul ucrainean, sugerând că mai întâi trebuie să se retragă armata rusă pentru a exista perspective de negocieri.

ADVERTISING

Între timp, Lituania şi Danemarca susţin o interdicţie la nivelul UE a vizelor turistice pentru cetăţenii ruşi.

Situația pe front

  • 12 persoane au fost ucise şi 20 rănite, între care și doi copii, într-un bombardament rus asupra oraşului Harkov, a anunţat primarul oraşului, precizând că atacul a provocat un incendiu.
  • Rușii au blocat ieșirea din Melitopol și efectuează filtre, a anunțat primarul orașului Ivan Fedorov. După o serie de explozii asupra pozițiilor ocupanților, rușii încearcă să-i găsească pe partizanii ucraineni.
  • 15 atacuri au avut loc în regiunea Sumi, a anunțat guvernatorul Dmitro Jiviţki. Nu au fost raportate victime, dar o școală, un centru cultural și mai multe locuințe au fost avariate.
  • Rusia ar putea pregăti o provocare pentru vineri la centrala nucleară din Zaporojie, susţin serviciile de informaţii ucrainene, după ce Ministerul rus al Apărării anunţase că Ucraina este cea care intenţionează să comită provocări la această centrală, vizată de numeroase bombardamente în ultima vreme. "Ocupanţii au anunţat pe neaşteptate 'zi liberă' (pentru vineri) la centrala nucleară din Zaporojie. Astfel, la 19 august aici se va afla doar personalul operaţional. Intrarea va fi închisă pentru toţi ceilalţi angajaţi", a indicat serviciul de informaţii militare ucrainene.
  • Locuitorii a două sate din sudul Rusiei, de lângă frontiera cu Ucraina, au fost evacuaţi, după ce un depozit de muniţii din apropiere a luat foc.
ADVERTISING

Sancțiuni şi diplomaţie

  • Preşedintele Volodimir Zelenski spune că pacea cu Rusia nu e posibilă atât timp cât trupele Moscovei sunt pe teritoriul ucrainean, sugerând că mai întâi trebuie să se retragă armata rusă pentru a exista perspective de negocieri: "Oamenii care ucid, violează, atacă oraşele noastre civile cu rachete de croazieră zilnic nu pot să vrea pacea".
  • Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski, la Liov. Acesta din urmă a salutat vizita considerând-o "un mesaj puternic de susţinere din partea unei ţări importante".
  • Zelenski a vorbit şi cu secretarul general ONU, Antonio Guterres, despre acordul privind cerealele şi despre cetăţenii ucraineni deportaţi, subliniiind că a cerut securizarea centralei nucleare de la Zaporojie.
  • Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, vrea să meargă la centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse, afirmă ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.
  • Miniştrii de Externe din Lituania şi Danemarca au cerut adoptarea unei poziţii la nivelul UE privind interdicţia vizelor turistice pentru cetăţenii ruşi.
  • Restricţiile înăsprite impuse de Estonia pentru cetăţenii ruşi care intră în ţara baltică au intrat în vigoare joi. La începutul săptămânii, guvernul de la Tallinn a anunţat că nu va mai elibera vize pentru cetăţenii ruşi şi va interzice intrarea celor deţin vize de turism, afaceri, sport sau cultură emise de Estonia. Totuşi, cetăţenii ruşi care deţin viză eliberată de una dintre alte ţări din Schengen sau care sunt deja în spaţiul Schengen pot intra în Estonia.
  • Estonia a anunţat joi că a respins „cel mai vast atac cibernetic din 2007”, lansat la scurt timp după demolarea unor monumente sovietice dintr-o regiune majoritar rusofonă aflată aproape de graniţa cu Rusia. Grupul de hackeri pro-rus Killnet a revendicat responsabilitatea atacului.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇