De ce fug evreii din Rusia cu miile

De ce fug evreii din Rusia cu miile

Rusia înregistrează o migrație în masă a populației evreiești. Un evreu din opt a părăsit țara după invadarea Ucrainei.

Agenția Evreiască pentru Israel ajută evreii din toată lumea să se mute în Țara Sfântă. Potrivit acestei organizații, 20.500 din cei 165.000 din Rusia au plecat din această țară spre Israel începând din martie. Alte câteva mii s-au mutat în alte țări.

Fără îndoială, spectrul persecuțiilor îndurate de evrei de-a lungul istoriei s-a conturat în mințile multora dintre cei care au ales să părăsească Rusia după începerea războiului din Ucraina, notează BBC.

ADVERTISING

După căderea regimului comunist, la Moscova s-a depus un efort uriaș pentru dezvoltarea comunității evreiești. Fostul ei lider, Pinchas Goldschmidt, desemnat rabin șef încă din 1993, a părăsit Rusia împreună cu familia, la doar două săptămâni după invadarea Ucrainei, plecând mai întâi la Budapesta, apoi în Israel.

De atunci, Goldschmidt și-a exprimat în mai multe rânduri poziția împotriva războiului. "Am simțit că trebuia să fac ceva pentru a-mi arăta disocierea și dezacordul față de invadarea Ucrainei, dar m-aș fi pus în pericol dacă aș fi făcut-o când stăteam la Moscova", a explicat el deschis.

ADVERTISING

Unii dintre evreii ruși l-au criticat pentru că a plecat din țară, îngrijorați că poziția lui va atrage atenția asupra comunității, însă rabinul spune că cei mai mulți l-au înțeles.

Cei care au decis să plece au ales Israelul, unde o prevedere specială, Legea Întoarcerii, le conferă cetățenia persoanelor care pot dovedi că au cel puțin un înaintaș de origine evreiască.

Unii spun că părăsesc Rusia pentru că viitorul li se pare nesigur acolo.

"Am stat și m-am gândit puțin de ce atâta grabă să pleci, fiindcă n-am văzut o creștere masivă a antisemitisumului. Dar dacă analizez din perspectiva mea de istoric, văd că de fiecare dată când se întâmplă ceva în Rusia, vreo revoltă, vreo schimbare, evreii sunt în pericol", a spus Anna Șternșis, profesoară de studii idiș la Universitatea din Toronto și specialistă în istoria evreiască în Rusia, născută în această țară.

ADVERTISING

Un bărbat evreu care trăiește la Moscova a explicat, sub protecția unui nume fals, Aleksandr, că știe din familie la ce să se aștepte: "Autoritățile din Rusia sunt impredictibile și au o tendință proastă: evreii devin una dintre țintele propagandei, suntem obișnuiți să găsim dușmani interni. Străbunicii și bunicii mei au suferit de multe ori din această cauză."

Unul dintre lucrurile care l-au alarmat pe Aleksandr este intenția anunțată a Kremlinului de a bloca intrarea evreilor în armata rusă. "Vedem asta la știri, dintr-o dată, și ne întrebăm ce va urma. Ne simțim foarte nesiguri și ne gândim că am putea să rămânem fără serviciu sau să ajungem la închisoare. Lucrurile au devenit foarte îngrijorătoare", a mai spus el.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇