Rusia o ţine una și bună: Mercenerii israelieni luptă alături de Batalionul Azov în Ucraina

Rusia o ţine una și bună: Mercenerii israelieni luptă alături de Batalionul Azov în Ucraina

„Mercenarii israelieni” luptă în Ucraina alături de Batalionul Azov, pe care Moscova îl descrie drept „nazist” şi susţine că a comis atrocităţi în Ucraina, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Moscova intensifică astfel disputa cauzată de şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, care a afirmat că Adolf Hitler avea „sânge de evreu”, relatează Le Figaro.

"Voi spune ceva ce politicienii israelieni probabil nu vor să audă, dar poate că îi va interesa. În Ucraina, mercenarii israelieni luptă alături de militanţii din Azov", a declarat Maria Zaharova, într-un interviu pentru postul de radio Sputnik.

Fondat în 2014 de activişti de extremă dreaptă înainte de a fi integrat în forţele regulate, unitatea ucraineană Azov s-a impus ca unul dintre cei mai înverşunaţi opozanţi ai forţelor ruse în războiului declanşat de Rusia în Ucraina în luna februarie.

Membrii săi, împreună cu alţi luptători ucraineni, au refuzat să depună armele în oraşul portuar asediat Mariupol (sud-estul Ucrainei), unde ultimii apărători ai oraşului se află în oţelăria Azovstal. Forţele ruse au lansat marți un atac asupra Azovstalului.

Membrii Batalionului Azov sunt priviţi ca nişte eroi de către ucraineni, dar, pe de altă parte, Rusia îi prezintă drept "fascişti" şi "nazişti" care comit atrocităţi.

Afirmaţia Mariei Zaharova potrivit căreia israelienii luptă alături de ucraineni împotriva Rusiei prelungește disputa dintre Israel şi Rusia, care a luat naştere după ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, duminică, că Adolf Hitler, avea "sânge de evreu", o teorie infirmată de istorici.

Declarația șefului diplomației ruse a fost făcută în contextul în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski are origini evreieşti.

Remarcile lui Lavrov au înfuriat Israelul, care le-a numit "scandaloase şi de neiertat", precum şi "o eroare istorică îngrozitoare".

De asemenea, Ministerul rus de Externe a mai acuzat Israelul că "sprijină regimul neo-nazist de la Kiev şi alimentează antisemitismul".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇