După ce Lavrov a spus că Hitler avea sânge evreiesc, Moscova acuză Israelul că sprijină "regimul neo-nazist" de la Kiev

După ce Lavrov a spus că Hitler avea sânge evreiesc, Moscova acuză Israelul că sprijină "regimul neo-nazist" de la Kiev

Serghei Lavrov a provocat luni reacția dură a Israelului după ce a făcut referire la președintele ucrainean Volodimir Zelenski, spunând că și Hitler avea sânge evreiesc. Ulterior, MAE rus a continuat şi marţi seria de declaraţii beligerante.

Faptul că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este evreu nu neagă existența elementelor naziste din țara sa, a spus Lavrov, acesta adăugând că „și Adolf Hitler avea sânge evreiesc”. „Zelenski e evreu? S-ar putea să greșesc, dar și Hitler avea sânge evreiesc. Cei mai mari antisemiți sunt cu siguranță evreii”, a declarat șeful diplomației ruse, într-un interviu pentru presa italiană, citat de cotidianul israelian Haaretz.

ADVERTISING

Ministrul rus de Externe a acuzat, totodată, Statele Unite și Canada că au pregătit "unități neonaziste" care fac acum parte din armata ucraineană, referindu-se la luptătorii care s-au retras în combinatul Azovstal din Mariupol.

"Există publicații care confirmă că americanii și mai ales canadienii au jucat un rol în pregătirea ultraradicalilor, subdivizii declarate neonaziste pentru Ucraina", a spus acesta, fără a menționa publicațiile la care a făcut referire.

Lavrov a susținut în același interviu că NATO și UE au cedat în faţa dominației Americii și că Washingtonul a decis că lumea trebuie să fie acum monopolară. El a subliniat că Zelenski putea înlesni procesul de pace dintre Rusia și Ucraina "dacă nu le-ar mai fi dat ordine criminale soldaților săi naziști".

ADVERTISING

Reacţie furioasă din Israel

Ministrul Comunicațiilor din Israel, Yoaz Hendel, a criticat într-un interviu pentru postul de radio al armatei israeliene afirmațiile lui Lavrov, pe care le-a calificat drept "halucinații menite să justifice actele oribile ale rușilor în Ucraina". El a precizat, totodată, că teoria conform căreia Hitler a fost evreu este discreditată de istorici.

Şi ministrul de Externe al Israelului, Yair Lapid, a criticat, luni, afirmațiile lui Lavrov, spunând că acestea sunt "de neiertat", "revoltătoare" și reprezintă "o greșeală istorică".

Lapid a adăugat că țara sa așteaptă scuze, iar ambasadorul Rusiei va fi convocat la Ministerul de Externe al Israelului.

ADVERTISING

"Să spui că Hitler a fost evreu e ca și cum ai spune că evreii s-au sinucis", a declarat Lapid. "Naziștii i-au persecutat pe evrei, dar naziștii erau naziști, naziștii au trecut la o anihilare sistematică a evreilor", a mai spus el.

"Remarcile ministrului de Externe Lavrov sunt o declarație de neiertat și revoltătoare, dar și o teribilă greșeală istorică. Evreii nu s-au omorât singuri în Holocaust. Să-i acuzi pe evrei de antisemitism este cel mai josnic nivel al rasismului contra evreilor", a subliniat ministrul israelian de Externe.

La rândul său, Dani Dayan, șeful muzeului Holocaustului, a condamnat declarațiile lui Lavrov, pe care le-a numit "periculoase". El a spus că șeful diplomației ruse a transformat "victimele în criminali, pe baza promovării unei teorii complet false că Hitler era un descendent evreu".

UPDATE 3 mai Rusia insistă în acuzaţii

Marți, Ministerul de Externe al Rusiei a întărit comentariile lui Lavrov.

"Am urmărit cu atenție remarcile anti-istorice ale ministrului de Externe Yair Lapid, care explică decizia guvernului actual de a sprijini regimul neo-nazist de la Kiev", a transmis MAE de la Moscova, într-o declarație citată de AFP.

Rusia a făcut în repetate rânduri afirmații nefondate potrivit cărora guvernul ucrainean este condus de neonaziști, ca justificare pentru invazia sa.

Israelul are relații de prietenie atât cu Ucraina, cât și cu Rusia și a condus eforturile internaționale de mediere, pentru a încerca să oprească războiul, dar după această dispută lucrurile s-ar putea schimba.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇