SUA s-au săturat de jocul dublu al lui Erdogan. Amenință Turcia cu sancțiuni

SUA s-au săturat de jocul dublu al lui Erdogan. Amenință Turcia cu sancțiuni

Cea mai importantă asociație de business din Turcia a confirmat că a primit o scrisoare din partea Trezoreriei SUA care o avertizează cu privire la posibile sancțiuni dacă țara va continua să facă afaceri cu Rusia.

Washingtonul este din ce în ce mai alarmat de faptul că guvernul și întreprinderile rusești se folosesc de Turcia pentru a se sustrage restricțiilor financiare și comerciale occidentale impuse ca răspuns la invazia Kremlinului în Ucraina în urmă cu șase luni.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și omologul rus Vladimir Putin au convenit să intensifice cooperarea economică în cadrul unui summit desfășurat în stațiunea Soci de la Marea Neagră la începutul acestei luni.

ADVERTISING

Datele oficiale arată că valoarea exporturilor turcești către Rusia în perioada mai-iulie a crescut cu aproape 50% față de cifra de anul trecut.

Importurile Turciei de petrol rusesc cresc vertiginos, iar cele două părți au convenit să treacă la plata în ruble pentru gazele naturale exportate de gigantul Gazprom.

Secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, Wally Adeyemo, a efectuat o vizită rară la Ankara și Istanbul în iunie pentru a exprima îngrijorarea Washingtonului că oligarhii și marile întreprinderi rusești folosesc entități turcești pentru a evita sancțiunile occidentale.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Turcia, membră NATO - în relații bune atât cu Moscova, cât și cu Kievul - a încercat să rămână neutră în conflict și a refuzat să se alăture regimului internațional de sancțiuni.

Adeyemo a continuat cu o scrisoare adresată asociației de business-uri turcești TUSIAD și Camerei de Comerț Americane din Turcia, avertizând că societățile și băncile riscă să fie ele însele sancționate.

TUSIAD a declarat marți, într-o declarație, că a transmis scrisoarea ministerelor de externe și de finanțe din Turcia. Oficialii turci nu au răspuns în mod oficial la scrisoarea lui Adeyemo.

ADVERTISING

O cooperare mai largă cu Rusia ar putea ajuta la susținerea economiei turcești aflate în dificultate în perioada premergătoare alegerilor generale de anul viitor.

Erdogan a susținut anterior că Ankara nu se poate alătura sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei din cauza dependenței mari a Turciei de importurile de petrol și gaze naturale rusești.

„Economia noastră este de așa natură încât impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei ar dăuna cel mai mult Turciei”, a declarat în iunie consilierul lui Erdogan pe probleme de politică externă, Ibrahim Kalin.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇