Londra îl acuză pe Putin de „rescrierea istoriei” şi spune că Ucraina câștigă războiul, Germania îşi cântăreşte răspunsul

Londra îl acuză pe Putin de „rescrierea istoriei” şi spune că Ucraina câștigă războiul, Germania îşi cântăreşte răspunsul

Londra a fost prima care a reacţionat la declaraţiile matinale ale preşedintelui Vladimur Putin care a anunţat o mobilizare parţială în Rusia şi a ameninţat Occidentul cu bomba nucleară.

Un secretar de stat din Ministerul de Externe al Marii Britanii îl acuză pe Putin de „rescrierea istoriei”.

E vorba despre deputatul conservator Gillian Keegan, care a fost numită recent secretar de stat în MAE de la Londra.

Într-un interviu la Sky News, ea a dat practic primul răspuns al guvernului britanic la adresa discursului lui Putin.

ADVERTISING

„O parte din limbaj este destul de îngrijorător și, evident, ar trebui să facem apel la calm”, a spus ea, citată de The Guardian.

Gillian Keegan i-a îndemnat pe ruși să „vadă dincolo de propria mass-media”. „Să fim clari, sunt minciunile lui Putin. Este războiul ilegal al Rusiei în Ucraina. Și, desigur, vom fi în continuare alături de Ucraina, împreună cu toți aliații noștri NATO”, a adăugat ea.

Cât despre amenințarea lui Putin de a folosi arme nucleare, Gillian Keegan a declarat: „Este ceva ce ar trebui să luăm foarte în serios pentru că, știți, nu avem controlul. Nici el nu sunt sigură că deține controlul. Într-adevăr, vreau să spun că aceasta este evident o escaladare.”

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Ucraina câștigă acest război"

Şi ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a emis o declarație ca răspuns la discursul lui Vladimir Putin: "Încălcarea de către președintele Putin a propriilor promisiuni de a nu mobiliza părți ale populației și anexarea ilegală a unor părți ale Ucrainei sunt o recunoaștere a faptului că invazia sa eșuează.

El și ministrul său al Apărării și-au trimis la moarte zeci de mii de cetățeni, prost echipați și prost conduși. Nicio cantitate de amenințări și propagandă nu poate ascunde faptul că Ucraina câștigă acest război, comunitatea internațională este unită și Rusia devine un paria global".

ADVERTISING

Germania se mai gândeşte, dar nu e bine

Ulterior, a apărut o primă reacţie şi din Germania.

Mobilizarea parțială a trupelor comandată de Rusia este o nouă escaladare a conflictului din Ucraina la care guvernul german îşi pregăteşte răspunsul, a declarat vicecancelarul Robert Habeck. A fost „un alt pas rău și greșit din partea Rusiei, pe care, bineînțeles, îl vom discuta și ne vom consulta din punct de vedere politic în ceea ce privește modul de răspuns”, a adăugat el.

Vladimir Putin a anunțat, miercuri dimineață, mobilizarea parțială în Rusia și a făcut amenințări nucleare.

„Pentru a proteja integritatea țării noastre, este necesară o mobilizare parțială”, a susţinut Putin, într-un discurs înregistrat difuzat la televiziunea de stat, explicând că doar cei care sunt momentan în rezervă și cei care sunt în armată vor fi înrolați.

El a anunțat că e nevoie de trupe suplimentare și aprovizionare în Donbas, Herson și Zaporojie, pentru a securiza ceea ce numește el teritorii ale Rusiei.

În plus, Putin susține că Ucraina ar fi fost de acord cu o soluție pașnică, dar nu a fost lăsată de Occident.

Mai mult, el a acuzat că Vestul face „un șantaj nuclear” cu centrala de la Zaporojie și a amenințat că va folosi toate mijloacele pe care le deține.

Iată şi prima reacţie a Ucrainei la mobilizarea din Rusia


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇