Fostul șef al CIA: NATO ar distruge trupele Rusiei în câteva zile, dacă Putin folosește arme nucleare în Ucraina

Fostul șef al CIA: NATO ar distruge trupele Rusiei în câteva zile, dacă Putin folosește arme nucleare în Ucraina

Putin este disperat și realitatea de pe front cu care acesta se confruntă e ireversibilă, dar dacă va folosi armele nucleare, în câteva zile, trupele rusești din Ucraina, inclusiv flota rusă de la Marea Neagră, vor fi distruse rapid de Statele Unite, a declarat fostul șef al CIA, generalul american în rezervă David Petraeus.

În cazul în care Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina, America și NATO vor reacționa decisiv, a spus Petraeus duminică, la ABC News.

"Ipotetic vorbind, vom răspunde conducând un efort colectiv NATO care ar anihila fiecare forță convențională a Rusiei pe care o putem vedea și identifica pe frontul din Ucraina și de asemenea în Crimeea și fiecare navă din Marea Neagră", a spus generalul american cu patru stele.

Întrebat dacă folosirea armelor nucleare în Ucraina de către Rusia ar atrage automat America și NATO în război, Petraeus a spus că nu ar fi o situație care să activeze Articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord, unde se prevede apărarea colectivă în cazul în care unul dintre statele membre este atacat, întrucât Ucraina nu este membră NATO.

Cu toate acestea, a precizat el, radiațiile rezultate în urma folosirii armelor nucleare în Ucraina ar putea fi considerate un atac la adresa NATO, determinând un răspuns al SUA și al Alianței.

"Ar putea fi un caz. Celălalt caz este că așa ceva e atât de îngrozitor, încât trebuie să existe un răspuns - nu poate rămâne fără răspuns", a spus generalul. "Nu-ți dorești, încă o dată, să intri într-o escaladare nucleară. Dar trebuie să arăți că așa ceva nu poate fi admis în niciun mod", a precizat el.

Presiunea tot mai mare creată de victoria forțelor ucrainene în estul țării chiar după anunțarea anexării teritoriilor și rezistența populației la eforturile de mobilizare l-au adus pe Putin la disperare, crede Petraeus: "Realitatea de pe front pe care o înfruntă acum este, cred, ireversibilă. Nicio mobilizare simbolică (…) nicio anexare, nici măcar o sumedenie de amenințări nucleare nu-l poate scoate de fapt din această situație particulară."

"La un moment dat, va trebui să existe o recunoaștere a acestui lucru. La un moment dat, va trebui să existe un fel de început de negocieri, așa cum a spus președintele Zelenski, va fi țelul suprem", a continuat Petraeus.

Fostul șef al CIA a avertizat că situația va fi tot mai grea pentru Putin și pentru Rusia și nici măcar folosirea armelor nucleare tactice pe câmpul de luptă nu va schimba asta. Totuși, a subliniat el, "trebuie să iei în serios această amenințare", a spus el.

Întrebat dacă Rusia poate câștiga războiul cu Ucraina, David Petraeus a răspuns cu nu vede cum, adăugând că Putin "nu poate face nimic în acest moment". "Va continua să piardă pe front", a spus Petraeus, dând ca exemplu retragerea recentă a rușilor din Liman și înăsprirea sancțiunilor impuse Moscovei.

Generalul american a arătat că discursul în care Putin a anunțat anexarea unor teritorii ale Ucrainei a avut ca scop spargerea solidarității Europei în înfruntarea Rusiei, marele furnizor de energie al continentului.

"Europa va avea o iarnă grea. Va fi un flux foarte redus de gaze naturale, dar vor reuși (europenii, n.r.) să treacă peste asta și nu cred că vor fi fisuri în sprijinul pentru Ucraina", a spus Petraeus.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇