Şeful NATO: Am fost foarte clari în comunicarea cu Putin că un război nuclear nu poate fi câștigat de Rusia

Şeful NATO: Am fost foarte clari în comunicarea cu Putin că un război nuclear nu poate fi câștigat de Rusia
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunţat, miercuri, ”retorica nucleară periculoasă” a preşedintelui rus Vladimir Putin, care s-a declarat pregătit să folosească împotriva Occidentului ”toate mijloacele” din arsenalul pe care-l are.

”Este vorba despre o retorică nucleară nechibzuită și periculoasă. Știe că un război nuclear nu poate avea loc și nu poate avea un învingător”, a spus şeful NATO, în marja Adunării Generale a ONU de la New York.

”Acest lucru nu este nou, el l-a făcut deja în mai multe rânduri (...) Noi vom rămâne calmi şi vom continua să susţinem Ucraina. Discursul său ne demonstrează că războiul nu se va termina”, a subliniat el, precizând că nu s-au observat manevre noi în ceea ce priveşte arsenalul nuclear rus.

ADVERTISING

Întrebat cum va reacţiona NATO dacă Ucraina va fi atacată nuclear, Stoltenberg a replicat: "Ne vom asigura că nu sunt neînțelegeri la Moscova asupra reacției noastre la această situație. Cel mai important lucru este să prevenim asta.

De aceea, am fost foarte clari în comunicarea cu Rusia despre consecințe, despre faptul că un război nuclear nu poate fi câștigat de Rusia. Este indispensabilă comunicarea noastră pe această temă cu Moscova".

Calcule greşite

La fel ca mai tot Occidentul, şi şeful NATO spune că anunţul de azi privind mobilizarea rezerviştilor arată calcule greșite: "a vrut să ocupe Ucraina, a fost nevoit să se retragă, iar acum Ucraina a reușit să elibereze teritorii. Discursul demonstrează că el a făcut mari greșeli de calcul în privința invaziei".

ADVERTISING

În plus, Jens Stoltenberg aminteşte că NATO a fost pregătită când Rusia și-a lansat invazia în februarie: "Nu a fost prima dată când Rusia a lansat o invazie. Războiul l-a început în 2014, iar noi de atunci am înființat grupuri de apărare în țările de pe flancul de est. SUA și-au intensificat prezența în Europa, am dus echipamente prepoziționate pe flancul de est. Încă din 2014 toți aliații și-au mărit cheltuielile militare și mulți se apropie de procentul de 2% din PIB. Aveam informații foarte specifice încă dinainte de 24 februarie. Nu am fost surprinși, am fost pregătiți. De ani de zile ne-am tot pregătit".

ADVERTISING

Vladimir Putin a anunțat, miercuri dimineață, mobilizarea parțială în Rusia și a făcut amenințări nucleare.

„Pentru a proteja integritatea țării noastre, este necesară o mobilizare parțială”, a susţinut Putin, într-un discurs înregistrat difuzat la televiziunea de stat, explicând că doar cei care sunt momentan în rezervă și cei care sunt în armată vor fi înrolați.

El a anunțat că e nevoie de trupe suplimentare și aprovizionare în Donbas, Herson și Zaporojie, pentru a securiza ceea ce numește el teritorii ale Rusiei.

În plus, Putin susține că Ucraina ar fi fost de acord cu o soluție pașnică, dar nu a fost lăsată de Occident.

Mai mult, el a acuzat că Vestul face „un șantaj nuclear” cu centrala de la Zaporojie și a amenințat că va folosi toate mijloacele pe care le deține.

În replică, Londra îl acuză pe Putin de „rescrierea istoriei”, Germania îşi cântăreşte răspunsul

Vă recomandăm şi analiza istoricului Cosmin Popa: Ce înseamnă mobilizarea parțială anunțată de Putin, cât de real a devenit șantajul nuclear și de ce încă nu suntem aproape de finalul războiului din Ucraina


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇