Războiul se câștigă cu tot ce ai: Cum îi păcălesc pe lunetiștii ruși mașinile trimise în Ucraina de fermierii britanici (Foto&Video)

Războiul se câștigă cu tot ce ai: Cum îi păcălesc pe lunetiștii ruși mașinile trimise în Ucraina de fermierii britanici (Foto&Video)

Mașinile de teren aduse în Ucraina din Marea Britanie sunt transformate de o echipă de voluntari în vehicule de război și îi derutează de multe ori pe lunetiștii ruși.

Ivan Oleksii, expert în jocuri video din Herson, lucrează cu echipa de la organizația Car4ukraine, înființată în luna martie, care reconfigurează camionetele civile, transformându-le în vehicule de luptă.

Oleksii și echipa lui strâng bani din donații pe platforma online a organizației și cumpără mașini de teren la mâna a doua pe care le modifică pentru armata ucraineană. Car4ukraine a primit aproximativ 100 de vehicule numai din Marea Britanie, cele mai multe fiind folosite în activități agricole înainte de a deveni mașini de luptă, relatează Insider.

ADVERTISING

Unde greșesc lunetiștii ruși

Indiferent de model, toate camionetele britanice au un lucru în comun: locul șoferului e pe partea dreaptă. Asta le-a salvat viața multor soldați ucraineni, întrucât lunetiștii ruși trag în scaunul pasagerului, crezând că vor lovi șoferul.

Uneori, luptătorii ucraineni pun manechine pe scaunul pasagerului pentru a induce trăgătorii în eroare.

"Vin de la o fermă, asta înseamnă că pot să aibă niște zgârieturi, pot să miroasă urât, dar nu contează. Înseamnă că vor costa mai puțin", a spus Oleksii despre mașinile pe care le cumpără voluntarii.

ADVERTISING

Cei de la Car4ukraine caută în toată Europa mașini de teren 4x4 cu motor diesel de doi litri. Modelele preferate sunt:

Toyota Hilux
Toyota Tundra
Mitsubishi L200
Ford Ranger
Nissan Navara
Nissan KingCab
Isuzu D-Max
Маzda BT-50
Mazda B2500
Jeep Gladiator

Camionetele uzate costă, de regulă, în jur de 5.500 de euro la mâna a doua. Mașinile folosite de fermierii britanici, de multe ori cu peste 100.000 mile la bord (160.000 de kilometri), pot fi cumpărate, însă, și cu puțin sub 2.000 de euro.

Uneori apar și ocazii surprinzătore - un membru al echipei Car4ukraine a spus pentru The Telegraph că unii fermieri oferă mașinile la prețul simbolic de o liră sterlină când află destinația mașinilor.

ADVERTISING

Cum devin niște camionete mașini blindate de război

Car4ukraine a strâns destui bani pentru a furniza 146 de camionete reconfigurate trupelor ucrainene. Alte 36 sunt în curs de pregătire.

La sosirea în Ucraina, mecanicii voluntari din cadrul organizației întăresc caroseria fiecărei mașini cu plăci de metal, pentru a proteja pasagerii de obuzele și gloanțele rușilor. Apoi, montează posturi de luptă în spatele cabinei pentru instalarea mitralierelor, lansatoarelor de rachete antitanc și Stinger.

Mașinile sunt folosite în luptele cu trupele ruse, pentru transportul civililor și al soldaților și chiar pentru a doborî rachetele rusești. "Acum câteva zile am primit niște imagini cu o rachetă de croazieră trasă de Rusia, dar a fost distrusă de mitraliera de pe una din camionetele noastre", a povestit Oleksii.

Cei 17 membri ai echipei de la Car4ukraine sunt angrenați în efortul civil de sprijinire, adeseori cu mijloace improvizate, a forțelor armate ucrainene. Și, de multe ori, oamenii obișnuiți și lucrurile mărunte pot face diferența împotriva "uriașei armate proaste" a Rusiei, spune Oleksii. "Iar cu toate aceste idei despre cum să îmbunătățim fiecare aspect al războiului o să învingem", a promis el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇