Ziua 309 de război: Bombardamente masive în Ucraina, cel puțin 3 persoane au fost ucise

Ziua 309 de război: Bombardamente masive în Ucraina, cel puțin 3 persoane au fost ucise

Ziua 309 a început cu un nou atac masiv al rușilor asupra Ucrainei. Au fost lansate120 de rachete de pe nave din Marea Neagră, ce au lovit inclusiv Kievul.

Ucrainenii au fost sfătuiți să se adăpostească și să fie siguri că au provizii de apă și mâncare și telefoanele încărcate, pentru că au urmat pene de curent în multe regiuni. Belarusul acuză că o rachetă lansată de ucraineni pentru a contracara atacul rus a căzut pe teritoriul său.

În acest timp, de la Moscova, ministrul de Externe Serghei Lavrov anunța că nu are niciun dubiu că țara sa își va „atinge obiectivele nobile” în Ucraina, „cu răbdare și încăpățânare”.

Volodimir Zelenski i-a avertizat pe cetățenii săi că urmează un an greu și i-a rugat să își păstreze umanitatea, indiferent de situațiile pe care le trăiesc, pentru că doar așa poate fi obținută victoria.

Între timp, președintele ucrainean a obținut ajutorul celui mai puternic fond de investiţii din lume, care va coordona reconstrucția țării.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Nou atac masiv - Alarmele de raid aerian au sunat din nou în toată Ucraina, după ce rușii au lansat 120 de rachete de pe nave din Marea Neagră. Exploziile au fost auzite în Kiev, Jîtomir și Odesa.
  • Incendiu la Kiev - Fragmente dintr-o rachetă au lovit o clădire din Kiev, provocând un incendiu. „Încărcați telefoanele și alte dispozitive. Faceți provizii de apă", a avertizat primarul Vitali Klitschko.
  • Pene de curent - Au fost anunțate întreruperi de energie electrică în regiunile Odesa și Dnipropetrovsk, cu scopul de a reduce la minim potențialele daune la infrastructura energetică. Sunt așteptate pene de curent și în alte regiuni.
    Victime în Herson - Cel puţin două persoane au fost rănite, joi, în urma bombardamentelor efectuate de armata rusă asupra oraşului Herson.
  • Baza din inima Rusiei, atacată iar - Apărarea antiaeriană rusă a doborât joi „un obiect neidentificat" în apropierea bazei militare cheie Engels, situată la 500 de kilometri de graniţa cu Ucraina şi deja lovită luni de un atac mortal cu dronă atribuit Ucrainei.
  • Belarusul, lovit de o rachetă - Ministerul Apărării de la Minsk acuză că o racheta lansată de un sistem de apărare antiaeriană S-300 provenită de pe teritoriul ucrainean a căzut joi dimineaţă pe teritoriul Belarusului.
  • Impas în război - Şeful serviciilor secrete din Ucraina, Kirilo Budano, spune că lupta în Ucraina este într-un impas, deoarece nici Ucraina, nici Rusia nu sunt capabile să facă progrese semnificative: „Situaţia este blocată… Nu se mişcă”.
  • Bahmutul, punct fierbinte - Analiştii de la Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) cred că Rusia a ajuns într-un impas la Bahmut, cu „mai mulţi indicatori care susţin evaluarea că forţele ruse din jurul Bahmutului au ajuns în punctul culminant”.
  • Rachete doborâte - Rusia a lansat joi dimineaţă zeci de rachete în Ucraina, vizând capitala Kiev, Liov şi Odesa din vestul ţării, dar şi alte oraşe, într-unul dintre cele mai ample bombardamente aeriene ale sale de la începutul războiului. Armata ucraineană a declarat că a doborât 54 de rachete din cele 69 lansate de Rusia în cadrul unui asalt care a început la ora locală 7 dimineaţa. Cinci persoane au fost rănite, potrivit serviciilor ucrainene de urgenţă.
  • Cel puţin trei persoane au fost ucise, iar altele au fost rănite joi, în Ucraina, în bombardamentele masive efectuate de armata rusă, potrivit celui mai recent bilanţ anunţat de Serviciul ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Alte informații relevante

  • Ajutor uriaș pentru reconstrucția Ucrainei - Volodimir Zelenski şi directorul general al BlackRock, Larry Fink, au încheiat un acord pentru o coordonare a investiţiilor în reconstrucţia Ucrainei. BlackRock este cel mai mare manager de active şi cel mai puternic fond investiţii din lume.
  • Lavrov vede obiective nobile - Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov se declară convins că Rusia îşi va obține recunoașterea anexării celor 4 regiuni din Ucraina: Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson: „Sunt convins că mulţumită încăpăţânării noastre, răbdării noastre şi hotărârii noastre ne vom apăra obiectivele nobile, vitale pentru poporul şi ţara noastră. Iar asta rămânând mereu deschişi dialogului echitabil şi unor acorduri în vederea asigurării unei securităţi egale şi indivizibile în Europa”.
  • Clujul donează lumină și căldură - Primăria Cluj-Napoca va dona un generator de mare putere capabil să susțină funcționarea unui spital din orașul Kiev. Achiziția acestuia este asigurată din fondul de rezervă bugetară, iar costul ajunge la 305.000 lei. Alte 3 generatoare de capacitate mică pleacă spre Ucraina, acestea fiind achiziționate de către ADIZMC - Zona Metropolitană Cluj.
  • Victoria umanității - Volodimir Zelenski le-a cerut ucrainenilor să dea dovadă de solidaritate şi de compasiune faţă de semenii lor, arătând că urmează un an „dificil” şi numai aşa se poate ajunge la victorie: „Vă rog să vă faceţi timp pentru a le spune cuvinte frumoase celor apropiaţi. Chiar dacă nu sunt persoane apropiate vouă, ci doar altor ucraineni. Vă rog să găsiţi o ocazie şi un moment pentru a mulţumi pentru muncă, pentru a lăuda un efort sau altul, pentru grijă. Iar dacă o persoană se află într-o situaţie dificilă, într-un moment atât de dificil, rămâne singură şi, din anumite motive, nu are rude, vă rog să o întrebaţi dacă are nevoie de ajutor. Sau pur şi simplu ajutaţi-o, fără măcar să o întrebaţi.
  • Dacă ştiţi că o persoană îşi aşteaptă fiul sau fiica de la război, vă rog să fiţi atenţi: salutaţi, ascultaţi, ajutaţi.
  • Îmbrăţişaţi-vă familia mai des. Spuneţi-le mai des prietenilor voştri cât de mult îi apreciaţi. Sprijiniţi-vă mai des colegii. Mulţumiţi-le mai des părinţilor voştri. Bucuraţi-vă cu copiii mai des. Nu uitaţi să sunaţi atunci când rudele vă aşteaptă, chiar şi numai pentru a auzi un ce mai faci? Nu uitaţi să le scrieţi mesaje prietenilor şi cunoştinţelor măcar din când în când - nu trebuie să pierdeţi legătura acum. Şi nu uitaţi să mulţumiţi atunci când aţi fost ajutat”.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇