Rusia acuză "alimentarea nesăbuită" a Moldovei cu arme NATO și amenință: "Să nu repete experiența tristă a Kievului"

Rusia acuză "alimentarea nesăbuită" a Moldovei cu arme NATO și amenință: "Să nu repete experiența tristă a Kievului"
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Legătura strânsă dintre Republica Moldova și NATO subminează securitatea țării, consideră ministrul adjunct rus de Externe, Mihail Galuzin.

Alimentarea nesăbuită a Moldovei cu arme occidentale riscă să destabilizeze situația în regiune și nu contribuie la asigurarea securității acestei țări, ci o apropie de dezastru, a declarat oficialul rus pentru agenția rusă de presă RIA Novosti, citată de News Unrolled.

Mihail Galuzin a avertizat Chișinăul să nu repete "experiența tristă a Kievului" în această chestiune.

ADVERTISING

"Intensificarea cooperării în sfera militară și militaro-tehnică dintre Chișinău și țările NATO este un factor care subminează într-o măsură mai mare securitatea Moldovei. După cum arată experiența trecutului, alimentarea nesăbuită a unei țări cu arme occidentale sau desfășurarea de trupe NATO pe teritoriul său nu contribuie deloc la securitatea și suveranitatea ei, ci, dimpotrivă, o apropie de o catastrofă", a spus diplomatul rus.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a declarat anterior că țara sa se află într-o situație dificilă, din cauza situației securității, și de aceea trebuie să-și întărească potențialul de apărare.

ADVERTISING

În acest sens, a spus el, Chișinăul se bazează pe intensificarea cooperării militare cu Germania, România și Franța.

La începutul acestei săptămâni, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate de la Chișinău, Alexandru Musteață, a declarat că Rusia ar avea în plan să invadeze şi Republica Moldova în 2023, iar punerea în aplicare a scenariului depinde de evoluţiile războiului din Ucraina.

"Întrebarea nu este dacă Federaţia Rusă va face o nouă ofensivă spre teritoriul Republicii Moldova, ci când se va întâmpla acest lucru: fie la începutul anului, ianuarie, februarie, fie mai târziu, martie, aprilie. Dar, din informaţia pe care o deţinem noi, Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe. Având scopul de a crea o joncțiune cu regiunea transnistreană, care este teritoriul Republicii Moldova, şi atunci cu o claritate putem spune că da, ei au intenţia să ajungă aici, să se conecteze", a spus oficialul de la Chișinău.

ADVERTISING

Potrivit acestuia, sunt analizate mai multe scenarii prin care Moscova ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei, către Republica Moldova.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇