Ziua 304 de război aduce avertismente în limba rusă de la preşedintele Zelenski şi găseşte Moscova în imposibilitatea de a continua bombardamentele în oraşele Ucrainei pentru că a rămas fără rachete.
În schimb, Institutul pentru Studierea Războiului consideră că Putin are în plan “o nouă acțiune periculoasă” – un al doilea atac care ar putea viza Kievul. Totuşi, şeful serviciilor de informații din Ucraina a declarat că nimic nu indică o amenințare iminentă din Belarus şi totul pare o tentativă de păcălire.
Războiul a determinat Congresul să decidă în premieră că Administrația SUA va avea o strategie de lucru cu aliații privind regiunea Mării Negre. În plus, americanii îl ironizează pe Putin pentru că admite şi el, în sfârşit, că războiul e... război, nu operaţiune specială.
Iată ce se mai întâmplă în ziua în care se împlinesc 10 luni de război, după invazia declanşată pe 24 februarie:
Mutările pe front
- Bombardament criminal la Herson - Cel puțin 8 oameni au fost ucişi în bombardamentul rusesc al orașului Herson. Procuratura generală a declarat că au fost vizate zone rezidențiale. Yaroslav Ianușevici, guvernatorul regiunii, a declarat că 58 de persoane au fost rănite. „Într-un weekend, în ajunul Crăciunului, rușii au atacat centrul orașului. Au atacat piața, centrul comercial, clădirile rezidențiale, clădirile administrative – locurile în care sunt cei mai mulți oameni”. Au fost avariate case şi maşini.
- Loviturile Rusiei fac victime şi în alte zone - Bombardamentele ruşilor au mai ucis doi civili și au rănit 5 şi în regiunea Donețk, în ultimele 24 de ore. O altă persoană a fost ucisă sâmbătă într-un atac cu mortar la Harkov. Rachete au căzut şi peste o şcoală din Stepne, în regiunea Zaporojie. Casele din apropiere au fost, de asemenea, avariate, dar nu au fost raportate victime.
- Ucrainenii îşi vor crea propriul miracol de Crăciun, arătând că vor rămâne neînvinşi în ciuda atacurilor ruseşti care au aruncat milioane de oameni în întuneric, a declarat sâmbătă preşedintele Volodimir Zelenski într-un mesaj sfidător. Vorbind la zece luni după ce Rusia a declanşat un război care a ucis zeci de mii de oameni şi a strămutat milioane, Zelenski a spus că, dacă libertatea a venit cu un preţ ridicat, sclavia ar costa şi mai mult.
- Alarmele de raid aerian răsună - Alerta de raid aerian se aude în Kiev, dar şi alte 12 regiuni din Ucraina: Lugansk, Harkov, Donețk, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Poltava, Sumi, Herson, Nikolaiev, Kirovograd, Cherkasy, dar și Crimeea ocupată.
- Peste 101.000 de ruşi ucişi - Ucraina a anunțat că a ucis încă 480 de soldați ruși, în ultimele 24h. Statul Major al forțelor armate ale Ucrainei spune că 101.430 de militari ruși au fost uciși de la începutul invaziei. Datele nu au fost verificate independent și diferă de totalurile anunțate de Kremlin.
- Atacuri respinse - Forțele ucrainene au respins atacurile Rusiei în apropierea a 10 așezări din Donețk şi Lugansk. Armata rusă a lansat trei rachete, 10 lovituri aeriene și peste 60 de atacuri MLRS împotriva Ucrainei în ultimele 24 de ore.
- Câte drone au folosit ruşii - Şeful serviciului secret al Armatei Ucrainei spune că trupele lui Vladimir Putin ar fi tras deja cu 540 de drone iraniene în Ucraina, dintre care majoritatea au fost doborâte de forțele de apărare aeriană. Potrivit informațiilor sale, Iranul a furnizat Rusiei un total de 1.700 de astfel de drone. Detalii AICI
- Ruși condamnați - Un tribunal ucrainean a condamnat patru prizonieri de război ruşi la câte 11 ani de închisoare pentru crime de război, a anunţat sâmbătă Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). Detalii AICI
Aşa arată Herson după bombardamentele de azi:
Declaraţii războinice şi decizii diplomatice
- Zelenski avertizează inamicul în rusă - Preşedintele Volodimir Zelenski întrevede şanse de reuşită pe front: ”Ne pregătim pentru diferite variante de acţiuni ale statului terorist, vedem intenţiile sale. Şi vom răspunde”. El a avertizat că în perioada sărbătorilor teroriştii ruşi ar putea deveni activi din nou, îndemnându-i pe oameni să ţină cont de alarmele de atac aerian. În limba rusă, Zelenski a avertizat că ”cetăţenii Rusiei trebuie să înţeleagă clar că teroarea nu rămâne niciodată fără un răspuns”.
- Rusia a rămas fără rachete - Rusia își limitează loviturile împotriva infrastructurii ucrainene, la o dată pe săptămână, pentru că are resurse limitate de rachete de croazieră, spune Ministerul Apărării de la Londra, în cel mai recent raport al serviciilor de informaţii. Rusia și-a mărit forțele în Ucraina cu zeci de mii de rezerviști din octombrie, reducând lipsa de personal, dar „lipsa de muniții rămâne foarte probabil factorul cheie limitativ al operațiunilor ofensive rusești”, precizează raportul britanic. E puțin probabil ca Rusia să-și fi mărit suficient stocul de muniții de artilerie pentru a permite operațiuni ofensive la scară largă.
- Putin, luat peste picior - Statele Unite i-au cerut lui Vladimir Putin să admită realitatea și să-și retragă trupele din Ucraina, după ce președintele rus a numit în sfârșit conflictul un „război”. "Din 24 februarie, SUA și restul lumii știau că „operațiunea militară specială” a lui Putin a fost un război neprovocat și nejustificat împotriva Ucrainei. În cele din urmă, după 300 de zile, Putin a numit războiul ceea ce este. Ca următor pas în admiterea realității, îl îndemnăm să pună capăt acestui război prin retragerea forțelor sale din Ucraina", spune un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.
- Fabricile Iranului să fie "lichidate" - Un oficial ucrainean a cerut ca fabricile iraniene de drone și rachete să fie distruse, pentru că acestea sunt folosite de Rusia în război. Mihailo Podolyak, un consilier al președintelui Zelenski, a spus că Iranul plănuiește să sporească aprovizionarea cu rachete și drone pentru Rusia, iar fabricile ar trebui „lichidate”, iar furnizorii „arestați”.
- Ajutor din Moldova - Republica Moldova și-a simplificat regulile de intrare în ţară pentru ucraineni peste granița moldo-română și pe aeroportul din Chișinău. Până la 1 februarie 2023, cetățenii Ucrainei vor putea trece granița cu un pașaport, permis de conducere sau permis de ședere.
Putin planifică o nouă ofensivă asupra Kievului?
- Institutul pentru Studierea Războiului arată că Rusia ar putea pregăti “o nouă acțiune periculoasă” asupra nordului Ucrainei, care ar putea viza Kievul. Pregătirile au început încă din octombrie, dar acestea ar putea fi doar o manevră de păcălire a armatei ucrainene, care să o determine să mute militari și resurse din alte zone ale frontului, unde ar urma să se desfășoare adevărata ofensivă.
- “Unele dovezi verificate arată o consolidare a prezenței militare ruse în Belarus și au mai mult sens ca parte a pregătirilor pentru o ofensivă reală decât ca parte a unor exerciții militare, dar nu există nicio dovadă că Moscova pregătește în mod activ o forță de atac în Belarus”, arată ISW, în analiza zilnică.
- Totuşi, ISW continuă să spună că o nouă tentativă de invazie rusă prin nord, la scară largă, este puțin probabilă în această iarnă, dar este o posibilitate care trebuie luată în serios.
- Putin are programată o nouă întâlnire cu președintele Alexander Lukașenko, la Sankt Petersburg, în 26-27 decembrie.
- Totuşi, şeful serviciilor de informații Kirilo Budanov a declarat pentru New York Times că nimic nu indică o amenințare iminentă din Belarus. Asta chiar dacă Rusia a încercat să păcălească armata ucraineană urcând soldați în trenuri care îi aduc spre granița Belarusului cu Ucraina.
Strategie SUA pentru Marea Neagră
- Pentru prima dată, Administrația din Statele Unite va avea o strategie de lucru cu aliații privind regiunea Mării Negre. Asta a decis Congresul SUA, atunci când a adoptat legea Omnibus privind alocările bugetare aferente anului fiscal 2023.
- Congresul cere ca, în 6 luni de la promulgare, secretarul de Stat al SUA împreună cu șefii altor agenții federale relevante să prezinte o strategie de lucru cu aliații NATO din regiunea Mării Negre, pentru aprofundarea relațiilor economice, consolidarea asistenței economice și de securitate pentru statele din regiune, inclusiv prin sprijinirea eforturilor pentru creșterea rezilienței democratice. Detalii AICI