Şeful serviciului secret al Armatei Ucrainei a anunţat sâmbătă câte drone iraniene au folosit până acum ruşii împotriva ţării sale, dar şi ce stocuri mai au. Un alt oficial de la Kiev susţine că fabricile iraniene de drone și rachete ar trebui „lichidate”, pentru rolul lor în ajutorul Moscovei.
Trupele lui Vladimir Putin ar fi tras deja cu 540 de drone iraniene în Ucraina, dintre care majoritatea au fost doborâte de forțele de apărare aeriană, a declarat șeful Serviciului de Informații de Stat al Ministerului ucrainean al Apărării, Kirilo Budanov, într-un interviu pentru New York Times.
Potrivit informațiilor sale, Iranul a furnizat Rusiei un total de 1.700 de astfel de drone.
Iranul nu a trimis încă rachete de croazieră în Rusia, pentru a fi folosite în războiul împotriva Ucrainei, din cauza amenințării cu sancțiuni internaționale dure, relatează Ukrinform, care îl citează pe acelaşi Budanov.
Potrivit lui, din octombrie, aproximativ la fiecare 10 zile, armata rusă a bombardat infrastructura energetică a Ucrainei cu rachete și drone, trăgând aproximativ 75 de rachete de croazieră în fiecare salvă. În același timp, neavând capacitatea proprie de a-și reînnoi arsenalul de rachete, Moscova încearcă să obțină rachete de la Teheran, oferindu-se, la rândul său, să-și împărtășească cunoștințele științifice în industria militară.
„Iranul nu se grăbește să facă acest lucru, din motive de înțeles, pentru că de îndată ce Rusia trage primele rachete, presiunea sancțiunilor va crește”, a spus Budanov.
În același timp, potrivit lui Budanov, principalul avantaj al dronelor kamikaze iraniene este costul lor scăzut de producție, care este de aproximativ 7.000 de dolari bucata.
Pe de altă parte, un oficial ucrainean a cerut ca fabricile iraniene de drone și rachete să fie distruse, pentru că acestea sunt folosite de Rusia în război. Mihailo Podolyak, un consilier al președintelui Zelenski, a spus că Iranul plănuiește să sporească aprovizionarea cu rachete și drone pentru Rusia, iar fabricile ar trebui „lichidate”, iar furnizorii „arestați”.
Rusia plănuieşte un atac dinspre Belarus?
Pus în faţa informaţiilor cum că Putin ar plănui un al doilea atac devastator asupra Kievului (după cel eşuat din primăvară), Kirilo Budanov a declarat pentru New York Times că nimic nu indică o amenințare iminentă din Belarus.
Asta chiar dacă Rusia a încercat să păcălească armata ucraineană urcând soldați în trenuri care îi aduc spre granița Belarusului cu Ucraina.
Cert este însă că Putin are programată o nouă întâlnire cu președintele Alexander Lukașenko, la Sankt Petersburg, în 26-27 decembrie.