Ziua 303 de război: Kievul are 50% lumină. Rușii au lăsat în urmă 54 de camere de tortură. Plângere penală pentru Putin chiar la el acasă

Ziua 303 de război: Kievul are 50% lumină. Rușii au lăsat în urmă 54 de camere de tortură. Plângere penală pentru Putin chiar la el acasă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 303 de război a adus o premieră: Vladimir Putin s-a referit la luptele din Ucraina ca la un ”război”. În consecinţă, pentru că legea rusă interzice acest mod de referire la luptele din Ucraina, un politician de opoziţie a depus o plângere împotriva preşedintelui, pe care îl acuză că a difuzat „informaţii false” despre armata rusă.

În schimb, liderul de la Kremlin nu se teme de rachetele Patriot trimise de americani Ucrainei şi spune că sistemul e cam… vechi.

Iar România a fost nominalizată în top 4 țări care furnizează armament Ucrainei de șeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov.

Pe front, ruşii s-au apucat să demoleze ruinele teatrului dramatic din Mariupol, cel care a fost bombardat cu sute de civili refugiaţi înăuntru, iar preşedintele Zelenski s-a întors la muncă, la Kiev: "Lucrăm pentru victorie!"

Mişcările de pe front

  • 50% lumină la Kiev - Guvernatorul regiunii Kiev, Oleksii Kuleba, spune că deficitul de energie electrică este de 50%. Spitalele, sistemele de alimentare cu apă și căldură și alte infrastructuri critice sunt prioritare, în ceea ce privește furnizarea de energie electrică.
  • 54 de camere de tortură - Procurorii ucraineni au descoperit 54 de camere de tortură ale rușilor şi investighează peste 5.000 de cazuri de presupuse torturi. Procuratura Generală a anunţat că au fost deschise 855 de anchete penale pentru crime de război împotriva copiilor, inclusiv 10 cazuri de violență sexuală.
  • Ruşii pun teatrul din Mariupol la pământ - Guvernul ucrainean a acuzat autorităţile proruse din oraşul ocupat Mariupol că demolează ruinele teatrului dramatic din oraş, bombardat în martie cu sute de civili refugiaţi înăuntru. "Teatrul Dramatic din Mariupol nu mai există. Forţele de ocupaţie distrug urmele crimelor lor şi nu le pasă dacă este o clădire de patrimoniu cultural", a scris ministrul Culturii, Oleksandr Tkacenko, pe canalul său Telegram. Clădirea devenise un simbol al conflictului, precum şi al "războaielor împotriva culturii ucrainene pe care Rusia le poartă de secole", a spus ministrul.
  • 60 de lovituri aeriene în Herson - Forțele ruse au bombardat regiunea Herson recent eliberată de peste 60 de ori în 24 de ore. Doi civili au fost uciși, în această dimineață, potrivit parchetului regional. Mai multe clădiri rezidențiale au fost avariate.
  • Explozia unei maşini-capcană în Melitopol - Două persoane au fost rănite după ce o mașină-capcană a explodat în orașul Melitopol, ocupat de ruși, potrivit unui oficial local pro-Moscova. El a descris incidentul drept un „atac terorist” efectuat de „militanți ai regimului de la Kiev”.
  • Zelenski e acasă - Preşedintele Ucrainei a postat vineri un videoclip în care spune că s-a întors la muncă, la Kiev, după vizita sa la Washington: "Sunt in biroul meu. Lucrăm spre victorie”, a spus el în videoclipul postat pe canalul său Telegram.
  • Gata de Eurovision - Deşi e în mijlocul unui război care o împiedică să organizeze Eurovision Song Contest în 2023 după ce a câştigat acest concurs anul trecut, Ucraina nu a renunţat să fie prezentă la următoarea ediţie şi şi-a ales deja reprezentantul. E vorba despre TVORCI, un grup de muzică electronică, format din doi prieteni - Jefferey şi Andrii, care s-a bucurat până acum de succes în interiorul graniţelor Ucrainei, cu patru albume lansate.
ADVERTISING

Moscova face declaraţii belicoase

  • Putin admite că e război: ”Obiectivul nostru nu este să învârtim roata conflictului militar, ci, dimpotrivă, să punem capăt acestui război”, a declarat liderul rus, care până acum se referea la luptele din Ucraina ca la o ”operațiune militară specială”. Detalii AICI
  • Plângere împotriva lui Putin - Un consilier municipal rus a anunţat că a depus o plângere împotriva preşedintelui Putin, pe care îl acuză că a difuzat "informaţii false" despre armata rusă, pentru că a folosit cuvântul "război" cu referire la operaţiunea militară în Ucraina. Autorităţile ruse au introdus o lege ce prevede pedepse aspre cu închisoarea pentru orice publicare de informaţii despre armata rusă considerate "false". Până în prezent, mai multe persoane au fost condamnate, în special după ce au calificat public acest conflict drept "război". "Federaţia Rusă nu a început niciun război", a scris Nikita Iuferev, deputat municipal din Sankt-Petersburg, în plângerea lui adresată procurorului general rus Igor Krasnov.
  • Lui Putin nu-i e frică de Patriot şi spune că vrea să pună capăt războiului - Deşi sistemul de apărare anti-aeriană Patriot este privit în general ca unul avansat, preşedintele rus Vladimir Putin l-a calificat ca ”destul de vechi”, spunându-le jurnaliştilor că Moscova va găsi o cale să îl pareze. În acelaşi timp, el a spus că Rusia vrea să pună capăt războiului din Ucraina şi că asta va implica, în mod inevitabil, o soluţie diplomatică.
  • Rusia nu a manifestat ”vreo dorinţă semnificativă” de a pune capăt războiului din Ucraina, a declarat secretarul de Stat american Antony Blinken, la scurt timp după afirmaţia preşedintelui rus Vladimir Putin conform căreia Moscova susţine încheierea ''cât mai curând'' a acestui conflict.
  • Bârfe şi speculaţii - Şeful grupării ruseşti de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a susţinut că afirmaţiile SUA conform cărora gruparea sa ar fi primit livrări de arme de la Coreea de Nord nu sunt ”nimic mai mult decât bârfe şi speculaţii”.
  • "Ura animalică" - Decizia UE de plafonare a preţului la gaze este o măsură pur politică, nejustificată de regulile economiei de piaţă şi de aceea nu va funcţiona, spune fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, care, într-un nou atac virulent la adresa Occidentului, acuză că măsura a fost dictată de "ura animalică" faţă de poporul rus.
  • "Progrese semnificative către demilitarizare" - Kremlinul a afirmat vineri că Rusia a făcut progrese semnificative către "demilitarizarea" Ucrainei, unul dintre obiectivele declarate de preşedintele Vladimir Putin. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a făcut o evaluare a progresului militar al Rusiei când a fost întrebat despre comentariile lui Putin, care a spus joi că potenţialul Ucrainei de apărare este aproape de zero: "Se poate afirma că există progrese semnificative către demilitarizare".
ADVERTISING

Alte informaţii relevante. Rusia acuză România

  • România, în vizorul Moscovei - Şeful Statului Major General al Forţelor Armate ale Rusiei, Valeri Gherasimov, a vorbit de sprijinul militar acordat Ucrainei, indicând și România. "SUA şi aliaţii săi sporesc, în mod constant, volumul asistenţei militare pentru Kiev cu scopul prelungirii conflictului. '…' Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Polonia şi România au cea mai semnificativă contribuţie la furnizarea de arme", a spus Gherasimov.
  • Bulgaria va trimite arme - Preşedintele Bulgariei, prorusul Rumen Radev, şi-a dat în sfârşit acordul pentru transportul de arme, muniţii şi echipamente militare către Ucraina. Asta după ce Parlamentul de la Sofia a aprobat ajutorul, evaluat la circa 10 milioane de euro, vinerea trecută, cu o amplă majoritate, doar deputaţii socialişti (foşti comunişti) şi ultranaţionalişti votând împotrivă.
  • Bani UE pentru şcoli - Comisia Europeană a trimis 66 de milioane de euro pentru restaurarea școlilor din Ucraina. Kievul mai așteaptă încă 34 de milioane de euro. Războiul a distrus sau a deteriorat peste 2.800 de instituții de învățământ din Ucraina.
  • Iranul, Coreea de Nord și Belarus să fie trase la răspundere - Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podolyak a cerut ca Iranul, Coreea de Nord și Belarus să fie trase la răspundere pentru presupusa lor implicare în război. Ideea vine la o zi după ce Casa Albă a acuzat Coreea de Nord că a furnizat arme grupului Wagner. Kievul a acuzat Teheranul că a furnizat Moscovei mii de drone, care au fost folosite în atacuri mortale asupra orașelor. După ce inițial a negat prezența dronelor iraniene în Ucraina, guvernul de la Teheran a recunoscut că a furnizat Rusiei un „număr mic” de avioane fără pilot cu câteva luni înainte de război.
  • Cu ochii pe Africa - Ucraina intenționează să deschidă noi ambasade în 10 țări africane, cu scopul de a crește prezența Kievului în Africa și de a consolida legăturile comerciale, a anunţat Zelenski.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇