Mercenarii lui Putin cumpără arme din Coreea de Nord

Mercenarii lui Putin cumpără arme din Coreea de Nord

Grupul militar privat Wagner a achiziţionat armament din Coreea de Nord pentru a susţine operaţiunile militare ruse în Ucraina, a anunţat joi Preşedinţia Statelor Unite.

„Grupul Wagner caută în întreaga lume furnizori de armament pentru susţinerea propriilor operaţiuni militare în Ucraina”, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru comunicare strategică al Consiliului prezidenţial pentru Securitate Naţională de la Washington.

„Putem confirma că statul nord-coreean a finalizat transferul primului transport de armament către Grupul Wagner, care a plătit pentru acele echipamente. Luna trecută, Coreea de Nord a transferat în Rusia rachete de artilerie şi alte tipuri de rachete, pentru a fi utilizate de Grupul Wagner", a precizat John Kirby.

ADVERTISING

Grupul militar privat Wagner a fost înfiinţat în anul 2014, după anexarea de către Rusia a regiunii ucrainene Crimeea şi după izbucnirea conflictului separatist din regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk.

Statele Unite estimează că Grupul Wagner a trimis în Ucraina aproximativ 50.000 de membri, 10.000 care au contracte de lucru şi 40.000 de indivizi recrutaţi din penitenciarele ruse.

În noiembrie, Casa Albă a acuzat regimul de la Phenian că a furnizat Rusiei un număr „semnificativ" de obuze de artilerie. Coreea de Nord susţine că nu are contracte pentru exporturi de armament în Rusia.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇